Nás nezničíte! 4 izbové rastliny, ktoré prežijú v každom byte | Blog Mall.sk

Nás nezničíte! 4 izbové rastliny, ktoré prežijú v každom byte

Rastliny čistia vzduch, zlepšujú náladu a ozdobia každý interiér. Ak si na spolunažívanie s rastlinkami kvôli svojej časovej vyťaženosti alebo malým skúsenostiam s pestovaním netrúfate, máme pre vás dobrú správu. Tieto izbové rastliny zvládne každý pestovateľ.

1. Dracéna

V obchodoch ju dostanete v rôznych variantoch, vždy však pripomína palmu. Aj keď pochádza z trópov a subtrópov, priamym slnečným svitom ju nepotešíte. V byte ju preto umiestnite kamkoľvek, len nie na miesto, kam svieti celý deň slnko.

S výberom stanovišťa sa však zbytočne nestresujte. Ak sa dracéne na mieste nebude páčiť, zistíte to:

  • špičky listov zhnednú, prípadne opadajú celé listy – rastlina je v príliš veľkom prievane,
  • na listoch sa tvoria hnedé škvrny – presuňte dracénu do tieňa.

Náš tip: Kmienok dracény postupne drevnatie a neklíčia z neho ďalšie svieže zelené listy. Ak nechcete, aby rástla do výšky, zrežte kmienok v požadovanej dĺžke. Do dvoch mesiacov od zrezania vyklíčia nové výhonky.

Dracéna môže byť jedovatá pre psov a mačky, preto rastlinu radšej pestujte mimo dosah miláčikov, napríklad na stole v pracovni.

Dracéna zo vzduchu pohltí škodlivý benzén alebo formaldehyd, ktorý môžu vypúšťať z lakov a lepidiel nekvalitné podlahy alebo nábytok. • 

2. Sansevieria alebo svokrin jazyk

Ozdobuje parapety úradov a v školských triedach sprevádza spolužiakov niekoľko rokov. Dobre znáša teplo, chlad aj zabúdanie pri zalievaní. Pôsobí takmer nezničiteľne.

Pri upratovaní zo silných špicatých listov jednoducho zotrite prach, nemusíte sa báť, že ju poškodíte. Sansevierii neublížite, ani keď pár rokov zabudnete zväčšujúcu sa rastlinu presadiť. Malý priestor ju na rozdiel od krehkejších rastlín nezlikviduje. Má tak silné korene, že si priestor vynúti aj na úkor kvetináča.

>> Doprajte svojim kvetinám dostatok miesta v správne veľkom kvetináči. <<

Svokrin jazyk ťažšie zvláda príliš časté prelievanie, hlavne v zime. Voda sa až tak neodparuje a korene môžu začať hniť. • 

3. Aloe Vera

Každý alou pozná – vyzerá ako kaktus, jej listy vytvárajú hviezdicu a na koncoch tuhých listov nájdete ostré zúbky. Preto rastline zaistite dostatok priestoru, aby sa o ňu nezachytávalo oblečenie okoloidúcich.

Vnútornú časť listov aloy využijete na liečbu kožných ochorení aj pri odreninách či popáleninách. • 

Aloa pravá vďaka svojej zásobe vody v listoch zvláda aj vyššie teploty, v zime sa naopak uspokojí aj s chladnejšou miestnosťou. Neznesie však teplotu nižšiu ako 5 stupňov.

Prudké letné slnko síce zvládne, ale radšej ju v lete umiestnite mimo priamych lúčov.

Ani najodolnejším rastlinám však nezabudnite z času na čas dopriať trochu výživy. Napríklad alou pravú potešíte minerálnymi hnojivami.

>> Vyberte najlepšie hnojivá pre vaše izbové rastliny. <<

4. Zelenec

S jeho pestovaním si poradí aj záhradnícký zelenáč. Rastlina prežije nešetrné zaobchádzanie, preliatie aj sucho, prudké svetlo aj prítmie. Ľahko ju rozmnožíte:

  • odstrihnite odnož rastliny,
  • ponorte spodnú odstrihnutú časť do misky alebo pohára s vodou,
  • počkajte, až odnoži vyklíčia malé korienky,
  • zasaďte novú rastlinku do samostatného kvetináča.

Vďaka ľahkému rozmnožovaniu s vami rastlina vydrží desiatky rokov. Trs zelenca po troch až štyroch rokoch v jednom kvetináči stráca na kráse. Preto každý rok vypestujte niekoľko ďalších rastliniek a zaistite si prísun sviežo zelených trsov.

Rozmnožené odnože zelenca dajte do pohárov alebo malých kvetináčov a darujte ich svojim blízkym. • 

Zelenec vydrží až niekoľko mesiacov len vo vode s minimálnym množstvom hnojiva. Ak má ale možnosť, čerpá intenzívne živiny z pôdy.

Náš tip: Previsnuté trsy si priamo pýtajú pestovanie v závesných kvetináčoch. Ozdobíte nimi chodby, obývacie izby aj tmavé kúty v kuchyni.

Tieto kvetinky vyčistia váš vzduch od škodlivých toxických látok, ktoré sa uvoľňujú napríklad z umelých podlahových krytín alebo nábytku. • 

 

Top 5