Ako na to, aby sa zaváraniny rýchlo nepokazili? | Blog Mall.sk

Ako na to, aby vaše zaváraniny vydržali čo najdlhšie?

Ak niečoho vypestujete alebo nakúpite veľa, zavarte to. A nemusí ísť len o ovocie, zavaríte aj mäso, hotové jedlá alebo zeleninu. Dajte ale pozor, aby ste pri tom nevytvárala pleseň. Prečítajte si, ako so zaváraninami správne naložíte a ako aj bez otvorenia spoznáte, že sú pokazené.

Hovorí sa, že keď všetko urobíte správne, vydržia vám zaváraniny minimálne jeden rok. A veľa gazdiniek aj hospodárov vsádza na ešte dlhšiu dobu. Na to, aby zaváraniny vydržali aspoň do ďalšieho leta, ich ale musíte správne pripraviť.

Čo je nahnité rovno vyhoďte

Na zaváranie používajte len také suroviny, ktoré sú v poriadku. Aj náznak skazenia vám môže zničiť celú várku. Vyhoďte všetky kúsky, ktoré sú čo i len trochu nahnité. Ovocie potom poriadne umyte a spracujte ho čistými rukami.

Pri zaváraní hotového jedla používajte len také, ktoré je čerstvo pripravené.

Pomôcky na zaváranie zoženiete nájdete tu >> 

Kontrolujte každý kúsok, ktorý do zaváraniny dávate. • 

Poháre aj viečka dobre ošetrite

Dopredu si nachystajte všetky veci, ktoré budete pri zaváraní potrebovať, a dôkladne ich očistite.

Najskôr sa zamerajte na poháre. Buď ich vyvarte v hrnci vyloženom utierkou, alebo použite rúru:

1. Vypláchnite poháre jarovou vodou,

2. vložte ich do rúry, ktorá je rozohriata na 110 °C,

3. nechajte ich tam aspoň 10 minút alebo pokojne až do doby, než do nich začnete liať horúci obsah. Potom budú mať rovnakú teplotu a nepopraskajú.

Veľa ľudí zabúda ošetriť viečka. Najskôr vyhoďte také, ktoré majú rozbité alebo chýbajúce tesnenia. Tie, ktoré sú v poriadku, sterilizujte:

1. 10 minút ich povarte,

2. nechajte ich vyschnúť

3. a ešte ich vytrite čistým obrúskom a kvapkou tvrdého alkoholu.

Ošetrite tiež ostatné veci, ktoré pri varení použijete, ako naberačku a lievik. Plastové náčinie nevarte, len opláchnite jarovou vodou a utrite alkoholom.

Náš tip: Ak pri plnení kvapne trochu dobroty na hrdlo pohára, utrite ho obrúskom namočeným do alkoholu. Inak do zaváraniny môžete zaniesť baktérie.

Zaváracie hrnce nájdete na MALL.SK. >> 

Ochutnávanie len s mierou 

Dvakrát do tej istej rieky nevstúpite. A rovnako tak by ste ani nemali dvakrát ochutnávať raz a tou istou lyžicou. Ani opláchnutie pod vodou nestačí.

Na ochutnávanie používajte iba sterilizovaný alebo dobre očistený riad. Aj malé množstvo slín podporuje kvasenie a vznik plesne.

Štítky sú základ. Všetky poháre oštítkujte, aby ste neskôr vedeli, čo spotrebovať skôr. • 

Otočte zaváraniny hlavou dole

Poháre plňte zhruba pol až dva centimetre pod okraj. Pri preplnení sa viečko môže otvoriť, pri nedostatku zase v zaváranine necháte moc kyslíka, a jedlo sa tak rýchlejšie skazí.

Lepšie tesnenie viečka zaistíte tak, že naplnené a uzavreté poháre otočíte hore dnom a necháte ich otočené až do vychladnutia. Pri chladnutí vzniká podtlak a správny výsledok má viečko vypuklé dovnútra, nikdy nie von.

Návod na zaváranie v umývačke. >>

Starostlivo štítkujte

Prácu už máte skoro za sebou, tak nepokazte poslednú povinnosť. A to je starostlivé štítkovanie. Na papierové pásky zapíšte,

• čo ste zavarili

• a dátum zavárania.

Zaváraniny skladujte v chlade, suchu a tme. A podľa štítku sa orientujte, keď vyberáte pohár na otvorenie. Začínajte tými najstaršími.

Ako spoznáte, že je zavarené jedlo pokazené?

Pokazené zaváraniny majú na pohľad inú farbu alebo zrazeninu pod viečkom. Nezabudnite, že pleseň zničí celý pohár, nestačí ju z povrchu iba odobrať. Takýto pohárik rovno vyhoďte.

Nezabudnite, že v MALLe máme všetko možné a urobíme aj nemožné, aby ste si tohtoročné leto poriadne užili.

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame a YouTube.

 

Top 5