Opravár radí: 3 najčastejšie závady na práčke, ktoré si vyriešite sami | Blog Mall.sk

Opravár radí: 3 najčastejšie závady na práčke, ktoré si vyriešite sami

Nevypúšťa vodu, neodstreďuje, nekúri. Aby ste nemuseli pri každom probléme s práčkou hneď volať opravára, s jedným z nich sme tie najčastejšie problémy rozobrali. A spoločne sme pre vás pripravili tipy, ako najčastejším poruchám predchádzať – alebo ako ich riešiť, keď už nastanú.

1. Práčka nevypúšťa vodu

Prací program dávno skončil, v práčke ale stále zostáva voda. V takom prípade máte pravdepodobne upchatý odtokový filter – musíte ho vyšraubovať a ručne vyčistiť.

Odtokový filter nájdete v pravom či ľavom dolnom rohu práčky, pri niektorých modeloch musíte najprv odklopiť celý spodný kryt. Filter potom vyskrutkujete a vyčistíte. Ešte predtým si na podlahu pripravte malú nádobu, pretože po vyšraubovaní z filtra vytečie trocha vody.

Odporúčame čistiť filter pravidelne aspoň raz za 3 mesiace. Ak máte domáce zvieratá alebo často periete svetre či deky, čistite ho ešte častejšie.

Odtokový filter čistite aspoň raz za 3 mesiace. • 

Ak porucha pretrváva, musíte skontrolovať aj vypúšťacie čerpadlo. To sa niekedy zadrie práve v dôsledku nepriepustného filtra. Čerpadlo nájdete hneď pod filtrom. Opatrne ho vyčistite tak, aby sa lopatky mohli voľne pohybovať.

Niektoré novšie práčky majú odtokový filter aj vypúšťacie čerpadlo v neprístupnej časti. Výrobcovia ich označujú ako „samočistiace“. Ak sa vám v takejto práčke upchá filter alebo čerpadlo, musíte rovno zavolať opravára.

2. Práčka neohrieva vodu

Na bielizni aj po vypraní zostávajú škvrny, práčka je počas prania úplne studená alebo preruší program v polovici prania. Všetky tieto indície ukazujú na to, že práčka neohrieva vodu.

Na vine môže byť poškodené vykurovacie teleso, čo je problém, ktorý bez opravára nevyriešite. Skúste ale používať menej pracieho prášku. A tým menej myslíme napríklad aj polovicu dávky, než odporúča výrobca.

Pri väčšom množstve pracieho prášku sa totiž stáva, že vykurovacie teleso nepláva vo vode, ale v pene. Potom sa zbytočne prehrieva, zle ohrieva vodu a hlavne sa môže spáliť.

S pracím práškom šetrite, inak hrozí spálenie vykurovacieho telesa. • 

3. Práčka nežmýka bielizeň

Najčastejší dôvod, prečo práčka odmieta žmýkať bielizeň? Periete príliš veľké kusy. Deky, záclony, obliečky… to všetko sa v práčke skrčí do jedného balíka a práčka to potom vyžmýkať nedokáže.

V takom prípade zastavte program, vytiahnite prádlo von a znovu ho tam naskladajte po menších dávkach. A nezabúdajte, že veľké kusy oblečenia sa do domácich práčok vôbec nehodia. Záclony alebo napríklad kabáty patria do čistiarne.

 

Top 5