10+1 tip, ako šikovne využiť šupku od banánov | Blog Mall.sk

10+1 tip, ako šikovne využiť šupku od banánov

Vychutnávate si sladký banán a šupku jednoducho vyhodíte do koša? Chyba! Práve banánová šupka je totiž pre domácnosť hotový poklad. Postará sa o vaše zdravie a dokonca pomôže upratať celý byt. Čítajte, na čo všetko môžete šupku použiť.

Banány sú známe ako rýchly zdroj energie, ktorý si pochvaľujú predovšetkým športovci. Šupka je ale pre väčšinu ľudí odpadom. Pritom práve tá vám môže poslúžiť zo všetkého najviac.

Krása, zdravie, záhradkárčenie aj upratovanie. To sú len niektoré oblasti, kde so šupkou zabodujete. Obsahuje totiž vlákninu, rad vitamínov, minerálov i antioxidantov, ktoré sa postarajú o vaše telo aj domácnosť. Naviac má aj antibakteriálne účinky. Viete, ako sa dá banánová šupka použiť?

1. Banánový krém na topánky

Na to, aby ste mali krásne lesklé kožené topánky, nemusíte kupovať iba drahé krémy. Rovnako vám poslúži aj banánová šupka. Potrite kožený povrch vnútrom šupky, vyleštite a nakoniec ešte pretrite handričkou. Topánky budú ako nové.

Nevyhadzujte šupky od banánov. Sú dokonalým prírodným čistidlom na topánky. • 

2. Prírodné bielenie zubov

Ak chcete mať žiarivý úsmev, siahnite po exotickej šupke. Obsahuje totiž minerálne látky ako mangán nebo horčík, ktoré zbavia zubnú sklovinu škvŕn a vybielia ju. Stačí iba zopár minút pridržať vnútornú stranu šupky na zuboch. Potom si ich vyčistite zubnou pastou a celý proces opakujte každý deň. Po niekoľkých dňoch uvidíte rozdiel.

3. Hnojenie kvetín

Banánové šupky sú taktiež najlepším hnojivom pre izbové rastliny. Nakrájajte šupky na malé kúsky a zmiešajte ich s hlinou, v ktorej kvetiny pestujete. Pripraviť môžete tiež aj špeciálnu banánovú zálievku:

  1. Šupky zo zrelých banánov zalejte vodou.
  2. Nechajte ich cez noc vylúhovať v zatvorenom pohári.
  3. Vzniknutý roztok pridajte do krhličky k vode na zálievku a kvetiny ňou zalievajte.

A v prípade, že máte záhradu, využite šupky aj na kompost. Rýchlo sa rozkladajú a dodajú pôde potrebné živiny.

4. Odstránenie bradavíc

Babských receptov na liečbu bradavíc existuje niekoľko. Okrem známeho lastovičníka je osvedčeným liekom aj banánová šupka. Obsahuje totiž antioxidanty, ktoré vás neodbytných výrastkov zbavia.

Potierajte bradavicu niekoľkokrát denne vnútornou stranou šupky. Alebo si zo šupky kúsok vyrežte, priložte na kožu a prelepte náplasťou. Najlepšie je, ak ju necháte pôsobiť cez noc. Za pár týždňov sa bradavice zbavíte.

Banánová šupka je jednotkou aj pre zdravie. Hydratuje pokožku, zbavuje ju vrások aj bradavíc. • 

5. Leštička striebra

Pomocou banánovej šupky rozžiarite aj zájdené šperky alebo strieborné príbory. Šupka totiž obsahuje kyseliny, ktoré kovové predmety vyleštia a zbavia sčernenia. Potrite vnútornou stranou dané miesto a vyleštite handričkou.

V prípade, že sú šperky v horšom stave, vyrobte silné banánové leštidlo, ktoré si s nimi poradí:

  1. Šupky rozmixujte.
  2. Pridajte k ním lyžicu vody.
  3. Vzniknutú čistiacu kašičku dajte na handričku a potierajte ním zájdené miesto, až pokým predmety nevyleštíte.

