Zodpovedáme 10 otázok, ako správne prať, aby oblečenie vydržalo | Blog Mall.sk

Zodpovedáme 10 otázok, ako správne prať, aby oblečenie vydržalo

Predstavte si tú drinu, keď neexistovali automatické práčky. Hrôza! Lenže i zdanlivo jednoduché hodenie bielizne do práčky a stlačenie gombíka má svoje pravidlá. Pozrite si 10 častých nejasností, ktoré vás pri praní trápia.

1. Musím si dať námahu s dokonalým triedením?

Určite nechcete zafarbiť biele športové ponožky červenou blúzou, takže bielizeň triedite aspoň na základné kategórie biele – farebné – čierne. Ak chcete zachovať svoju hodvábnu sukňu a spodnú bielizeň čo najdlhšie pekné, vyplatí sa dať si s triedením námahu.

  • Keď periete bielizeň s čo najpodobnejšími farbami, pomalšie stráca farebnosť.
  • Do bielej dávky nedávajte oblečenie, ktorému hrozí poškodenie bielidlom. Napríklad telovej bielizni zvyčajne bieliace prostriedky v prášku neprospievajú.
  • Trieďte taktiež podľa materiálu. Vlna a hodváb potrebujú úplne iný prací program než bavlnené tričká.

2. Prečo je odporúčané množstvo bielizne menšie, než koľko sa ho v skutočnosti do práčky vojde?

I keď má vaša práčka objem 6 kíl suchej bielizne, v pohode toho do nej dostanete omnoho viac. To však nie je tá najlepšia stratégia na pranie. Ak práčku preplníte, bielizeň vytvorí jednu veľkú hrudu, ktorá sa v bubne otáča pohromade a vyperie sa zle.

Nedávajte však naschvál málo bielizne. Jednotlivé kúsky sa totiž okrem prevaľovania musia taktiež o seba trieť, a to v skoro prázdnej práčke nejde.

Správne triedenie a plnenie práčky je základ, bez ktorého sa na ceste za zlepšením v praní nepohnete. • 

3. Budem mať krajšiu bielizeň, keď dám viac pracieho prášku?

Teraz začneme otázkou my: viete, aké je odporúčané dávkovanie vášho pracieho prášku? Ak nie, zistite si to. Dávať ho viac je totiž zbytočné.

Keď pridáte prášok navyše, bielizni zvyčajne k lepšej čistote nepomôžete. Možno len v prípade, že periete na veľmi nízkych teplotách, pretože chcete ušetriť. Lenže v konečnom dôsledku si nepomôžete – buď platíte za elektrinu alebo za prášok.

Zároveň odporúčame nedávať veľmi málo prášku (napríklad len ¼ odporúčanej dávky). Pri dlhodobom používaní menšieho množstva prášku hrozí zošednutie a bielizeň sa pravdepodobne veľmi dobre nevyperie.

Prací prášok, tablety alebo gél? Každý má to svoje: prášok si obvykle poradí aj s náročnejšími škvrnami, tablety sa ľahko dávkujú a gély sa dobre rozpúšťajú. • 

4. Ako môžem ušetriť na pracom prášku?

Ide to. Ak hľadáte ten najlepší prací prášok, s ktorým budete na 100 % spokojní, začnite pri nákupe počítať.

  • Najjednoduchšie je pozrieť na pomer cena – váha.
  • Skutočne výpovednou je však cena jednej pracej dávky. Vydeľte cenu prášku počtom odporúčaných pracích dávok.

5. Deti majú alergie, v čom mám prať bielizeň?

Ak sa obávate klasických pracích práškov, vyskúšajte tie pre deti alebo pre alergikov. Vhodné sú aj prášky s prímesou mydlových vločiek. Chybu neurobíte, ani keď dáte do práčky o niečo menej prášku a do bubnu hodíte kúsok mydla, ktoré leží na umývadle a už ho nikto nechce používať.

