Pred letnými horúčavami vás zachráni klimatizácia | Blog Mall.sk

Pred letnými horúčavami vás zachráni klimatizácia

Ťažko nájdete lepšiu obranu pred letnými horúčavami, než je poriadna klimatizácia. Kým však po nej siahnete, prečítajte si, aké druhy klimatizácií existujú, ako náročná je ich inštalácia a čo všetko dokážu.

Ak máte v lete doma alebo v kancelárii nepríjemné dusno, možno je pre vás riešením klimatizácia. V dnešnej dobe existujú dva druhy interiérových klimatizácií, a to nástenná klimatizácia a mobilná klimatizácia.

Mobilnú klimatizáciu ľahko presuniete tam, kde je práve potrebná. • 

Nástenná alebo mobilná?

Nástenné klimatizácievýkonnejšie, ale náročnejšie na inštaláciu. Používajú sa najčastejšie v kanceláriách a rodinných domoch, ale je ich možné nainštalovať aj do bytov. Skladajú sa z vonkajšej a vnútornej kondenzačnej jednotky, ktoré sú prepojené izolačnou trubicou.

Na ochladenie väčšieho množstva miestností existujú taktiež split klimatizácie, ktoré sa skladajú z jednej vonkajšej a niekoľkých vnútorných jednotiek.

Mobilné klimatizácie sú ideálne do bytov. Môžete ich ľubovoľne presúvať z miestnosti do miestnosti, ale majte na zreteli, že ich súčasťou je aj trubica na odvod tepla, ktorú by ste mali vysunúť z okna.

Inštalácia nástennej klimatizácie je technicky náročná, a preto ju prenechajte odborníkovi. • 

Ako nainštalovať klimatizáciu

S inštaláciou nástennej klimatizácie sa pre istotu vždy obráťte na odborníka. Uistite sa však, že na ňu máte na stene vhodné miesto. Aby nikto z prítomných neprechladol, umiestnite klimatizáciu tak, aby nefúkala priamo na prítomné osoby.

Pred inštaláciou je tiež vhodné prebrať umiestnenie vonkajšej jednotky s majiteľom alebo správcom budovy. Aby jednotka nenarúšala jej vzhľad. Počítajte taktiež s tým, že nástenná klimatizácia vyžaduje natiahnutie trubice cez stenu, a preto bude nutné do vašej steny urobiť dieru.

Ak si zaobstaráte mobilnú klimatizáciu, s inštaláciou nebudete mať žiaden problém. Chladiť sa môžete hneď po rozbalení. Jedinou nevýhodou je, že zo zadnej časti povedie k vášmu oknu neveľmi estetická trubica.

Klimatizácia zlepšuje podmienky na prácu, pretože so stúpajúcou teplotou klesá produktivita. • 

Čo všetko klimatizácia vie?

Superschopnosťou klimatizácie je, že rýchlo a účinne ochladí celú miestnosť. Požadovanú teplotu si na klimatizácii sami zvolíte. Majte však na pamäti, že vnútorná teplota by nemala byť od vonkajšej nižšia o viac než 6 stupňov. Všetkým v miestnosti by hrozilo nachladnutie a angína.

Aby ste sa vyhli teplotnému šoku pri prechode z horúčavy do klimatizovanej miestnosti, noste pri sebe šatku a prípadne aj ďalšie vrstvy oblečenia, ktoré si natiahnete, ak vám z klimatizácie bude zima. Odporúčame tiež poriadne piť a používať hydratačné krémy na pleť.

Pri používaní klimatizácie si zapamätajte tieto dôležité pravidlá. • 

Klimatizácia tiež znižuje vlhkosť vzduchu, a preto zabraňuje vzniku baktérií a plesní. Klimatizácia má aj pozitívny vplyv na zdravie, pretože zvyšuje kvalitu spánku a vďaka filtrom odstraňuje zo vzduchu nečistoty, prach a peľové častice.

Moderné klimatizácie vedia okrem chladenia aj kúriť. Preto ich využijete po celý rok, a počas zimy dokonca aj ako hlavný zdroj tepla. Buďte pri výbere klimatizácie dôkladní a pozorne si prečítajte, ktoré funkcie vám ponúkajú.

 

Top 5