Každý má svoj obľúbený druh, na ktorý v pizzerii nedá dopustiť. Či už si potrpíte na klasickú Margheritu so syrom a bazalkou alebo luxusnú Capricciosu so šampiňónmi, základom je vždy vynikajúce a chrumkavé cesto.
Chrumkavé cesto potrebuje čas
Vrhnite sa na jeho prípravu tak, ako to robia praví pizzoví znalci – Taliani. Tí si potrpia hlavne na kvalitné suroviny. Čo všetko budete potrebovať?
- 500 g hladkej pšeničnej múky,
- 10 g droždia,
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja,
- 300 ml vody,
- štipku soli.
Postup:
- Ohrejte vodu tak, aby bola vlažná. Nasypte do nej droždie, premiešajte a nechajte asi 10 minút stáť.
- Pripravenú zmes zmiešajte s hladkou múkou, olivovým olejom a štipkou soli.
- Cesto poriadne prepracujte – ak nemáte domáceho robota, nebojte sa cesto vziať do vlastných rúk a hniesť ho. Výsledkom by malo byť mäkké a vláčne cesto.
- Ako docielite to, aby nakoniec cesto chutilo ako z talianskej pizzerie? Doprajte mu čas. Najlepšie celý deň! Nechajte ho v mise a prikryte utierkou, alebo zabaľte do fólie, a dajte na 24 hodín zrieť do chladničky.
Paradajky nad zlato
Len cesto vám ale stačiť nebude. Sugo di pomodoro – to je tajomstvo úspechu. Paradajkový základ patrí na každú pizzu a Taliani si naň potrpia. Na jeho prípravu si nachystajte:
- 1,5 kg paradajok,
- 1 mrkvu,
- 1 cibuľu,
- 4 lyžice olivového oleja,
- lyžicu masla,
- 20 lístkov bazalky,
- soľ a korenie,
- cesnak podľa chuti.
NÁŠ TIP: Príprava Sugo di Pomodoro je najlepšia v lete, keď zoženiete dobré paradajky plné chuti. Ak sa chcete do výroby pustiť hneď, nechajte paradajky doma aspoň poriadne dozrieť a trochu zmäknúť.
Postup:
- Mrkvu, cibuľu a olúpané paradajky nakrájajte na kúsky. Aby ste paradajky ľahko olúpali, stačí ich narezať do kríža a spariť v horúcej vode – nechajte ich tam len pár sekúnd. Potom ich schlaďte v studenom kúpeli a šupku jednoducho stiahnite. Ak si na postup netrúfate, nahraďte čerstvé plody konzervovanými paradajkami.
- V hrnci rozpáľte olivový olej a ak máte radi jemne pikantné jedlo, speňte na ňom rozpučený cesnak – ale len v rýchlosti, nech vám nezhorkne.
- Pridajte nakrájanú zeleninu a varte asi 45 minút, kým zmes nezmäkne. Kúsky zeleniny potom môžete ešte roztlačiť.
- Ochuťte štipkou soli, korenia a pre zjemnenie pridajte lyžicu masla.
- V mažiari podrvte lístky čerstvej bazalky so soľou a olivovým olejom.
- Až uvarená zmes vychladne, vmiešajte do nej drvené bylinky a je to hotovo. Paradajkový základ si môžete urobiť aj do zásoby. Nalejte hotovú zmes do pohárov, zavarte a uložte do špajze, vydrží vám dlho.
Zdobte, obložte, vychutnávajte
Druhý deň sa pustite do záverečnej fázy:
- Z cesta si pripravte guľaté bochníčky.
- Vyvaľkajte z nich placky – keď nebudú úplne okrúhle, nič sa nedeje.
- Dôkladne ich potrite paradajkovým základom. Nešetrite, chuť paradajok k pizzi patrí.
- Na záver placku obložte takými ingredienciami, ktoré máte radi.
Domáca pizza à la čo dom dal má niečo do seba. Ak sa však chcete inšpirovať Talianskom, vyberajte hlavne čerstvé bylinky, kvalitnú šunku a rôzne druhy syra. Na výber je mnoho tradičných druhov. Ktorú pizzu si vyberiete?
Pravá talianska pizza sa pečie v kamennej peci len asi 4 minúty na 300 až 400 °C. Takéto podmienky doma asi nevytvoríte. Môžete sa im ale priblížiť.
Rozpečte rúru na najvyšší výkon, 250 °C bude stačiť. Cesto pečte asi 10 minút, pravidelne ho ale kontrolujte! Tenká placka by sa mohla ľahko pripáliť.
A kým sa pustíte do jedla, myslite na to, že Taliani si pizzu vychutnávajú a hlavne – jedia ju rukami. Tak príbory preč a s chuťou do toho. Buon apetito!