6. Nemám dobrý pocit z prania na nízkych teplotách, ale neviem, či tie vysoké zbytočne neničia bielizeň. Ako to je?

Utierky, ručníky, obrusy – to všetko sa voľakedy vyváralo. Dnes už vyvárku používa málokto. Najčastejšie je pranie na 40 stupňoch a sem-tam na 60.

Zmenilo sa totiž zloženie a kvalita pracích práškov, zlepšila sa technológia práčok a ani látky nie sú rovnaké ako pred 50 rokmi.

Pri praní v studenšej vode zostanú farby dlhšie pekné a bielizeň sa menej opotrebúva.

Dôležitá je však aj kvalita prania – na bielizeň, ktorú bežne periete, stačí nižšia teplota. Ale keď sa potrebujete popasovať s nohavicami od blata a trávy alebo s detskými látkovými plienkami, nastavte na práčke aspoň 60 stupňov a využite aj odstraňovače škvŕn.

Pozrite sa, ako správne prať bielizeň podľa materiálov.

Najlepšia zábava je s hlinou a vodou – to je jasná vec. Ak deti prídu zvonku zablatené od hlavy až po päty, dajte na chvíľku bielizeň odmočiť a potom ju ihneď vyperte. • 

7. Bielizeň po vybratí z práčky páchne zatuchlinou. Čo s tým?

Príčin môže byť hneď niekoľko.

  • Periete výhradne na veľmi nízkych teplotách – napríklad 30 stupňoch. Bielizeň aj práčku vydezinfikujete, keď budete občas prať na 60 stupňoch.
  • Keď bielizeň necháte po vypraní príliš dlho v práčke, začnú sa v nej množiť mikróby. Namiesto toho, aby oblečenie voňalo čistotou, je cítiť nevábne.
  • Pôvodcom zápachu je práčka, ktorá potrebuje vyčistiť. Zamerajte sa na gumové tesnenia, vyberte a vypláchnite zásobníky na prášok a vyčistite filter.

8. Máme doma veľmi tvrdú vodu. Môže to mať vplyv na vypranú bielizeň?

Áno. Príliš tvrdá voda ničí práčkuohrievacie teleso sa rýchlo zanáša vodným kameňom a je iba otázkou času, kedy prestane fungovať. Bielizeň je kvôli tvrdej vode horšie vypraná.

I keď to zdanlivo vyzerá ako veľký problém, riešenie je ľahké: stačí vždy k praciemu prášku pridať trochu sódy na pranie. Zmäkčíte vodu a tým sa staráte o ohrievacie teleso a o kvalitu prania.

9. Na práčke môžem nastaviť program s menšou spotrebou vody. Je mi sympatické, že je ekologický, ale bude oblečenie dobre vyprané?

Máte pravdu, že použitie menšieho množstva vody je ekologickejšie. Nie je to však vždy výhodné.

Keď spustíte taký program, nasýti sa voda špinou a tá sa opäť vracia do tkaniny. Takže na pranie veľmi špinavého oblečenia nie je nižšia spotreba vody najlepšou voľbou.

Pri praní s menším množstvom vody hrozí zošednutie oblečenia. Možno dávate viac prášku, aby ste tomu predišli – lenže tým sa zase stráca ekologický efekt. • 

10. Mám radšej prať nejakú bielizeň v rukách alebo si moderná práčka poradí so všetkým?

Ak máte pochybnosti, perte v rukách. Hodí sa to, keď:

  • Potrebujete prvýkrát vyskúšať, či nová blúzka nefarbí.
  • Máte krásnu jemnú sukňu z dovolenky, ale neviete, z akého je presne materiálu.
  • Deti vyrobili tatovi k narodeninám batikované tričko a vy ho nechcete dávať do práčky, kým neprestane púšťať.

Pozrite si aj našich 9 fígľov, ako jednoducho žehliť bielizeň.

 

Top 5