8 tipov, ako naučit deti plávať | Blog Mall.sk

8 tipov, ako naučit deti plávať

Leto je ideálnym obdobím, kedy učiť deti plávať. Užívajte si šantenie pri vode spoločne s nimi a prvé tempá zvládnu skôr, než sa nazdáte.

Kde inde si užívať letné dni než pri vode. Aby sa jej deti nebáli a radovali sa z každej cesty na kúpalisko, pristupujte k výučbe plávania opatrne. Riaďte sa 8 jednoduchými tipmi a do konca leta uvidíte v plaveckých schopnostiach najmladších členov rodiny značné pokroky.

1. Zoznámte sa, voda 

Na zoznamovanie s vodou nie je nikdy príliš skoro. Ideálne je s deťmi navštevovať dojčenské kurzy plávania, kde sa bábätká naučia prirodzene sa pohybovať pod vodou.

Ale aj keď nechodíte do kurzu, opatrne zoznamujte dojča s vodou pri kúpaní - stačí mu mokrou dlaňou prejsť po tvári a alebo ho polievať malým množstvom vody. Dieťatko si hravou formou zvykne na prítomnosť vody a lepšie sa s ňou neskôr zžije.

S vodou zoznamujte aj tie najmenšie deti. Len tak sa jej neskôr nebudú báť. • 

Asi od 3 rokov je dieťa pripravené na to, aby sa pustilo do svojich prvých plaveckých pokusov. Detské „plávanie“ ale zďaleka nebude vyzerať tak ako to, ktoré ovládate vy. A to je dobre! Nechajte deti pohybovať sa vo vode tak, ako je im to prirodzené a s výučbou plaveckých štýlov počkajte.

Plavecké štýly sa dieťa naučí najskôr v 8 až 9 rokoch, keď je jeho telo dostatočne vyvinuté na zvládnutie koordinovaných pohybov vo vode. Až vtedy mu plávanie v určitom štýle prinesie vytúžené zdravotné benefity.

Ak máte možnosť, kúpte aj najmenším deťom na záhradu malý bazén alebo vaničku, aby mohli byť celé leto v prirodzenom kontakte s vodou.

2. Aký rodič, také dieťatko

Skôr než sa pustíte do akéhokoľvek organizovaného zoznamovania dieťaťa s vodou, vstúpte si do vlastného svedomia. Neskrýva sa v ňom obava z potápania alebo veľkej hĺbky?

Šantenie vo vode je skvelá zbližovacia aktivita pre novopečených rodičov. • 

Rodičovské strachy spojené s pobytom vo vode deti podvedome vycítia a podobné správanie ľahko okukajú. Myslite na to, že ak u vás dieťa uvidí strach z potopenia hlavy pod vodu, samému sa mu do potápania nebude chcieť.

Vo vode by s dieťaťom mal byť primárne ten rodič alebo príbuzný, ktorý sa vody nebojí a cíti sa v nej ako doma. Len tak dieťa preberie správne vodné návyky.

3. Voda hrou

Aby si dieťa vodu obľúbilo, pristupujte k nej ako k hre. Rozhodne cestu k bazénu alebo rybníku neuvádzajte slovami „teraz sa budeš učiť plávať“. Deti nemajú rady dril a preto aj plavecké zručností ľahšie nadobudnú pomocou hier a zábavy.

Aj brodením sa na brehu a stavaním hradu z piesku si dieťa zvyká na vodu. • 

Začnite stavbou hradov na brehu, pokračujte v brodení sa a vyvádzaním v plytkej vode. Postupne choďte do hlbšej vody. Nechajte dieťa, nech si vodu „ohmatá“ a rado sa k nej vracia.

4. Spadla lyžička…

Ako prvé by sa dieťa malo naučiť plávať pod vodou. Hoci sa vám to možno nezdá, pre dieťa je to najprirodzenejší spôsob pohybu vo vode. Naučí sa správne dýchať a rozvrhnúť si sily.

