Privítajte jar s kvetináčmi plnými prvých kvetín | Blog Mall.sk

Privítajte jar s kvetináčmi plnými prvých kvetín

Slniečko naberá na intenzite, ale vás ešte za oknami strašia vianočné ozdoby? Vymeňte vyschnuté vetvičky za pestré jarné rastliny. Poradíme vám s výberom kvetov i sadením.

Ktorá kombinácia kvetín bude v kvetináči najkrajšia? Ak si lámete hlavu nad vzhľadom svojho kvetináča, vedzte, že kombinácia farieb nie je tým najdôležitejším. Musíte totiž predovšetkým rešpektovať požiadavky rastlín na vonkajšiu teplotu.

Jarné kvety vhodné do kvetináčov môžeme podľa nárokov na počasie rozdeliť do dvoch skupín.

1. Jarné cibuľoviny

Prvým jarným osadenstvom kvetináčov sú otužilé jarné cibuľoviny. Môžete ich pestovať za oknom už od prelomu februára a marca, ak teploty pravidelne neklesajú na 4 stupne pod nulou a menej.

Jarné cibuľoviny zvládnu aj teploty okolo nuly. • 

Prvé jarné cibuľoviny kúpite v kvetináči už vo februári. Máte na výber, čo s nimi:

  • Necháte ich v kvetináči a v ozdobnom obale si ich postavíte na stôl alebo na okno. Pripravte sa ale na to, že v teple rýchlo odkvitnú.
  • Presadíte ich do vonkajšieho kvetináča, kde vydržia kvitnúť dlhšie ako vnútri. 

Uistite sa, že kvetináč, do ktorého cibuľoviny presádzate, má drenážne otvory. Bez nich by totiž cibuľkám hrozila hniloba.

Po odkvitnutí rastliny vysaďte na záhradu a tešte sa na budúci rok, kedy zase vykvitnú ako prví poslovia jari. Alebo nechajte cibuľky zatiahnuť a sadenie na záhradu odložte až na začiatok jesene.

Pri presádzaní dávajte pozor na korienky, nech sa nedolámu. • 

2. Ostatné skoré jarné rastliny

V jarných kvetináčoch vás svojimi kvetmi potešia aj rastlinky bez cibule. Zvyčajne sa ale nevypláca experimentovať, či vydržia mrazy.

Najchúlostivejšie sú prvosienky. Mrazíky ich spoľahlivo odrovnajú. • 

Ak chcete doplniť cibuľoviny aj ďalšími jarnými rastlinami, nechajte prípravu kvetináča až na prelom marca a apríla. Dôležité je pekné počasie – teploty okolo nuly dokážu poškodiť napríklad prvosienky.

Pre bezcibuľové rastliny platí to isté čo pre cibuľoviny: môžete ich mať aj doma na stole. Ale počítajte s tým, že nevydržia kvitnúť príliš dlho.

Ako na výrobu jarného kvetináča

Niektoré jarné cibuľoviny môžu byť na presádzanie citlivé. Vždy sa v záhradníctve uistite, či to vaše rastlinky znesú. Dobrou alternatívou je totiž vyskladať rastliny v pôvodných kvetináčoch do väčšieho, ten položiť za okno a máte hotovo.

Pri výbere kvetináča dbajte na to, aby mal na dne drenážne otvory, prebytočná voda tak môže vytekať von. Ku kvetináču rovno kúpte aj misku, aby voda s hlinou nestekala po fasáde.

Rastliny vysádzajte do substrátov pre kvetiny do kvetináčov, ktoré sa hodia pre všetky druhy balkónoviek. Pozor – presádzajte už vyrastené cibuľoviny. Cibuľky sa totiž sadia už na jeseň, aby na jar včas vyrástli.

  • Na dno kvetináča nasypte asi dvojcentimetrovú drenážnu vrstvu (napríklad štrk alebo kamienky).
  • Pridajte vrstvu zeminy asi do výšky ⅘ kvetináča. Na cibuľoviny sa hodí ľahká pieskovitá hlina, takže zmiešajte kúpený substrát s niekoľkými hrsťami piesku. Môžete pridať aj trochu hliny zo záhradky.
  • Cibuľku pred zasadením skontrolujte. Nie je pomliaždená, naštiepená alebo dokonca nahnitá?
  • Do hliny zasaďte rastliny. Cibuľky zahrňte hlinou asi do ¾ výšky a zalejte. 

Nechať cibuľoviny v pôvodných kvetináčoch a naaranžovať ich je jednoduchšia a obľúbená varianta jarnej dekorácie. • 

Presádzať rastlinky bez cibuľky je oveľa ľahšie, pretože hrozí menšie riziko uhynutia.

  • Do kvetináča nasypte drenážnu vrstvu a asi do ¾ ho naplňte hlinou.
  • Rozmiestnite rastlinky, zahrňte ich hlinou a zalejte.

Dbajte na miernu zálievku

Cibuľky sú háklivé na preliatie a môžu zahnívať, ale málo vody im škodí tiež.

Zalievajte pravidelne, nech kvety nevyschnú. To spoznáte ľahko – keď kvetináč zdvihnete a zistíte, že je veľmi ľahký, podcenili ste zálievku. Riešením ale nie je raz za dva týždne vyliať do kvetináča celú krhlu. Takýto postup vyhovuje muškátom, ale nie jarným cibuľovinám, ktoré chcú stále miernu vlhkosť, nie preliatie ani vysušenie.

Čo s príliš ťažkými kvetmi?

Narcisy, hyacinty či tulipány sa vám za starostlivosť odmenia veľkými pestrofarebnými kvetmi. Lenže tie môžu rastlinu zaťažovať a ohýbať ju.

Ak má rastlina viac kvetov, odtrhnite si niektorý do vázy. Ostatným môžete pomôcť podporami.

Preťaženie rastliny bujným kvetom sa týka cibuľovín. Pri sirôtkach, sedmokráskach alebo prvosienkach sa vám to nestane. • 

Keď vás prekvapia mrazy

Nočná mora všetkých ovocinárov – nočné mrazy – môžu ohroziť aj váš krásny nový kvetináč. Keď z predpovede počasia zistíte, že v noci bude mráz, presuňte kvety z okna napríklad do chladnej chodby.

Lenže čo ak manipulácia s kvetináčom nie je taká jednoduchá alebo ho jednoducho nemáte kam premiestniť? Potrite alebo postriekajte listy rastliniek vodou. Voda vytvorí účinný ochranný film a krátkodobo kvety pred mrazom ochráni.

Rastlinám pomôže tiež fólia proti mrazu, z ktorej odstrihnete požadovaný rozmer a kvetináč ňou prekryjete.

Skoré jarné kvetináče môžu byť risk – milovníci kvetov za oknami ho ale každoročne podstupujú. • 

 

Top 5