6. Prvá pomoc pri uštipnutí komárom

Najmä jar a leto sú pre hmyz hotový raj. Uštipnutie od komára dokáže ale riadne potrápiť. Nepríjemného svrbenia sa jednoducho zbavíte pomocou zvyšku z banánu – šupky.

Masírujte šupkou miesto vpichu asi 5 minút. Nechajte banán chvíľu pôsobiť a potom opláchnete vodou. Polysacharidy, ktoré šupka obsahuje, zmenšia opuch, zmiernia svrbenie a začervenanie kože.

Spomeňte si na šupkovú medicínu aj pri kožnej vyrážke alebo alergii. A v prípade, že ste prišli pri športe k zopár modrinám, poradí si aj s nimi – urýchľuje najmä ich hojenie.

7. Odpudzovač vošiek

Jar je už tu a záhony sa prebúdzajú. S nimi ale aj vošky, ktoré trápia záhradníkov hlavne v rozkvitnutých ružiach. Zakopte šupky pod povrch zeminy. Vošky ich vôňu nenávidia, a preto sa poberú inam. Šupky sú zároveň aj výborným hnojivom, takže rastlinám doprajete dvojnásobne.

Banánová šupka rozhodne nepatrí do koša! Ak máte záhradu, využite ju na kompost, na hnojenie rastlín alebo odstránenie vošiek. V domácnosti vám zase pomôže upratať alebo sa postará o vaše zdravie. • 

8. Na odstránenie triesky

Hranie v záhrade má rôzne následky. Aj keď zapichnutie triesky patrí k tým ľahším poraneniam, pre deti môže byť poriadne nepríjemné. Uľahčite im ich trápenie – stačí na kožu priložiť banánovú šupku a nechať pôsobiť. Pokojne aj celý deň. Enzýmy, ktoré banán obsahuje, postupne vytlačia triesku von. Večer už ju jednoducho vyberiete pinzetou – rýchlo a bezbolestne.

9. Bezchybná pleť

Trápia vás vyrážky? Urobte si každý večer banánový peeling a je po probléme. Buďte ale opatrní! Banánová šupka môže mať niekedy na sebe postreky – tvár si preto masírujte iba vnútornou stranou. Alebo vnútro šupky vydlabte a urobte si z nej masku – zbavíte sa tak odumretých buniek.

Banán naviac obsahuje ovocné kyseliny, ktoré akné zahoja. Nechajte banán na pleti pôsobiť  asi 20 minút, potom ho opláchnite studenou vodou.

10. Šťavnaté mäso

V prípade, že chystáte slávnostný obed a chcete si byť istí, že sa vám mäso nevysuší, vezmite si na pomoc banánovú šupku. Pridajte ju na dno pekáča pod mäso – zabráni jeho vysušeniu, takže bude mäso krásne šťavnaté. Nezabudnite ale predtým šupku poriadne opláchnuť pod vodou. Alebo si kúpte bio banán, u ktorého máte istotu, že nemá na sebe postreky.

Okrem domácnosti a vášho zdravia sa starajú banánové šupky aj o vašu pohodu. Vďaka obsahu látky sérotonín podporujú dobrú náladu a sú prírodným antidepresívom. • 

A čo je najlepšie? Banánová šupka funguje aj ako prírodné antidepresívum! V prípade, že máte zlú náladu, liek je jednoduchý – pripravte si napríklad výživnú desiatu z banánovej šupky. Aj tá je totiž jedlá.

  1. Šupku asi 10 minút povarte.
  2. Potom ju rozmixujte a zrieďte s trochou vody.

Výdatný nápoj je bohatý na sérotonín – látku, ktorá povzbudzuje dobrú náladu a pozitívne myslenie. Tak na zdravie!

 

Top 5