9 fígľov pre jednoduché žehlenie (nielen košieľ) | Blog Mall.sk

9 fígľov pre jednoduché žehlenie (nielen košieľ)

Sotva vyžehlíte jednu hromadu bielizne, už vám doma vyrástla druhá. Čas strávený pri žehliacej doske ale nemusí byť nekonečný. Naučte sa triky, ktoré používajú profíci, a bielizeň budete mať vyžehlenú o pár minút a bez námahy. Čítajte, ako na to.

Príprava na jednoduché žehlenie začína už v koši so špinavou bielizňou. Viete, ako správne pripraviť oblečenie, aby ste si uľahčili prácu pri žehliacej doske?

1. Perte na nízkych otáčkach

Kto dobre perie, ten jednoducho žehlí. Pripravte oblečenie na proces žehlenia už v práčke – tajomstvo úspechu tkvie v nízkych otáčkach. Keď budete prať na menej ako 1 200 otáčok, bielizeň nebude tak pokrčená a dobu žehlenia skrátite na polovicu.

2. Používajte aviváž

Pri praní nezabúdajte na aviváž. Obsahuje totiž látky, ktoré bielizeň zmäkčia a vyhladia – nebude taká pokrčená, žehlička po nej ľahšie skĺzne a záhybov ju zbaví rýchlejšie.

Čerstvo vyprané prádlo sa žehlí najlepšie. Keď do práčky pridáte ešte aviváž, bielizeň sa zmäkčí a vyhladí, takže vám potom žehlenie pôjde od ruky. • 

3. Pretrepať, nemiešať!

Akonáhle bielizeň vytiahnete z práčky, nestačí ju len hodiť na hromadu. Pred vešaním vezmite do ruky každý kúsok zvlášť a poriadne ho vyklepte. Pretrepaním látku natiahnete, vyhladíte a zbavíte sa zbytočných záhybov, s ktorými by ste sa pro žehlení trápili.

4. Vestu naruby a na ramienka

Pri vešaní bielizne stavte na rub. Obráťte všetko oblečenie naruby a štipce dávajte na miesto švov – týmto spôsobom ukryjete ich prípadné odtlačky. Košele, jemné blúzky alebo svetríky zaveste radšej na ramienka. Lepšie sa vytvarujú a nemusíte sa trápiť so štipcovaním.

5. Triedenie základ úspechu

Vysypete vždy plný kôš vypranej bielizne na jednu hromadu a žehlíte na striedačku kúsok po kúsku? Chyba! Každá látka je iná a potrebuje odlišnú starostlivosť. Roztrieďte si pred žehlením bielizeň podľa materiálu a teploty, ktorú znesie.

Začnite žehlením syntetických materiálov, na ktoré stačia nižšie teploty. Nemusíte tak čakať, kým sa vám žehlička nahreje. Bavlnu a ľan si naopak nechajte nakoniec, tým vysoké teploty nevadia.

A ak sa vám nechce teplotu riešiť, nastavte na žehličke približne 130 °C. To je ideálna teplota, s ktorou nespálite žiaden materiál. Alebo si kúpte modernú naparovaciu žehličku, ktorá bude strážiť teplotu za vás.

Prečítajte pred žehlením štítky na jednotlivých kusoch oblečenia – len tak budete mať istotu, čo látke neublíži. • 

6. Kropte teplou vodou

Už naše babičky oblečenie vždy pred žehlením kropili. A dobre vedeli prečo – vlhká látka sa totiž záhybov zbaví rýchlejšie. A keď si do rozprašovača dáte vlažnú vodu, pôjde vám to ešte lepšie.

Teplá voda sa vsakuje do látky rovnomernejšie, takže tričká i košele dôkladne prevlhčí. Veci tak budú vyžehlené o pár minút. Ak sa vám nechce kropením zdržiavať, zložte z vešiaka bielizeň ešte trochu vlhkú a rovno sa vrhnite na žehlenie. Asi 15% vlhkosť je ideálna.

7. Žehlite naruby

Nie všetky látky znesú žehlenie z lícovej strany. Napríklad džínsovina alebo tmavé bavlnené tričká potom majú tendenciu vytvárať nepekné lesklé plochy. Ak chcete mať istotu, že váš obľúbený kúsok zostane stále krásny, obracajte radšej všetko oblečenie naruby.

8. Zvoľte správny smer

Pri umývaní zrkadiel aj okien sú krúživé pohyby základom úspechu. Pri žehlení na ne ale zabudnite! Materiál sa tak vyťahá a ničí. Žehlite vždy smerom nahor a nadol – len tak látke neublížite.

Aby bolo po vyžehlení oblečenie jemné a zachovalo si svoj tvar, prechádzajte po bielizni žehličkou len hore a dole. Krúživými pohybmi by ste mohli materiál poškodiť. • 

9. Dajte oblečeniu čas

Ak máte tendenciu hneď po vyžehlení všetko oblečenie naskladať do skríň, vydržte ešte a dajte tomu čas. Bielizeň je ešte vlhká a teplá – v skrini by sa znovu pokrčila alebo v horšom prípade by mohla začať plesnivieť.

Poskladané tričká i povešané košele preto nechajte chvíľu vychladnúť. Hodina by mala stačiť. Až potom ich upracte do skrine.

Zvládnite košeľu ako majster

Najväčším úskalím sú košele, ktoré dokážu potrápiť aj skúsenú gazdinku. Nie nadarmo sa tiež v ich žehlení usporadúvajú turnaje a majstrovstvá. Prax z vás však spraví majstra. Osvojte si jednoduchý postup, ako na žehlenie košieľ, a za chvíľu z vás bude profík:

  1. Začnite s gombíkovými a dierkovým časťami košele.
  2. Potom vyžehlite golier – najprv naplocho z oboch strán, od krajov k stredu. Potom ho preložte a prežehlite.
  3. Následne napnite na žehliacu dosku rukávy – jednoducho ich chyťte na jednej strane za manžetu a na druhej za šev, rukáv sa sám vytvaruje. Ak vás nebude chcieť počúvať, vezmite si na pomoc rukávnik, na ktorý ho nasuniete.
  4. Potom sa zamerajte na takzvané sedlo. Klin na ramenách nasuňte na začiatok žehliacej dosky a jednoducho vyžehlite.
  5. Nakoniec si nechajte veľké plochy, ako sú chrbát a trup. Košeľu rozopnite a vyžehlite jednu prednú časť. Postupne točte košeľu na doske cez chrbát až po zvyšok prednej časti.
  6. Nezabudnite košeľu zapnúť a vyvesiť na vešiak.

Neľakajte sa, ak vám prvé košele budú trvať dlho. Len skutoční majstri v odbore ich zvládnu vyžehliť napríklad za dve minúty. • 

Myslite tiež na pravidelnú údržbu žehličky. Naparovacie typy sa nevyhnú vodnému kameňu – z času na čas ich preto prepláchnite špeciálnym odstraňovačom vodného kameňa.

Niekedy sa stane, že žehličkou omylom prejdete cez výšivku alebo nápis na tričku a zostane na nej drobná pripálenina. Pripečeného kúsku tkaniny sa hneď zbavte. Žehličku stačí nechať ľahko nahriať a vyčistiť handričkou namočenou v octe alebo zubnej paste.

 

Top 5