Víno, fixka alebo krv. Zistite, ako si poradiť s nepríjemnými škvrnami | Blog Mall.sk

Víno, fixka alebo krv. Zistite, ako si poradiť s nepríjemnými škvrnami

Stačí jeden neopatrný pohyb a tričko vám zdobí červené víno, džús alebo rúž. Hoci vám reklamy ponúkajú desiatky prostriedkov, ktoré „zaručene fungujú”, nie vždy ich máte po ruke alebo sa vám do ich nákupu jednoducho nechce investovať. Nad škvrnami môžete zvíťaziť aj výrazne lacnejším a spoľahlivejším spôsobom.

Záleží na rýchlosti a spôsobe odstraňovania škvŕn

Čas hrá významnú rolu. Pokiaľ chcete obrus alebo nové nohavice zachrániť bez následkov, jednajte pri odstraňovaní škvŕn čo najrýchlejšie.

Látku podložte servítkami alebo papierovými utierkami, vezmite dobre sajúcu handričku a jemným tlakom nečistotu odsávajte. Snažte sa vyhnúť silnému treniu.

Škvrnu sa vždy snažte vyčistiť od krajov ku stredu. Vďaka tomu sa škvrna nerozšíri.

Potom ako škvrnu vyperiete, nezabudnite si pozvať na pomoc ešte jedného výborného pomocníka na odstraňovanie škvŕn – slniečko. Po odstránení škvrny a vypraní v práčke rozložte sušiak na priamom slnku. Pokiaľ nemáte možnosť sušiť prádlo na záhrade alebo balkóne, umiestnite sušiak v byte tam, kam slnko svieti najviac.

Červené víno

Evergreen všetkých škvŕn v reklamách na pracie prostriedky, ale i v bežnom živote. Víno čo najskôr utrite servítkou alebo iným dobre sajúcim materiálom a zasypte soľou.

Následne opláchnite minerálnou vodou.

Na červené víno na bavlne dobre platí opláchnutie teplým mliekom. Po čistení mliekom ale oblečenie ihneď vyperte.

Zaschnuté červené víno si už vyžaduje silnejší kaliber. Zmiešajte 200 ml vody a lyžicu čpavku, naneste na škvrnu a v ruke jemne preperte.

Nenechajte si prípadným vyliatím vína skaziť príjemný zážitok. Stačí rýchla reakcia a na látke žiadne stopy po škvrne nezostanú. • 

Káva

Látku postriekanú kávou nikdy nečistite v horúcej vode. Po opláchnutí v studenej vode poliate miesto posypte soľou a handričkou jemne utierajte.

Na zaschnuté stopy od kávy platí glycerín, opláchnutie horúcou vodou a na záver nanesenie peroxidu vodíka.

Čaj

Čierny čaj dokáže potrápiť rovnako ako káva. Na rozdiel od kávových škvŕn platí na tie od čaju teplá voda. Na škvrnu vytlačte trochu citrónu a jemne prepierajte.

Rúž

Zasiahnutú látku podložte servítkami alebo iným dobre sajúcim materiálom a na škvrnu opatrne nanášajte kozmetickým tampónom alebo vatičkou lieh. So zvyškom škvrny si už poradí práčka, hlavné je sa zbaviť mastnoty.

Kečup a horčica

Je jedno, s čím si dávate párok, tričku ani jedno dochucovadlo nepristane. Na červené škvrny použite studenú vodu a ak je to možné, nechajte ich čo najdlhšie odmočiť. Po niekoľkých hodinách pridajte trochu pracieho gélu alebo prášku a v ruke preperte.

Stopy po horčici nechajte tiež čo najskôr odmočiť, ale v teplej vode so sódou. Nechajte pôsobiť aspoň dve hodiny.

Ovocie alebo džús

Čerešne, čučoriedky alebo pomarančový džús dokážu urobiť na látke poriadnu neplechu. Zašpinené miesto oplachujte veľmi horúcou vodou. Ideálne tričko alebo obrus napnite cez misu alebo vedro a preplachujte horúcou vodou. Škvrna úplne alebo takmer úplne zmizne.

Tento postup ale neskúšajte na umelé materiály. Prípadné zvyšky nečistoty odstráňte šťavou z citrónu.

Oblečenie zašpinené od ovocia preplachujte horúcou vodou. • 

Krv

Škvrnu čo najskôr prepláchnite v studenej vode. Pokiaľ je škvrna už zaschnutá, miesto najprv namočte, posypte soľou a až následne preperte. Ak namočenie nepomohlo, nakvapkajte na miesto aj trochu bieleho octu.

Hrdza

Na starých montérkach nepríjemné škvrny ešte prežijete, ale ak sa hrdza zahryzne do nepracovných nohavíc, začnite rýchlo konať. Zašpinené miesto namočte do šťavy z citrónu, zasypte soľou a nechajte pol hodinu pôsobiť.

Malá pomôcka, aby ste to pri odstraňovaní škvŕn nepoplietli. • 

Vosk

Zase si deti namáčali prsty do vosku a teraz majú na svetri farebnú škvrnu? Počkajte až vosk úplne zaschne a opatrne ho zlúpnite. Na škvrnu najlepšie z oboch strán pritlačte savý papier (ideálne sa hodí klasický "pijak"), nastavte žehličku na miernu teplotu a miesto prežehlite.

Fixka a pero

Čarbance od liehovej fixky alebo pera odstránite vatičkou namočenou v liehu. Prípadne nastriekajte trochu laku na vlasy, nechajte približne dvadsať minút pôsobiť a vyperte v práčke.

Mastné škvrny

Mastnotu dobre vsiakne hladká múka. Dajte jej čas a na škvrne ju nechajte pôsobiť aspoň pol hodinu. Zvyšok mastnoty odstránite vlažnou vodou s trochou mydla alebo prostriedku na riad.

 

Top 5