Plávanie pod vodou je pre deti prirodzenejšie než držanie hlavy nad hladinou. • 

S potápaním začínajte v bazéne, kde je najčistejšia voda. Začnite obľúbenou hrou „spadla lyžička do kávičky“ a pokračujte potápačskými pretekami a lovením hračiek z dna bazéna.

Predovšetkým stanovte dieťaťu správny príklad. Namiesto toho, aby vás dieťa videlo s pevne zovretými očami a zapchaným nosom, pustite sa do hier spoločne s ním a ukážte mu, že sa pod vodou nie je čoho báť.

Hry vo vode rozvíjajú schopnosti malých plavcov a pomáhajú im prekonávať strach z vody. • 

5. Nafukovacie koleso a rukávniky

Zabudnite na predstavu, že na plávanie dieťa potrebuje koleso. Namiesto neho nechajte dieťa spoliehať sa na vašu náruč, ktorá je pre batoľa aj predškoláka najbezpečnejším miestom.

Deťom kúpte nafukovacie rukávniky alebo penový pás. Na nafukovacie koleso zabudnite, je nebezpečné. • 

Ak predsa len chcete mať istotu, siahnite po plaveckých pomôckach. Koleso radšej nekupujte, deti z neho ľahko vykĺznu.

6. Pevný bod

Ak už sa dieťa vo vode pohybuje samostatne, naučte ho základy bezpečnosti. Dieťa musí vedieť nájsť pevný bod a rozvrhnúť si sily tak, aby k nemu dokázalo doplávať.

Naučte deti, ako „šliapať vodu“. Hádžte si loptou a postupne sa presúvajte do hlbšej vody, kde dieťa nedosiahne a zažije si ten správny pohyb šliapania vody. Vždy sa ale držte blízko plytčiny, nech sa dieťatko môže ľahko vrátiť k pevnej pôde pod nohami.

Pri vodných radovánkach vštepujte dieťaťu, že voda môže byť aj nebezpečná a naučte ho prirodzenému rešpektu pred týmto živlom.

7. Znak, kraul, prsia

Plavecké štýly začnite pomaly trénovať od ôsmych až deviatich narodenín. Dovtedy ich deti nepotrebujú, lebo udržať hlavu nad vodou a koordinovane hýbať končatinami proti vode je pre nich zbytočnou záťažou. Dôležité je, aby sa dieťa cítilo vo vode ako doma.

Staršie deti sa môžu učiť plavecké štýly. Začnite znakom, pokračujte kraulom a nakoniec ich učte prsia. • 

Pokiaľ má dieťa vodu rado a vie sa v nej pohybovať, plavecké štýly sa naučí pokojne aj za týždeň.

Pri výučbe začnite splývaním, pri ktorom sa dieťa pridržiava plaveckej dosky a plne sa sústredí na kraulové nohy. To znamená, že:

  • má nohy rovné, nie však kŕčovito napnuté,
  • kolená a členky sú uvoľnené,
  • nohy kmitajú proti sebe.

Pozor ale aby deti nezakopávali a nohy mali vždy narovnané.

Akonáhle dieťa zvláda kraulové nohy, naučte ho znak. Dieťa sa položí na vodu a kope nohami, pričom zistí, že ho voda nesie a môže v tejto polohe tiež ľahko oddychovať pri vodných hrách.

Od znaku už je to len kúsok ku kraulovým rukám. Naposledy trénujte prsia, ktoré sú najnáročnejšie na koordináciu pohybov.

8. Dajte tomu čas

Nečakajte, že sa dieťa s vodou zžije za dva dni. Dajte mu čas, aby si na vodu zvyklo a nepanikárte ani, keď si aj po niekoľkých týždňoch omočí maximálne členky. Postupným prístupom vybudujete v dieťati obľubu vody na celý život - čo je oproti tomu pár mesiacov?

Dajte si pozor, aby ste dieťa do niečoho netlačili. Ak sa necíti na plávanie v hlbokej vode, nenúťte ho a počkajte, kým k tomu samo dospeje. 

Napíšte nám na Facebooku, ako ste sa naučili plávať vy a akú taktiku volíte pri výučbe detí!

 

Top 5