Pripravte si domácu pizzu | Blog Mall.sk

Pripravte si cesto na pizzu ako z talianskej pizzerie

Pizza patrí k Taliansku rovnako ako medovníčky k Vianociam. Aby ste si však pochutnali na chrumkavej špecialite, nemusíte nutne jazdiť až do Neapola. Vyrobiť ju dokážete aj doma. Prečítajte si, ako na to.

Každý má svoj obľúbený druh, na ktorý v pizzerii nedá dopustiť. Či už si potrpíte na klasickú Margheritu so syrom a bazalkou alebo luxusnú Capricciosu so šampiňónmi, základom je vždy vynikajúce a chrumkavé cesto.

Chrumkavé cesto potrebuje čas

Vrhnite sa na jeho prípravu tak, ako to robia praví pizzoví znalci – Taliani. Tí si potrpia hlavne na kvalitné suroviny. Čo všetko budete potrebovať?

  • 500 g hladkej pšeničnej múky,
  • 10 g droždia,
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja,
  • 300 ml vody,
  • štipku soli.

Postup:

  1. Ohrejte vodu tak, aby bola vlažná. Nasypte do nej droždie, premiešajte a nechajte asi 10 minút stáť.
  2. Pripravenú zmes zmiešajte s hladkou múkou, olivovým olejom a štipkou soli.
  3. Cesto poriadne prepracujte – ak nemáte domáceho robota, nebojte sa cesto vziať do vlastných rúk a hniesť ho. Výsledkom by malo byť mäkké a vláčne cesto.
  4. Ako docielite to, aby nakoniec cesto chutilo ako z talianskej pizzerie? Doprajte mu čas. Najlepšie celý deň! Nechajte ho v mise a prikryte utierkou, alebo zabaľte do fólie, a dajte na 24 hodín zrieť do chladničky.

Príprava vynikajúcej pizze nezáleží len na tom, čím ju obložíte. Najdôležitejšie je pripraviť dokonalé cesto, ktoré bude chrumkať. Jeho základom sú kvalitné suroviny ako extra panenský olivový olej. • 

Paradajky nad zlato

Len cesto vám ale stačiť nebude. Sugo di pomodoro – to je tajomstvo úspechu. Paradajkový základ patrí na každú pizzu a Taliani si naň potrpia. Na jeho prípravu si nachystajte:

  • 1,5 kg paradajok,
  • 1 mrkvu,
  • 1 cibuľu,
  • 4 lyžice olivového oleja,
  • lyžicu masla,
  • 20 lístkov bazalky,
  • soľ a korenie,
  • cesnak podľa chuti.

NÁŠ TIP: Príprava Sugo di Pomodoro je najlepšia v lete, keď zoženiete dobré paradajky plné chuti. Ak sa chcete do výroby pustiť hneď, nechajte paradajky doma aspoň poriadne dozrieť a trochu zmäknúť.

Postup:

  1. Mrkvu, cibuľu a olúpané paradajky nakrájajte na kúsky. Aby ste paradajky ľahko olúpali, stačí ich narezať do kríža a spariť v horúcej vode – nechajte ich tam len pár sekúnd. Potom ich schlaďte v studenom kúpeli a šupku jednoducho stiahnite. Ak si na postup netrúfate, nahraďte čerstvé plody konzervovanými paradajkami.
  2. V hrnci rozpáľte olivový olej a ak máte radi jemne pikantné jedlo, speňte na ňom rozpučený cesnak – ale len v rýchlosti, nech vám nezhorkne.
  3. Pridajte nakrájanú zeleninu a varte asi 45 minút, kým zmes nezmäkne. Kúsky zeleniny potom môžete ešte roztlačiť.
  4. Ochuťte štipkou soli, korenia a pre zjemnenie pridajte lyžicu masla.
  5. V mažiari podrvte lístky čerstvej bazalky so soľou a olivovým olejom.
  6. Až uvarená zmes vychladne, vmiešajte do nej drvené bylinky a je to hotovo. Paradajkový základ si môžete urobiť aj do zásoby. Nalejte hotovú zmes do pohárov, zavarte a uložte do špajze, vydrží vám dlho.

Klasická talianska paradajková omáčka nemusí prísť len na pizzu. Pripravte si ju občas napríklad k cestovinám. • 

Zdobte, obložte, vychutnávajte

Druhý deň sa pustite do záverečnej fázy:

  1. Z cesta si pripravte guľaté bochníčky.
  2. Vyvaľkajte  z nich placky – keď nebudú úplne okrúhle, nič sa nedeje.
  3. Dôkladne ich potrite paradajkovým základom. Nešetrite, chuť paradajok k pizzi patrí.
  4. Na záver placku obložte takými ingredienciami, ktoré máte radi.

Domáca pizza à la čo dom dal má niečo do seba. Ak sa však chcete inšpirovať Talianskom, vyberajte hlavne čerstvé bylinky, kvalitnú šunku a rôzne druhy syra. Na výber je mnoho tradičných druhov. Ktorú pizzu si vyberiete?

Legenda hovorí, že Taliani odvodili farby svojej vlajky z farieb pizze Margherita. • 

Pravá talianska pizza sa pečie v kamennej peci len asi 4 minúty na 300 až 400 °C. Takéto podmienky doma asi nevytvoríte. Môžete sa im ale priblížiť.

Rozpečte rúru na najvyšší výkon, 250 °C bude stačiť. Cesto pečte asi 10 minút, pravidelne ho ale kontrolujte! Tenká placka by sa mohla ľahko pripáliť.

A kým sa pustíte do jedla, myslite na to, že Taliani si pizzu vychutnávajú a hlavne – jedia ju rukami. Tak príbory preč a s chuťou do toho. Buon apetito!

Ak ste si vybrali pizzu s bazalkou alebo chcete experimentovať napríklad s tymiánom, nezabudnite, že bylinky sa na pizzu pridávajú až po upečení. Inak by totiž v rúre stratili svoju typickú chuť. • 

 

Top 5