5 tipov na letné vzdelávacie hry | Blog Mall.sk

5 tipov na letné vzdelávacie hry

Len čo sa za vaším dieťaťom zabuchli školské dvere, bežalo domov, hodilo batoh do kúta a o žiadnej matematike alebo angličtine nechce ani počuť? Tak to má byť. Letné prázdniny sú na to, aby si dieťa užilo pobyt u babky alebo tábor s kamarátmi. Ak nechcete, aby do septembra zabudlo násobilku alebo slovíčka, opakujte s ním nenápadne a hlavne zábavne.

1) Precvičte pamäť

Počas školského roka si deti cibria pamäť napríklad učením sa básničiek alebo hlavných miest. Ale ruku na srdce, v lete ich na to neprehovoríte. Namiesto toho si radšej spoločne zahrajte napríklad praktické drevené pexeso s dopravnými značkami. Deťom zároveň nenásilne vysvetlíte, čo značky znamenajú. Pozor, aby vás vaši malí školáci hneď v prvej hre neporazili!

2) Let's start a game

Je dôležité angličtinu počuť, čítať ale taktiež po anglicky hovoriť. Všetko z toho hravo zvládnete aj počas letných prázdnin. Televízne stanice pre deti dávajú krátke anglické programy s rozprávkovými postavičkami, ktoré hovoria anglicky, a deti tak niekoľko minút denne počúvajú angličtinu.

Ideálne sú pre malé i väčšie deti Osemsmerovky. Hracie plány sú totiž prispôsobené podľa 3 úrovní obtiažnosti tak, aby:

  • najmenšie deti hrali osemsmerovky s obrázkami,
  • väčšie deti hľadali na kartách slová,
  • najpokročilejší hráči hľadali anglické slovíčka.

 

S farbičkami je zábava. A akože sa povie anglicky zelená a žltá? • 

3) Buďte kreatívny

Na nenápadné precvičovanie a rozvoj znalostí dieťaťa nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky ani metodické postupy. Keď sa vydáte do lesa na huby, k moru alebo na výlet do Bratislavy, rozprávajte sa s deťmi a núťte seba aj ich premýšľať.

Odplaťte deťom ich obľúbené „a prečo“ otázky. V ich vlastnom záujme. • 

Spoločne sa zasmejete, naučíte niečo nové a dieťa si ani nevšimne, že pri tom muselo napríklad násobiť alebo si spomínať na znalosti z prvouky.

4) Poskladajte si herbár

Možno ste ho v škole tiež vyrábali. Herbár je kniha s nalepenými sušenými kvetmi. Jeho výroba je úplne jednoduchá:

  • Premyslite si s deťmi, čo budete do herbára zbierať. Listy zo stromov, liečivé bylinky alebo napríklad lúčne kvietky?
  • Kúpte si pekný zošiť s tvrdými doskami.
  • Rozmyslite si, či budete trhať kvety aj s koreňmi. Nie je to nutné.
  • Pozor na chránené rastliny, tie do herbára nepatria.
  • Vložte kvety medzi dva listy papieru a vylisujte ich v knihe.
  • Nalepte do zošita a popíšte: názov, čeľaď, miesto a dátum nálezu.

Vďaka herbáru to bude v lese a na lúke baviť i malých knihomoľov, ktorí doma večne ležia pri knihách. Nechajte deti študovať rastliny v knižkách a hľadať, ktorú rastlinku si priniesli domov. Pozor - pri hľadaní kvetov do herbára sa nezabúdajte chrániť pred kliešťami.

Vďaka herbáru deti spoznajú, ako sa volajú rastliny, ktoré denne míňajú napríklad aj pri ceste zo školy. • 

5) Zlepšite jemnú motoriku 

Ak vaše deti rady maľujú, lepia a strihajú, máte vyhrané. Jemnú motoriku, čiže zdokonaľovanie jemných pohybov rúk, precvičíte najlepšie práve s pastelkami a nožnicami.

Ak deti viac ako strihanie baví kreslenie, kúpte im na leto omaľovánky. Chlapcov potešia napríklad formule a dievčatá napríklad navrhovanie šiat pre princezné.

 

Top 5