Čo je lepšie – kompost alebo kompostér? | Blog Mall.sk

Čo je lepšie – kompost alebo kompostér?

Kompostovanie je výborný spôsob, ako triediť odpad, recyklovať ho a ďalej zmysluplne využiť na hnojenie rastlín. Navyše vám ušetrí aj veľa miesta v smetiakoch. Vedeli ste, že kompostovať môžete aj v byte? Zhrnuli sme pre vás zásadné (ne)výhody kompostu a kompostéra.

Aký je rozdiel medzi kompostom a kompostérom?

Kompostovať môžete voľne na hromade, to je kompost, alebo v špeciálnej nádobe, ktorá sa nazýva kompostér. Prvá možnosť so sebou prináša nulové vstupné náklady a teoreticky neobmedzenú kapacitu. Druhá možnosť má zase tú výhodu, že ju využijete na záhrade aj v byte.

Kompostéry sa vyrábajú z dreva, recyklovaného plastu i pletiva. A podľa nášho návodu si zvládnete s minimom nákladov vyrobiť aj vlastný.

S vlastným kompostom už žiadne umelé hnojivá nepotrebujete. • 

Náročnosť založenia: rovnako prácne na záhrade aj v kompostéri

Príprava kompostu nie je žiadna veda, ale má pár dôležitých pravidiel. Do spodnej časti patrí hrubší materiál (drevná štiepka, hobliny alebo drevnaté stonky kvetín), ktorý kompost prevzdušní a zaistí odtok vody.

Vkladajte doň rôznorodý materiál, napríklad trávu, burinu, vlhké lístie, zvyšky zeleniny či ovocia, ale aj čajové vrecká. Tomu všetkému sa hovorí zelený odpad, ktorý má vysoký obsah dusíka. Do kompostu patrí približne rovnaký podiel aj tzv. hnedého, uhlíkatého, odpadu – suché lístie, vetvičky, ihličie, piliny… Nikdy však nepridávajte odrezky z mäsa, kosti alebo zvyšky z mačacieho záchoda.

Miešajte vlhký (tráva) a suchý materiál (piliny), pórovitý (vetvičky) s tuhým (zvyšky zeleniny) a hnedý (suché lístie) so zeleným (vlhké lístie). Keď pridáte zeminu, získate kvalitný humus. Podrobnejší návod nájdete v našom staršom článku.

S kompostérom máte obmedzenejšie možnosti. Ťažko doň prisypete drvené vetvy z ovocných stromov alebo popadané lístie. Pre jeho obsah je však zásadné, aby bol čo najpestrejší a aby sa suchý materiál (napríklad piliny) striedal s tým mokrým (zvyšky zeleniny a ovocia).

Pri zakladaní ani údržbe kompostu sa bez lopaty nezaobídete, ale vaše úsilie sa vám vráti na úrode. • 

Umiestnenie: na kompost sa hľadá miesto ťažšie než na kompostér

Záhradný kompost potrebuje správne podmienky, aby produkoval dobré hnojivo. Vyberte skôr tmavší a vlhkejší kút záhrady. Kompostéry sú na rozdiel od toho navrhnuté tak, aby obstáli na akomkoľvek mieste. Či už ich postavíte na záhradu, do bytu alebo na balkón.

>> Kúpte si kompostér na záhradu <<

Údržba: chcete mať čo najmenej práce? Potom zvoľte kompost

Možno vás to prekvapí, ale kopa kompostu na záhrade sa udržiava omnoho jednoduchšie. Je ľahšie zasiahnuť do kompostovacieho procesu, kontrolovať kompost a prípadne ho prehádzať. Tlejúcej zmesi tak zaistíte dostatočný prístup vzduchu, ktorý je na zaistenie správneho priebehu kompostovania kľúčový.

Na prekopanie obsahu kompostéra musíte nádobu úplne rozobrať alebo z nej kompostovaný materiál vysypať. Čo je omnoho náročnejší variant. A tiež špinavší.

Na tlejúcu kompostovanú zmes nie je veľmi pekný pohľad. Preto je lepšie umiestniť kompost do zastrčenejšieho kúta záhrady alebo si zaobstarať kompostér s vekom. • 

Vzhľad: kompostér schová nevzhľadnú tlejúcu zmes

Rozkladajúce sa rastliny, zvyšky jedla a zemina – to neznie práve ako voňavá záležitosť. A napriek tomu, ak proces rozkladu prebieha, ako má, kompostér si skoro nevšimnete ani v kuchyni. Jediné, čo by vás mohlo obťažovať, sú drobné mušky. Najmä ak sa vínne mušky premnožia, stáva sa z nich trochu otravná komplikácia kompostovania.

Využitie: s kompostérom to zvládnete aj bez rukavíc

Keď chcete kompost použiť na hnojenie kvetináčov alebo záhrady, kompostér stačí dole otvoriť a trochu si odsypať. Ak kompostujete na záhrade, musíte vziať lopatu a najprv sa prekopať na dno kompostu, kde je najkvalitnejšie hnojivo.

Ak kompostovaná zmes vysychá, pokropte ju vodou, aby ste zase obnovili správny proces rozkladu. • 

Kvalita: výživnejšie hnojivo získate z kompostu

Problém je, že vo väčšine kompostérov prebieha iba tzv. studené kompostovanie, pri ktorom sa neprehreje všetok kompostovaný materiál. Tým pádom sa zmes pomalšie rozkladá, nedochádza k jej hygienizácii a je potrebné ju poriadne prehádzať.

Hygienizácia je želaný proces ničenia semien burín a zárodkov chorôb. Ak neprebieha poriadne, môže sa stať, že si záhradu alebo kvetiny pekne zanesiete burinou či škodcami.

Pri klasickom komposte zase zápasíte s vysychaním vrchnej vrstvy, v ktorej potom kompostovací proces prebieha pomalšie alebo vôbec. To však jednoducho vyriešite prehádzaním kompostu a prikrytím vrstvou geotextílie.

Na kompost patrí aj popadané lístie. Takže už ho nemusíte ani páliť, ani ním plniť kontajnery. • 

Takže – kompost alebo kompostér?

Ak máte záhradu hlavne na pestovanie ovocia a zeleniny, založte si kompost. Získate z neho kvalitnejšie hnojivo, i keď vás to bude stáť trochu práce navyše. Možno vám tiež nebude vadiť obetovať kúsok záhrady na nevzhľadnú hŕbu kompostovaného materiálu.

Ak chcete v záhrade hlavne relaxovať, nekazte si výhľad a zaobstarajte si kompostér s vekom. Pokiaľ žijete v byte, nemáte veľmi na výber. Dobrá správa ale je, že dnes už zoženiete aj veľmi pekné dizajnové kompostéry, ktoré vám nebudú robiť hanbu ani v kuchyni. Napriek tomu ho radšej umiestnite do komory alebo na balkón, aby ste sa vyhli prípadným náletom vínnych mušiek.

Kompost alebo kompostér? Oba majú svoje výhody i nevýhody. • 

 

Top 5