Zbystrite! 9 vecí, ktoré môžete urobiť pre lepší zrak | Blog Mall.sk

Zbystrite! 9 vecí, ktoré môžete urobiť pre lepší zrak

Mať okuliare neznamená, že by ste mali starostlivosť o svoje oči vzdať. A ak ich nemáte, tým skôr. K orliemu zraku vám pomôže správny jedálny lístok aj očná gymnastika. Začnite s nimi ešte dnes.

Ranná rozcvička alebo poobedná návšteva posilňovne prospievajú nášmu telu. Na oči však často zabúdame. Pritom práve v dobe, kedy ich neustále vystavujeme obrazovkám počítačov a tabletov, by sme na ich regeneráciu mali myslieť v prvom rade.

Viete, ako sa o zrak starať, aby vám slúžil čo najdlhšie

1. Jedlom k zdravému zraku

Nielen láska, ale aj zrak prechádza cez žalúdok. Správny jedálny lístok a prísun vitamínov totiž vaše oči udrží v kondícii. Vitamín A, C a E, betakarotén alebo zinok a luteín. To všetko sú látky, ktoré vám pomôžu k orliemu zraku. Navyše môžu odvrátiť očné problémy, ako sú napríklad zákaly.

Zaraďte do svojho jedálneho lístka potraviny, ktoré potrebné vitamíny obsahujú:

  • zelenú listovú zeleninu (špenát alebo kapustu),
  • ryby s vysokým obsahom olejov, ako je losos alebo tuniak,
  • vajcia, mlieko, syry a mrkva, ktoré obsahujú vitamín A,
  • citrusové plody.

Jedzte veľa mrkvy, rýb alebo mliečnych výrobkov. Myslite však aj na pitný režim a vypite približne 8 pohárov vody denne. Dehydratácia totiž očiam neprospieva. • 

2. Noste slnečné okuliare

Sotva sa v lete ukáže slnko, už mu vystavujete svoju tvár. Ale pozor! Ultrafialové žiarenie, ktoré slnko produkuje, očiam škodí – spôsobuje zápaly, môže poškodiť šošovku aj sietnicu. Slnečné okuliare sú preto povinnou výbavou.

Okuliare vyberajte podľa takzvaného UV indexu. Noste tie s UVA aj UVB faktorom a také, ktoré zabránia vstupu slnečného svetla aj zboku.

NÁŠ TIP: UV žiarenie prejde aj cez mraky. Hlavne v lete preto noste okuliare, aj keď je zatiahnuté.

3. Strečing aj pre vaše oči

Gymnastika, jóga a strečing nie sú dobré len pre telo, ale aj pre zrak. Oči sú totiž sval ako každý iný. A aby ste ich udržali v kondícii, musíte s nimi pravidelne cvičiť.

Žmurkanie, gúľanie aj pohybovanie očami vám môže znížiť výšku dioptrií alebo spomaliť nástup krátkozrakosti či vetchozrakosti. A stačí pritom iba pár minút denne.

Ak nepoužívame svaly, ochabujú a strácajú silu. Rovnako to platí aj pre oči – pravidelným cvičením si tak zaistíte aj zdravý zrak. • 

4. Doprajte očiam masáž

Nielen cvičenie, ale aj masáž očiam prospeje. Zvládnete ju za pár minút a vylepšíte si zrak. Buďte opatrní a jemní:

  1. Končeky ukazovákov priložte k zavretým očiam.
  2. Jemne nimi masírujte stred viečka, potom aj hornú časť a spodok.
  3. Nakoniec sa presuňte na spánky, ktoré uvoľnia očné nervy.

5. Odpočívajte (bez počítača)

Celodenné pozeranie do počítača nie je pre oči to pravé. Blikaním obrazovky sa totiž oči namáhajú a vysušujú. Myslite na to a pravidelne žmurkajte, nech oči hydratujete. A ak si chcete zlepšiť zrak ešte viac, dodržiavajte pri práci pravidelné prestávky.

Každých 20 minút si odpočiňte a aspoň 20 sekúnd sa nepozerajte na monitor. Pomôžu vám aj okuliare s antireflexnou ochranou, ktorá svetlo z počítača filtruje a chráni váš zrak.

Ak pracujete pri počítači, pravidelné prestávky sú základom dobrého zraku. Každých 20 minút sa napríklad rozhliadnite po kancelárii alebo vykuknite z okna, nech si oči odpočinú. • 

6. Noste správne dioptrie

Ak už vám lekár predpísal okuliare, noste ich čo možno najčastejšie. Zároveň dôkladne dbajte na to, nech máte správne dioptrie. Keď si budete dlhé roky nechávať staršie okuliare s menším počtom dioptrií, možno ušetríte, ale tiež si skazíte zrak.

7. Trénujte oči čítaním

Už si nečítaj, kazíš si oči! Počúvali ste v detstve pred spaním túto vetu? Tak na ňu rýchlo zabudnite. I keď  je to paradoxné, tak čítaním pri stlmenom svetle svoj zrak zlepšujete. Oči sa tak totiž posilňujú. Ale len, keď dodržiavate správnu vzdialenosť na čítanie.

Zabudnite na nakláňanie hlavy až k textu. Buďte od stránky vzdialení aspoň 30 centimetrov. Zároveň udržujte v miestnosti príjemné tlmené svetlo, nie úplnú tmu.

Ak chcete mať dobrý zrak, investujte do kvalitných okuliarov, ktoré budú presne zodpovedať vašim dioptriám. • 

8. Kvalitný spánok nad zlato

Kvalitný spánok je lepší než tisíc optikov. Myslite na to a doprajte očiam poriadny odpočinok. V priebehu noci sa totiž oči zregenerujú. Ak môžete, spite aspoň 8 hodín denne.

Najmä ak oči cez deň namáhate pri počítači, nechajte ich poriadne odpočinúť už večer – aspoň 2 hodiny pred spaním sa nepozerajte na televíziu ani do monitora.

A ak chcete mať oči skutočne ako rys, nevystavujte ich zbytočnej záťaži. Chlórovaná voda, časté pretieranie si očí alebo aj cigaretový dym – to všetko sú veci, ktoré im taktiež nesvedčia.

Ako sa staráte o svoje oči vy? Napíšte nám do komentárov vlastné tipy, ako si dlho udržať dobrý zrak.

 

Top 5