Perte a sušte bielizeň ako profíci | Blog Mall.sk

Perte a sušte bielizeň ako profíci

Nič nevonia tak ako posteľná bielizeň vysušená na slniečku. Lenže v malých bytoch a cez zimu sa každý musí zariadiť inak. Poradíme, ako rýchlo a efektívne prať a sušiť bielizeň kdekoľvek.

Ako správne prať rôzne materiály

Biele, farebné a čierne – toto triedenie nestačí. Oblečenie rozdeľte na kategórie aj podľa materiálov a na každú použite vhodný prací prostriedok.

Vždy sa držte odporúčaní na štítku – zachráni to nejeden sveter.

Bavlna

Je mäkká a odolná, preto znesie pranie aj pri teplote 90° C. Ak však nechcete farby z oblečenia hneď vyprať, odporúčame prať nanajvýš na šesťdesiatke.

Ak sa nemôžete zbaviť odolnej škvrny, siahnite po odstraňovači škvŕn alebo si vyrobte vlastný. Nezabudnite pred praním pridať aviváž, ktorá bavlnené vlákna zmäkčí a oblečenie osvieži.

Vlna

Či už angorská, či ovčia, nevhodným praním a sušením sa zrazí a splstnatie. Doprajte jej najšetrnejšie pracie programy bez žmýkania a špeciálny prostriedok na vlnu.

Vlnené oblečenie je najlepšie nechať uschnúť voľne rozložené, ale možno ho sušiť aj v sušičke na programe určenom vlne.

Vlna vám vydrží, pokiaľ ju vyperiete v správnom pracom prostriedku a na najšetrnejšom pracom programe. • 

Funkčné materiály

Ak si nechcete zničiť drahé športové oblečenie, nikdy nepoužívajte aviváž.

Nepremokavé vlastnosti oblečenia zachováte pridaním špeciálneho impregnačného prostriedku do práčky. Oblečenie perte prevrátené naopak pri 40° C.

Pranie je pre funkčné oblečenie zásadné – bez neho sa mikro otvory upchajú a oblečenie nebude správne odvádzať vlhkosť. Rovnaké pokyny platia aj pre batohy.

Perie

Mastnota, roztoče, sliny a pot – to všetko sa ukrýva v páperových i syntetických vankúšoch a prikrývkach. Nebojte sa ich čas od času vyprať v práčke na jemnom praní pri teplote 40° C. Kúpte si však špeciálny prípravok na perie.

Pri praní posteľných potrieb sa ale nezaobídete bez sušičky– vankúše musia dokonalo vyschnúť, inak začnú plesnivieť a zapáchať.

Správnym praním a sušením predĺžite pekný vzhľad materiálu. • 

Náš tip: Vyskúšajte namiesto pracích prostriedkov pracie guličky. Ukrývajú v sebe prírodné pracie látky, ktoré vydržia až 1000 pracích cyklov. Guličky ušetria výdavky za pracie prostriedky, bielizeň je čistá, nadýchaná a svieža.

Bielizeň vypraná, čo ďalej?

Vešanie, zbieranie, žehlenie a skladanie. Sušiť však dnes nemusíte len na šnúre na balkóne, kde navyše prudké slnko ničí farby. Poradíme vám, ako na to.

1. Sušiak na prádlo

Pokiaľ nemáte možnosť bielizeň vešať na balkóne a nechcete investovať do nového spotrebiča, skladací sušiak je skvelá alternatíva. V malých bytoch oceníte poschodový sušiak, ktorý má približne rovnakú dĺžku sušiacich šnúr a ušetrí vám miesto.

Výhody: Vysušenie bielizne na sušiaku stojí len váš čas a úsilie.

Nevýhody: Ak doma bojujete s vlhkosťou, zvážte nákup sušičky. Klasické sušenie totiž vlhkosť zvyšuje a bielizeň zle schne. Vešanie bielizne je navyše časovo náročné a vyžaduje žehlenie.

Štipce zanechávajú na oblečení nepekný odtlačok, ktorý treba vyžehliť. • 

2. Dimplex

Chcete bežný proces sušenia urýchliť, ale nákup sušičky neplánujete? Skúste Dimplex – malú sušiacu dosku s vetrákmi. Táto novinka na trhu využíva na sušenie iba vzduch z miestnosti a vďaka tomu ušetrí až 90 % energie, ktorú by spotrebovala sušička – spotrebuje len 25 W. Jednoducho Dimplex zapojte do elektriny, postavte na sušiacu dosku sušiak a približne za 8 hodín sa tešte na suché prádlo.

Výhody: Rýchlo a lacno usuší prádlo s ohľadom na životné prostredie.

Nevýhody: Kvôli vetrákom je Dimplex mierne hlučný.

Ekologická sušička Dimplex suší bielizeň efektívne pomocou vzduchu z miestnosti. • 

3. Sušička na prádlo
Váhate nad kúpou sušičky kvôli vysokej cene a nákladom na prevádzku? Prvotná investícia je síce vyššia, ale ak sa rozhodnete pre úspornejšiu radu A+ a vyššie, náklady za prevádzku budú minimálne a navyše ušetríte veľa času, ktorý inak strávite štipcovaním ponožiek.

Výhody: Zaberie oproti bežnému sušiaku menej miesta (možno ju umiestniť aj nad práčku pomocou spojovacieho medzikusu). Bielizeň je zo sušičky mäkká a suchá približne za 2 hodiny a nemusíte ju žehliť. Sušička odstráni z oblečenia žmolky, chlpy a vlasy – zachová dlhšie nový, nevypraný vzhľad.

Nevýhody: Počiatočná investícia je o niečo vyššia, nakoľko sa oplatí investovať do úsporného tepelného čerpadla. Prevádzka vás bude tiež niečo stáť.

4. Práčka so zabudovanou sušičkou
Kto by to nechcel – dáte prať bielizeň a vytiahnete ju čistú a suchú. Aj táto možnosť už existuje v podobe práčky so sušičkou.

Výhody: Práčka so sušičkou vám ušetrí ešte viac času ako samotná sušička, bielizeň sa po praní automaticky vysuší. Stačí zvoliť program prania a následného sušenia a nastaviť štart pomocou časovaču.

Nevýhody: Kombinovaná práčka vám nevysuší toľko bielizne, čo klasická sušička, preto je potrebné prať vždy menšie množstvo bielizne alebo po vypraní časť vybrať a vysušiť inak.

2 vychytávky na lepšie sušenie

  1. Do bubna vhoďte balóniky do sušičky, bielizeň bude mäkšia a narovnaná.
  2. Kôš na vlnu do sušičky pomôže šetrne usušiť vlnu, športové topánky či hračky.

Kúpte si sušičku a uľahčite si život. • 

 

Top 5