5 tipov, ako udržať zeleninu a ovocie čo najdlhšie čerstvé | Blog Mall.sk

5 rád, ako udržať ovocie a zeleninu čo najdlhšie čerstvé

Čerstvá zelenina chutí najlepšie a takisto aj čerstvé ovocie. Ale kto by kvôli nim chcel chodiť každý deň do obchodu… Zostavili sme pre vás overené tipy, vďaka ktorým ich udržíte čerstvé čo najdlhšie.

1. Pozor na vodu a teplo

Ovocie a zelenina vplyvom vody rýchlejšie hnednú, preto ich nikdy neumývajte hneď po nákupe alebo obratí zo záhrady, ale až tesne pred jedením. Okrem vody neprospieva ovociu a zelenine ani teplo, preto tieto potraviny nikdy neskladujte v blízkosti sporáka, toustovača a ďalších spotrebičov, ktoré vyžarujú teplo.

2. Skladujte ich oddelene

Niektoré druhy ovocia a zeleniny produkujú plyny, ktoré v nich urýchľujú zrenie. Preto je skladovanie týchto potravín podobné ako usádzanie hostí, ktorí sú navzájom pohádaní – musíte vopred vedieť, koho môžete posadiť vedľa koho.

Medzi typické „urýchľovače dozrievania“ patria:

  • jablká a hrušky,
  • marhule a broskyne,
  • banány,
  • rajčiny,
  • avokáda,
  • nektárinky.

Tieto dobroty preto vždy skladujte oddelene od ostatných druhov ovocia a zeleniny. Ak by ste však, naopak, chceli zrenie cielene urýchliť, môžete ich využiť. V tom prípade použite napríklad jablká, vložte ich do papierového vrecka a umiestnite ich k zelenine, ktorej dozretie chcete urýchliť.

3. Využite fólie, krabičky a nádoby

Čerstvosť dokáže výborne predĺžiť potravinárska fólia. Výrazne spomalí napríklad dozrievanie banánov, ktorým zabráni vo vylučovaní etylénu. Každý kúsok ovocia a zeleniny jednoducho obaľte fóliou a skladujte tak, ako ste zvyknutí.

Okrem fólie vám pri skladovaní pomôžu aj sklenené nádoby alebo plastové krabičky. Umožnia vám skladovať jednotlivé druhy oddelene, takže sa nebudú navzájom dráždiť, a navyše sa vďaka nim k ovociu nedostane vzduch. Vďaka tomu môžete bezpečne skladovať aj nakrájané ovocie alebo ošúpanú zeleninu.

4. Neskladujte spolu čerstvé a poškodené

Niektorí ľudia robia tú chybu, že napríklad v jednej priehradke chladničky skladujú staré a poškodené kusy zeleniny spolu s čerstvými. Poškodené kusy znižujú čerstvosť nových kusov, preto poškodené kusy vždy včas vyhoďte.

5. Využite technológie na zachovanie čerstvosti

Výrobcovia chladničiek sa v posledných rokoch zameriavajú na vylepšenie technológií, ktoré umožňujú udržať čerstvosť potravín. Napríklad chladničky Gorenje GardenFresh pracujú s technológiami, ktoré napodobňujú podmienky v prírode, takže v nich ovocie a zelenina vydržia dlhšie čerstvé.

Obsahujú zásuvku Convert FreshZone s regulovateľnou teplotou, ktorá vytvorí ideálne podmienky na skladovanie nielen ovocia a zeleniny, ale aj mäsa, lahôdok a rýb. Napomáha tomu aj technológia IonAir, ktorá obohacuje vzduch o záporné ióny – tie dlhodobo udržiavajú chuť a kvalitu potravín. Vďaka 360° systému ventilácie potom chladnička rozdelí čerstvý a ionizovaný vzduch rovnomerne, takže môžete akýkoľvek typ potravín umiestniť na ktorúkoľvek poličku.

Potravinám v chladničke bežne škodí aj časté otváranie dverí. Chladničky Gorenje GardenFresh riešia tento problém technológiou AdaptTech, ktorá udržiava optimálnu teplotu bez ohľadu na to, ako často dvere otvárate. Umelá inteligencia si zapamätá vaše zvyky, a kým chladničku otvoríte, zníži teplotu o jeden až dva stupne, takže potraviny ušetrí teplotného šoku.

Ak teda chcete na udržanie čerstvosti potravín využiť to najlepšie, čo dnešná technológia umožňuje, kúpte si chladničku Gorenje NRK6202AXL4.

Chladnička Gorenje NRK6202AXL4 vďaka hĺbke 60 cm dokonale zapadne ku kuchynskej linke. • 

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach – sme na Facebooku, Instagrame aj na YouTube.

 

Top 5