Všetko o sušení (nielen) ovocia | Blog Mall.sk

Všetko, čo potrebujete vedieť o sušení (nielen) ovocia

Sušenie potravín je perfektný spôsob, ako uchováte potraviny na horšie časy a pritom zachováte ich typickú chuť, vôňu a farbu. Prečítajte si, čo všetko a ako môžete sušiť.

Sušenie potravín je jedna z najstarších metód konzervovania. Znížite pri ňom obsah vody v potravinách, a tým zabránite rastu plesní, baktérií a kvasiniek, ktoré v suchom prostredí umierajú. Vďaka tomu vám sušené potraviny vydržia veľmi dlhú dobu.

Domáce sušené potraviny sú zdravšie

Sušené plody zoženiete aj v obchodoch, lepšie ale je, keď si ich nasušíme sami doma. Domáce sušené maškrtenie totiž neobsahuje nezdravé cukry ani oxid siričitý, ktorý sa v kupovaných sušených potravinách používa na predĺženie trvanlivosti a môže nafukovať alebo spôsobovať bolesti žalúdka.

Doma usušené ovocie aj zelenina sú oproti tomu plné vitamínov a vlákniny, prospievajú správnemu tráveniu a dodajú vám potrebnú dávku energie.

Sušené ovocie si so sebou pribaľte trebárs na výlety. Je skvelým zdrojom energie a zároveň takmer nič neváži. • 

Ako vybrať sušičku potravín?

Prvé zmienky o sušení potravín sa dochovali už z čias pred 3 500 rokmi, vtedy sa sušilo na slnku alebo vo vetre. Dnes existujú modernejšie spôsoby sušenia, trebárs pomocou sušičky potravín. Pri výbere sušičky sa zamyslite:

Ako často budete sušičku používať? Ak sa chystáte na každodenné sušenie, investujte do drahšieho prístroja, ktorý takýto nápor vydrží.

Koľko potravín budete naraz sušiť? Čím viac potravín sušíte, tým viac potrebujete sušiacich tácok.

Čo budete sušiť? Každá potravina sa suší na inú teplotu a inak dlho. Preto zvoľte takú sušičku, v ktorej sa dá regulovať teplota a má zabudovaný časovač. Ideálne je rozsah teplôt od 30 do 70 °C.

Sušičky potravín zoženiete na MALL.SK. >>

Ako správne usušíte ovocie, zeleninu, huby aj mäso

Na sušenie vyberajte vždy len zrelé plody a potraviny bez plesne či iného poškodenia. Pri sušení sa koncentrujú prírodné arómy a cukry, preto pokojne sušte aj kyslé alebo menej sladké plody.

Potraviny pred sušením nakrájajte. Všeobecne platí, že:

• ovocie s kôstkou pred sušením rozpolíte, vykôstkujete a sušíte celé polovičky (prípadne väčšie kusy nakrájate na plátky),

• ovocie bez kôstky, zeleninu, huby a mäso nakrájate na zhruba 5 mm plátky.

Sušičku potom nastavte na správnu teplotu:

• 35-40 °C pre sušenie bylín a korenia,

• 50-55 °C pre huby, ovocie a zeleninu,

• 55-60 °C pre sušenie mäsa.

Každá potravina pritom potrebuje sušiť inak dlhú dobu. Ananás nechajte v sušičke pokojne 10 až 12 hodín, banánom stačí len 6 hodín a sušené huby do zemiakov si pripravíte napríklad už za 3 hodiny. 

Okrem množstva sušiacich tácok sa pri výbere sušičky pozerajte aj na jej funkcie. Hodí sa, ak je vybavená ventilátorom. Vďaka nemu prúdi vzduch v prístroji rovnomerne a nestane sa, že niektoré kúsky budú presušené a iné ešte nebudú hotové. • 

Ako spoznáte, že sú potraviny usušené správne?

Napovie vám zmena farby a pružnosti potravín:

• Správne usušené ovocie je vláčne, pružné a ohybné. Ak sa ovocné kúsky lámu, sú presušené.

• Vysušená zelenina či huby sú krehké.

• Mäso je na dotyk suché. Malo by byť pružné, ale pri ohybe praská.

Myslite na to, že po usušení obsahujú potraviny asi len 5 % vody - správne usušené kúsky teda spoznáte aj podľa toho, že sa na reze pod tlakom neobjavia kvapôčky vody.

Náš tip: Aby ste spoznali správny moment, kedy potraviny zo sušičky vytiahnuť, priebežne ochutnávajte a skúmajte konzistenciu.

Uskladnite sušené maškrtenie rýchlo

Usušené potraviny nechajte asi hodinu vychladnúť a potom ich presypte do uzatvárateľnej nádoby. Dobu medzi vychladnutím a uskladnením zbytočne nepredlžujte. Potraviny by mohli opäť nasiaknuť vlhkosť z okolia a v pohároch by sa potom pokazili.

Nádoby so sušenými dobrotami dajte na temné chladnejšie miesto. Potom vám vydržia zhruba 1-2 roky.

Náš tip: Jablká, hrušky alebo marhule pri sušení prirodzene hnednú. Nakrájané ovocie preto pred sušením namočte do štvrť litra vody s lyžicou citrónovej šťavy. Ovocie zostane pri sušení svetlé a nezhnedne ani pri skladovaní.

A nezabudnite, že na MALL.SK máme všetko možné aj nemožné.

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame a YouTube

 

Top 5