Jednoduchý návod, ako si predpestovať vlastné sadenice | Blog Mall.sk

Jednoduchý návod, ako si predpestovať vlastné sadenice

Skúsení pestovatelia nečakajú na prvý jarný deň, aby sa vydali na záhradu. Prípravy budúcej úrody i rozkvitnutých balkónov totiž začínajú už doma. A v apríli je na ne ideálny čas! Zaborte ruky do hliny hneď a predpestujte si vlastné sadenice. Hoci aj v obývačke.

Kto sadí, má hojnú úrodu. U jarnej výsadby to platí dvojnásobne. Keď sa dobre pripravíte, úroda bude o to bohatšia. Prvú fázu – predpestovanie – pritom zvládnete hravo z domu. Ak nechcete byť závislí na kupovaných sadeniciach, ale dávate prednosť vlastným, marec je ideálny čas. Siať môžete:

  • paradajky,
  • karfiol,
  • kaleráb,
  • šalát,
  • pór
  • alebo uhorky.

Neostávajte ale len u zeleniny. Ak sa už tešíte na letnú polievku s vôňou čerstvého petržlenu alebo majoránky, dajte sa do jedla. Aj pre bylinky je teraz to najvhodnejšie obdobie. Milovníci rozkvitnutých balkónov si zase môžu predpestovať tohtoročnú várku letniček. Vhodné sú astry, slamienky alebo klinček.

Prvú fázu jarného záhradníčenia zvládnete spoza stola. • 

Ako na to?

Príprava nových sadeníc vám zaberie len pár minút. Pripravte sa ale na následnú pravidelnú starostlivosť. Dostatok vody, tepla i svetla. Na to všetko si rastlinky potrpia. Ako začať?

1. Pripravte si nádobu

Využiť môžete plastové dózičky, kvetináče alebo tégliky, ktoré nájdete doma v špajzi. Nezabudnite do nich však urobiť dierky! Len tak bude mať voda zo zálievky kadiaľ odtekať a rastlinky neuhnijú.

Na siatie semienok si vystačíte s domácimi zásobami. Využite plastové krabičky, tégliky od jogurtov alebo napríklad odrezané krabice od mlieka. • 

2. Substrát nado všetko

V kvetinárstve alebo záhradníctve zoženiete kvalitnú hotovú zeminu na výsevy. V nej sa bude sadeničkám dariť. Ak si chcete výsledok poistiť, primiešajte do substrátu kremičitý piesok – vďaka nemu bude zemina lepšie priepustná a nebude sa v kvetináči držať hniloba.

NÁŠ TIP: Substrát pred použitím radšej preparte. Dajte ho na 10 minút do rúry rozohriatej na 90–100 °C. Tým sa zbavíte zárodkov chorôb i drobných škodcov, ktorí by mohli rastlinky napadnúť.

3. Saďte

Zeminu vsypte do nádoby a povrch navlhčite. Potom na ňu nasypte semienka a jemne ich zatlačte do hliny. Riaďte sa vždy pokynmi na vreckách – niektoré druhy sa ešte zasypávajú, iné nie. Nič ale nepokazíte, ak ich ľahko poprášite preosiatou zeminou a nakoniec postriekate vodou z rozprašovača.

Pred sadením urobte test klíčivosti. Nasypte semienka do misky s vodou -–zdravé kúsky klesnú asi behom pol hodiny ku dnu. Tie, ktoré zostanú na hladine, radšej nepoužívajte. Sú vysušené a nevyklíčili by dobre. • 

4. Presádzajte a starajte

Po niekoľkých dňoch rastliny vyklíčia. Najprv vyrastú maternicové lístky. Akonáhle sa objavia prvé 2–3 pravé listy, je potreba rastlinky rozsadiť. Len tak budú mať priestor pre rast koreňov.

Využite menšie kvetináče alebo kochlíky s oddielmi na jednotlivé sadenice. Keď povyrastú, budú odtiaľ putovať rovno na záhradu, alebo na balkón.

Svätá záhradkárska trojica

Chcete, aby sa vám sadenice dobre ujali? Splňte 3 podmienky a doprajte im:

  1. Svetlo – kvetináče dajte na svetlé miesto. Ideálny je vnútorný okenný parapet, kde má rastlina zásobu svetla. Zabudnite ale na priame slnečné žiarenie, to by jej neurobilo dobre. Ak máte záclony, sem s nimi.
  2. Teplo – pri klíčení dbajte aj na správnu teplotu, každý druh potrebuje inú. Väčšinou sa pohybuje okolo 20 °C. Po presadení už nájdite sadeniciam chladnejšie prostredie. Svetlý kút s 15–18 °C bude to pravé. Vo väčšom teple rastú rastliny príliš rýchlo, sú slabé a tenké.
  3. Vlhkosť – všetko s mierou. To platí v prípade zalievania tak, ako nikde inde. Nenechajte substrát vyschnúť, ale ani ho neprelievajte. Ak máte rozprašovač, sem s tým. Rosenie je ideálne – semienka sa totiž nevyplavia a voda sa zároveň dostane aj do spodných vrstiev kvetináča.

Správna zálievka je základom úspechu. Nelejte do kvetináčov vodu prúdom. Oveľa lepšie je rosenie pomocou rozprašovača, ktorý je jemnejší k zemine aj samotnej rastlinke. • 

Pravidelnú domácu starostlivosť venujte všetkým sadeniciam zhruba do mája. Potom je čas vyniesť rastlinky von. Ale postupne.

Najprv začnite s ich otužovaním cez deň. Ak nemrzne, nechajte ich po pár dňoch vonku aj cez noc. Pripravia sa na vonkajšie podmienky a v záhone alebo kvetináči sa im potom bude dariť.

Do mája je ešte veľa času. Ak sa nemôžete osobného stretnutia so záhonmi dočkať, vyrazte na záhradu hneď. Mrkva, špenát, petržlen alebo reďkovky, to všetko sú mrazuvzdorné rastliny, ktoré môžete vysádzať už teraz!

 

Top 5