8 tipov, ako sa správne starať o džínsy | Blog Mall.sk

8 tipov, ako sa správne starať o džínsy

Niektoré veci sa nemenia. Trebárs džínsy, ktoré sú v kurze už viac ako sto rokov. Aby vydržali čo najdlhšie aj vo vašom šatníku, musíte im poskytnúť kvalitnú starostlivosť. Inšpirujte sa, ako sa správne o džínsy starať, aby boli stále ako nové.

Džínsové oblečenie pôvodne slúžilo ako pracovný odev, dnes nechýba v žiadnom šatníku a bežne ho nosíme do práce aj do mesta. Základom džínsoviny je denim – pevná a trvanlivá bavlnená tkanina. Napriek tomu, že je denim odolný materiál, potrebuje špeciálnu starostlivosť.

1. Neperte príliš často

Džínsy nosíte už štyri dni – najvyšší čas ich vyprať? Chyba. Džínsy totiž vydržia viac ako bežné nohavice, takže nepotrebujú takú častú údržbu. Stačí, keď ich vyperiete raz za 14 dní, aj menej. Častejšie pranie im dáva poriadne zabrať a džínsy rýchlejšie stratia tvar a farbu.

2. Pekne v ruke

Ak sa chcete o džínsy správne starať, práčke by ste sa mali vyhnúť oblúkom. Vezmite údržbu nohavíc radšej do vlastných rúk a preperte ich sami vo vani. Postačí vám k tomu voda a mydlo. Aviváž nepotrebujete – džínsy sa po nej ľahšie vyťahajú.

Keď budete prať džínsy zvlášť, vyhnete sa navyše aj zafarbeniu ostatného prádla. Džínsovina totiž rada púšťa farbu. NÁŠ TIP: Pridajte do vody pol šálky octu, nohavice potom púšťať nebudú.

Pranie v práčke džínsom nesvedčí. Nájdite si čas a premáchajte ich radšej v ruke. • 

3. Pravidlo studenej vody

Nezabudnite pri praní otočiť tým správnym kohútikom. Džínsy by sa vždy mali prať len v studenej vode, ktorá nemá viac než 30 – 40 °C. Inak sa zrazia alebo vyblednú.

4. Vždy naruby

Než začnete džínsy prať, uistite sa, že ste ich obrátili naruby. Jedine tak zaistíte, že budú stále vyzerať ako nové a nevyblednú.

Pravidlo platí dvojnásobne, ak sa ich predsa len rozhodnete hodiť do práčky. Kovový bubon totiž materiál odiera. Zapnite vopred tiež všetky zipsy a nepoužívajte odstreďovanie.

Denim potrebuje zvláštnu starostlivosť. Nohavice aj džínsové košele perte vždy naruby a vešajte opatrne. • 

5. Zabudnite na sušičku

Ak nechcete mať džínsy zrazu o niekoľko čísiel menšie, nedávajte ich do sušičky. Vždy sa tam trochu zrazia. Po vypraní ich jednoducho vyklepte a zaveste na sušiak. Aby si zachovali svoj tvar, sušte ich zavesené hore nohami alebo vo vodorovnej polohe. Pozrite sa na ďalšie tipy, ako si sa sušením bielizne hravo poradiť.

Kým v sušičke majú džínsy tendenciu sa zrážať, bežným nosením sa skôr roztiahnu. Obsahujú totiž elastan, ktorý sa mierne vyťahá. Kupujte si preto radšej džínsy, ktoré sú vám tesnejšie.

Džínsy vyberajte podľa vkusu, ale aj tak, aby sedeli vašej postave. • 

6. Na mráz s nimi

Na odstránenie špiny, zápachu aj baktérií vodu vôbec nepotrebujete. Rovnako dobre funguje aj mráz. Zabaľte džínsy do bavlnenej tašky alebo igelitového vreca a nechajte ich cez noc v mrazničke.

Budú ako nové. Navyše ich stačí vytiahnuť pol hodiny predtým, než potrebujete ísť z domu. Všetku prácu ale mrazu nenechávajte a mrazivú  terapiu raz za čas vymeňte za vodu a mydlo.

7. Žehliť, či nežehliť?

Ak si dáte záležať na vešaní bielizne, džínsy už väčšinou žehliť nemusíte. Drobné nedokonalosti sa totiž vďaka priliehavému strihu vytvarujú priamo na tele. Ak sa chcete cítiť nielen in, ale aj pohodlne, potom sa oplatí žehličku aspoň na chvíľu zapnúť. 

Po vyžehlení totiž denimové nohavice zmäknú a budú príjemnejšie na nosenie. Ideálne je zložiť džínsy zo šnúry ešte vlhké a žehliť naruby.

Do džínsoviny sa môžete obliecť od hlavy až k päte. • 

8. Dajte im priestor

Džínsy vyžadujú osobitnú starostlivosť – v údržbe i uskladnení. Denimový materiál totiž potrebuje dýchať. Neskladajte nohavice do komínov do skrine, radšej im vyhraďte vlastné ramienko a dostatočný priestor. 

Máte vlastné triky, ako sa staráte o džínsy? Podeľte sa o ne v komentároch alebo na Facebooku.

 

Top 5