Mami, kúp nám zvieratko! | Blog Mall.sk

Mami, kúp nám zvieratko!

Naučte deti byť zodpovedné a zadovážte im akvárium.

Pre koho je akvárium ideálne

Deti dožadujúce sa psa, morčaťa alebo rovno koňa väčšinou neumlčíte plyšákom a čokoládou. A ak je už vaša domáca situácia neznesiteľná, urobte kompromis. Začnite nenáročným akváriom.

Ryba je rovnako ako každé iné zviera živý tvor a deti s ňou tak musí zaobchádzať. Preto kúpte akvárium deťom, ktoré si už uvedomujú rozdiel medzi zvieraťom a hračkou a chápu, že ryba potrebuje:

  • kŕmenie,
  • čistú vodu
  • a pravidelné prisvietenie.

Na rybičky je veľmi ľahké zabudnúť - nekňučia, nepískajú a ani sa inak nedožadujú kŕmenia. Preto sa akvárium hodí pre deti, ktoré už preukázali zodpovednosť napríklad pri strážení kamarátovho zvieratka. Vysvetlite im, že keď sa postarajú o rybičku, budete si istí, že zvládnu aj činčilu alebo psa.

Akváriové ryby väčšinou stačí kŕmiť len 1 až 2 × denne. Neprekrmujte ich - nadbytočné jedlo spadne do kamienkov, kde väčšinou zostáva, pretože ho ryby nevedia vybrať a zjesť.

Ak sa chystáte na týždennú dovolenku, môžete byť v kľude. Pre väčšinu rýb nie je týždeň bez kŕmenia problém. Riešením je tiež automatické kŕmidlo, ktoré rybám postupne dávkuje potravu.

Čo na chov rybičiek potrebujete

Mať doma rybičky a starať sa o ne tak, aby prežili a boli krásne? To nie je žiadna veľká veda. Potrebujete na to:

  • nádrž na vodu,
  • čistiaci filter,
  • osvetlenie,
  • ohrievač,
  • kamienky alebo piesok na dno,
  • rastlinky a rybičky.

Bežne akvárium zoženiete tiež v praktickom sete.

Základné vybavenie môžete doplniť o vzduchovadlo - je to prístroj, ktorý vodu obohacuje o vzduch. Väčšinou ale rybkám stačí kyslík, ktorý vyprodukujú vodné rastliny pri fotosyntéze.

Základnú nádobu nezabudnite doplniť o filter, nech sa voda v akváriu neskazí. • 

Zistite, ktorá akváriová nádrž je pre vás tá najlepšia

Jednou z hlavných súčastí akvária je nádrž. Dá sa kúpiť:

Akvárium má obvykle tvar kvádra, menej často gule. Tá je totiž vhodná pre rastliny alebo sladkovodné krevety. Pre ryby sa guľatý tvar nehodí.

Možno si hovoríte, že keď s akvaristikou ešte len začínate, bude lepšia malá nádrž na pár litrov vody - ale opak je pravdou.

Vo väčšom akváriu sa prirodzenejšie udržuje stabilita ekosystému a čistíte ho preto menej často ako malú nádrž. Keď zabudnete rybky nakŕmiť, majú navyše lepšiu možnosť nájsť si niečo z minula na kamienkoch.

 

Vyberajte nenáročné rybky

Pokročilejší chovatelia majú v akváriu slanú vodu a chovajú morské rybky. Pre začiatočníkov sa ale určite hodia rybičky sladkovodné. O krásny pohľad sa tým neochudobníte - aj sladkovodné rybky sú pestrofarebné.

Vodné rastliny akvárium oživia a hlavne produkujú kyslík, ktorý ryby potrebujú. Ak rybky začnú rastlinky okusovať, chýba im zelené kŕmenie. • 

Krásne farebné sú živorodky. Nezabudnite ale, že sa aj v domácich podmienkach množia raketovou rýchlosťou a čoskoro ich budete mať v akváriu oveľa viac, než by vám napadlo.

O výbere rybičiek sa poraďte s predajcom. Ak by ste si k pokojným, miernym rybám vybrali napríklad len jednu agresívnu, mohla by počas jediného dňa ľahko zlikvidovať osadenstvo akvária.

Môže sa stať, že sa deťom zapáčia všetky rybičky a vy ich nakúpite až moc. Dbajte na dôležité pravidlo: na 1 liter vody pripadá 1 centimeter dospelej ryby. Akvárium zbytočne neprepĺňajte a ak plánujete väčšie ryby než napríklad neónky, radšej ich kúpte o niečo menej.

Starostlivosť o tieto rybky je ľahká a sú krásne na pohľad. • 

Ako založiť akvárium

Nádrž postavte na stolík alebo skriňu mimo okno. Denné svetlo totiž opticky mení farbu rýb a predovšetkým prospieva riasam, ktoré rýchlo premenia vaše akvárium na zelenú zarastenú džungľu.

Na dno nasypte kamienky alebo piesok, zalejte vodou z vodovodu do výšky asi 15 centimetrov a zasaďte rastlinky. Do akvária vložte ohrievač a filter a dolejte vodu - opatrne, nech nevyplavíte zasadené rastliny.

Zapnite ohrievač a filter a nechajte vodu odstáť, ohriať a prefiltrovať. Do akvária vypustite niekoľko rybiek ideálne až po 14 dňoch a nechajte nový ekosystém ustáliť. Ďalšie ryby kúpte do akvária približne o mesiac.

Akvárium je hotové. Čo ďalej?

Chov rýb nie je zložitý - stačí ich kŕmiť a svietiť im. Pri starostlivosti o akvárium nezabúdajte v závislosti na veľkosti nádrže

  • pravidelne čistiť filter,
  • meniť aspoň ⅓ vody v akváriu,
  • akvárium znovu založiť - prepláchnuť kamienky a vymyť nádrž. U malého akvária to musíte robiť každý mesiac, u akvária napríklad so 70 litrami vody stačí raz ročne.

Môže sa stať, že sa vám znenazdajky v akváriu objavia drobné ulitníky. Pravdepodobne ste si ich priniesli na rastlinkách zo zverimexu. Predídete tomu ľahko: pred zasadením do akvária rastliny namočte v roztoku jedu, ktorý vás zbaví rýchlo sa rozmnožujúcich slimákov. • 

 

Top 5