Premeňte záhradu na detský raj | Blog Mall.sk

Premeňte záhradu na detský raj

V byte je nuda a za pekného počasia to malých neposedníkov ťahá von. Doprajte im dobrodružstvo v bezpečnom prostredí – na vašej vlastnej záhrade. Stačí si ju trochu prispôsobiť.

Bláznenie sa vonku je pre deti dôležité. Sú na vzduchu, spoznávajú prírodu a hlavne získavajú skúsenosti a zážitky, ktoré im knihy ani počítačové hry nedajú.

Deti milujú bunkre

Na čestnom mieste najobľúbenejších detských dobrodružstiev stojí bunker. Je to miesto, ktoré patrí len deťom a oni sa v ňom môžu hrať napríklad na honbu za lúpežníkmi alebo na zaoceánsku plavbu.

Na to, aby ste deťom dopriali ich vysnívaný bunker, nemusíte byť pokročilí domáci majstri. Vypomôžte si napríklad detskými stanmi s milou potlačou. Prístrešky nie sú určené na prenocovanie, ale slúžia deťom na hranie.

Ich výhodou je to, že majú viac využití. V zime slúži ako úkryt v detskej izbe a v lete ho môžete vziať na kúpalisko či pláž a použiť ako ochranu pred slnkom.

Ďalšou variantou sú drevené alebo plastové domčeky. Majú okná, dvere, predzáhradku a veľa ďalších vychytávok.

Domček poskytne deťom bezpečný úkryt na hranie. • 

Formičky rozvíjajú detskú zručnosť

Hlavne menšie deti ocenia hry v piesku. Pozrite sa na náš návod, ako si pieskovisko vyrobiť svojpomocne.

Deťom stačí pár formičiek (báboviek) a zahrajú sa celé hodiny. Pokiaľ má pieskovisko široký okraj, nakreslite naň dva krúžky. To sú platničky, na ktorých vám deti uvaria skvelé pieskové kašičky. Nezabudnite potom spoločne „jedlo“ ozdobiť napríklad kvetmi sedmokrások.

Hojdania nikdy nie je dosť

Ďalšou obľúbenou detskou zábavou je hojdanie. Pokiaľ máte na záhrade strom s dostatočne silným a nakloneným konárom, stačí naň upevniť hojdačku alebo hojdací kruh, na ktorom sa pohojdajú aj dve deti zároveň.

V prípade, že je váš pozemok bez stromov, poobzerajte sa po hojdačke s konštrukciou. Súčasťou setu je často aj toľko obľúbená šmýkačka.

Na hojdačkovej zostave sa deti poriadne vybláznia. • 

Na táboráky budú deti spomínať aj po rokoch

Po každom správnom dobrodružstve deti vyhladnú. Zasýti ich aj chleba so syrom, ale oveľa väčší zážitok si odnesú z vatry. Spravte si na záhrade menšie ohnisko a odrežte lieskové prúty na špekáčiky.

Vlastnoručne opečený špekáčik chutí najlepšie. • 

Po jedle sa pohodlne usaďte na skládacích stoličkách a zaspievajte si táborové pesničky alebo s deťmi pozorujte hviezdy. Uvidíte, že spoločný večer na záhrade ubehne tak príjemne, že si deti na počítač ani nespomenú.

Viete, čo je poriadne dobrodružstvo? Opiecť si hada! • 

Aké sú vaše tipy na záhradnú zábavu pre deti? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti na Facebooku.

 

Top 5