Najúčinnejšie metódy, ktorými zo svojej záhrady vyženiete krtka | Blog Mall.sk

Najúčinnejšie metódy, ktorými zo svojej záhrady vyženiete krtka

I keď je prítomnosť krtka v záhrade známkou zdravej pôdy, väčšina záhradkárov o jeho návštevu príliš nestojí. Krtkovia v zemi budujú sieť chodieb, oslabujú koreňový systém rastlín a na povrchu vytvárajú nepekné krtince. Ako sa týchto malých cicavcov šetrne zbavíte.

Vyžeňte krtka pachom

Krtkovia sú síce slepí, ale majú výborný sluch a čuch. Pomáha preto, keď na svoju záhradu vysadíte silno aromatické rastliny, ktoré krtkovi nie sú príjemné.    

Aj keď sa hovorí, že krtkom veľmi vadí cesnak, v skutočnosti sa stáva, že krtinec pokojne nájdete uprostred cesnakového záhona. Omnoho účinnejšia je korunkovka kráľovská, ktorej jedovatá cibuľa šíri v zemi zápach, ktorý krtkov spoľahlivo odoženie.

Korunkovky si na záhradu saďte v auguste alebo septembri, aby mali pred zimou čas zakoreniť. Na rok v apríli vám potom rozkvitnú do nádherných žltých, oranžových alebo červených kvetov.

Korunkovka kráľovská. Táto majestátna rastlina dorastá až do výšky jedného metra a pachom cibuľky dokáže vyhnať krtkov z vašej záhrady. • 

Prekvapte ho zvieracími chlpmi

Roja sa vám na záhrade krtince, takže čakanie na korunkovku momentálne nepripadá do úvahy? Vyskúšajte v podzemných chodbách krtka nastražiť zvieracie chlpy alebo ľudské vlasy.

Psy, mačky a ľudia sú z pohľadu krtka predátori, preto sa im vyhýba. Vezmite pár chumáčov svojich vlasov alebo chlpov svojho maznáčika a umiestnite ich do krtích chodieb. Ich pach krtka donúti rýchlo vypratať priestor a navyše máte istotu, že zmizne naozaj ďaleko. Dobre totiž vie, že rajón predátora môže byť veľmi veľký.

Ak chcete, aby krtko zostal na míle ďaleko celú sezónu, musíte na záhradu pravidelne dávať vlasy alebo chlpy nové. Pach týchto nástrah totiž časom slabne, takže potom krtkovi nezabráni v tom, aby sa na svoje obľúbené miestečko vrátil.

Poskladajte si vlastný odpudzovač

Pretože má krtko veľmi dobre vyvinutý sluch, môžete ho zo záhrady vyhnať taktiež pomocou zvukových odpudzovačov. Buď si za pár eur kúpte hotový odpudzovač proti krtkom, alebo si podobné zariadenie zložte sami doma: stačí vám kovová tyč, päť plastových fliaš a sekundové lepidlo.

  • Vezmite štyri PET fľaše, odmerajte asi 10 cm od ich spodného okraja a odrežte dno.
  • Piatu fľašu zospodu prebodnite a nasuňte na kovovú tyč.
  • Teraz vezmite štyri odrezané dná z PET fliaš a tie prilepte po stranách fľaše na tyči.
  • Hotovú konštrukciu zapichnite do záhona.

Krtka následne ruší nielen zvuk, ktorý odpudzovač vydáva, ale aj miniatúrne vibrácie v pôde. Nevýhodou je, že zvuk odpudzovačov môže rušiť aj vás, takže môže pokaziť záhradnú idylku.

Krtince nelikvidujte, zabránite tým prístupu vzduchu do chodby a krtko si vyhrabe nový. Radšej hlinu odhrabte a použite na záhony alebo do kvetináčov. • 

Vydymte ho

Na prvý pohľad možno trošku drsné, na druhej strane veľmi efektívne a rýchle riešenie. Vezmite dymovnicu, zapáľte ju, hoďte do krtej chodby a zvieratko bude čo nevidieť ďaleko za hranicami vášho pozemku.

Ak nechcete kupovať dymovnicu, môžete krtka vyhnať aj dymom z dvojtaktných motorov, napríklad záhradnej kosačky alebo motorovej píly. V tomto prípade však platí, že krtko sa na vašu záhradu môže časom vrátiť.

Rozhodne však myslite na to, že krt obyčajný je u nás chránený, takže mu nesmiete ublížiť alebo ho zabiť. Ak sa teda rozhodnete použiť napríklad pasce, musíte ich často kontrolovať, aby sa v nich uviaznutý krtko príliš dlho netrápil. Odchyteného krtka potom odnesiete ďaleko za svoj pozemok a vypustíte.

Navštívil vás niekedy krtko? A ako ste si s ním poradili? Dajte nám vedieť do komentárov.

 

Top 5