Postavte si na záhrade parkourové ihrisko | Blog Mall.sk

Postavte si na záhrade parkourové ihrisko

Parkour už dávno nie je šport pre malú hŕstku nadšencov. Na Slovensku sa mu venuje čoraz viac ľudí a tzv. traceurov (ľudí, ktorí trénujú parkour) každý deň pribúda. Kvôli tréningu navyše nemusíte chodiť na špeciálne ihrisko alebo do haly – jednoduché parkourové ihrisko si postavíte aj doma na záhrade. Ako na to?

Využívajte prírodné prekážky

Hlavnou myšlienkou parkouru je čo možno najrýchlejší a energeticky najšetrnejší presun z bodu A do bodu B len s využitím vlastného tela. A pretože najrýchlejšia cesta je vždy tá priama, traceur sa na tejto ceste učí prekonávať rôzne prekážky – zábradlia, múriky, schody a pod. 

Traceuri často hovoria, že parkour je vlastne bojový šport. Len neučí ako bojovať, ale ako čo najrýchlejšie z bojiska utiecť. Oficiálne stojí parkour niekde medzi bojovým športom, lezectvom a gymnastikou.

Mottom parkouru je odvaha, akcia a obetavosť. Pusťte sa do toho! • 

Súčasťou vášho záhradného parkourového ihriska musia byť kamene, stromy alebo malé priekopy. Cez kamene a priekopy budete pri tréningu skákať, na konároch stromov sa môžete hojdať – alebo rúčkovať z jednej vetvy na druhú.

Na kameňoch si vy aj vaše deti osvojíte napríklad Precision jump – presný skok z jedného objektu na druhý. Na vetvách stromu si zas skúsite Dismount, skok z visu na zem alebo do iného visu.

Ako parkourová prekážka môžu slúžiť aj stromy. • 

Privezte si na záhradu tehly

Na trénovanie parkouru vám pomôžu aj tehly. Postavte si z nich široký múrik a trénujte napríklad Lazy Vault – preskok prekážky za použitia jednej ruky, švihu nôh a odraz preč druhou rukou. Tento skok môžete skúšať aj na stole svojho záhradného nábytku.

Ak použijete robustné a ťažké tehly, ktoré na sebe pevne držia, zvládnete na nich aj Pop Vault. Pritom sa výskokom chytíte hornej hrany múru a odrážaním nôh o stenu sa postupne dostanete nahor. Potom urobíte Landing: zoskočíte dole tak, aby ste dopadli presne na špičky.

Z palety vyrobíte švédsku debnu

Na vašom súkromnom parkourovom ihrisku nesmú chýbať palety. Aby ste z nich mohli pohodlne zostaviť akúkoľvek prekážku, zožeňte si všetky palety v rovnakej veľkosti – napríklad klasické EUR.

Palety majú jednu veľkú výhodu – aj keď ich položíte viacero na seba, stále sú stabilné. • 

Z paliet môžete postaviť prekážky, pódium či schody, ale ak ste zručný a máte doma kotúčovú pílu, urobte si z palety alebo starých dverí švédsku debnu. Ako inšpirácia vám poslúži tento videonávod.

Skúste tiež lano alebo staré pneumatiky

Svoje parkourové cvičisko skvelo oživíte taktiež starými pneumatikami – či už z auta alebo aj traktoru. Môžete na nich cvičiť preskoky, doskoky alebo Kong Vault – skok cez prekážku, kedy najprv naskočíte na prekážku hlavou napred a následne sa odrazíte rukami. Pre inšpiráciu sa určite pozrite na toto video.

Staré pneumatiky hľadajte v lese alebo na vrakovisku – pomôžete prírode a máte skvelú prekážku na parkour. • 

Vynikajúco poslúži aj obyčajné lano. Môžete cez neho skákať, môžete po ňom chodiť, môžete na ňom rúčkovať aj posilňovať.

V parkoure totiž platí jedno hlavné pravidlo – cieľom je prekonávať samého seba. Nezáleží na tom, ako si prekážky na svojej záhrade rozmiestnite a ako presne na nich budete cvičiť. Jednoducho si ich roztrúste po pozemku a každý deň sa ich snažte prekonať. Náročnosť, samozrejme, prispôsobte tomu, či na nich cvičia deti alebo dospelí, aké majú skúsenosti s parkourom a čo všetko im dovoľuje ich zdravotný stav.

Nezabúdajte na bezpečnosť

Traceuri najčastejšie skáču len v bežeckých topánkach, teplákoch a voľnom tričku. Ako začiatočníci ale určite noste aj rukavice, aby ste sa hneď pri prvých skokoch neodreli. Pri tréningu obtiažnejších skokov sa vám potom budú hodiť aj kolenné a lakťové chrániče a prípadne aj prilba.

Skúšali ste niekedy parkour? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti na Facebooku

 

Top 5