V hruškách sa ukrýva množstvo prospešných látok a vitamínov, takže príslovie o tom, že jablko denne vás uchráni pred doktorom, platí aj pre hrušky. Hrušky sú plné trieslovín a pektínu, vďaka čomu čistia črevá, odstraňujú zápchu a chránia pred ďalšími ťažkosťami s tráviacou sústavou.
Hruškou k zdraviu
Veľká časť vitamínov sa nachádza tesne pod šupkou, takže hrušky zbytočne nešúpte. A na čo vám hrušky budú dobré?
- Kyselina listová pomáha s krvotvorbou,
- vitamíny C a B posilnia vašu imunitu (napríklad odvar z hrušiek je vhodný pri teplotách),
- vysoký obsah vápnika prospeje vášmu tráveniu
- a draslík pomôže pri poruchách srdcovej činnosti.
Surové hrušky jedzte vždy so šupkou, lebo je veľmi zdravá. Iba pri varení hrušky kvôli lepšej konzistencii ošúpte. • MALL.sk
I keď sú hrušky sladké, majú nízku energetickú hodnotu a nízky obsah cukru. Ide teda o ideálnu stravu pri redukčných diétach.
Koláč i kotletka
A čo si s hruškami počať? Môžete ich jesť surové, variť, piecť, kompótovať aj sušiť. Z hrušiek pripravíte celý rad lahodných dezertov a múčnikov, ale výborne sa hodí aj k mäsu a slaným pokrmom. Sú veľmi obľúbené ako pyré, čatní alebo lekvár.
1. Hruškový koláč
Nudia vás už jablkové koláče? Vyskúšajte hruškový! Príprava je rovnako jednoduchá a výsledná dobrota je chuťovo výraznejšia.
Ingrediencie:
- 6 zrelých hrušiek,
- 150 g hladkej múky,
- 100 g krupicového cukru,
- 125 ml mlieka,
- 2 vajcia,
- 3 lyžice oleja,
- 1 kypriaci prášok,
- 80 g masla a kúsok masla na vymastenie,
- citrónová šťava,
- rum,
- 3 lyžice kryštálového cukru
- a štipka soli.
Postup:
- Ošúpte hrušky, odstráňte z nich jadrovníky a nakrájajte ich na polovice. Potom ich pokvapkajte citrónovou šťavou a dajte odležať.
- V mise rozšľahajte krupicový cukor a vajíčka so štipkou soli. Po častiach vmiešajte múku, kypriaci prášok, mlieko a olej.
- Formu vytrite maslom a vysypte múkou. Nalejte do nej ⅔ cesta a rovnomerne naň položte hrušky. Následne dolejte zvyšok cesta.
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov a pečte koláč zhruba 45 minút.
- Maslo rozpustite s pár kvapkami rumu a kryštálovým cukrom a zmesou koláč prelejte.
Jablkový koláč pozná každý, tak skúste návštevu okúzliť hruškovým koláčom. • MALL.sk
2. Bravčové kotlety na hruškách
Hrušky sa výborne hodia ku kuraciemu a bravčovému mäsu, a preto by bola škoda to nevyužiť. Túto jednoduchú dobrotu si pripravíte do 30 minút a pochutíte si na nej napríklad so zemiakom.
Ingrediencie:
- 4 bravčové kotlety,
- 2 väčšie hrušky,
- 2 červené cibule,
- 50 g plesňového syra,
- 1 lyžica slnečnicového oleja,
- soľ, čierne korenie a rozmarín.
Postup:
- Ošúpte hrušky, vyberte z nich jadrovníky a nakrájajte ich na štvrtiny. Nakrájajte tiež cibuľu na kúsky a syr na kocky.
- Menší pekáč pokvapkajte olejom a rozohrejte na platni (môžete aj cez dva horáky). Pridajte doň cibuľu, hrušky, nasekaný rozmarín a všetko osoľte a okoreňte.
- Hneď ako začne zmes karamelizovať, pridajte do pekáča osolené a okorenené kotletky a z každej strany ich zhruba dve a pol minúty opekajte.
- Nakoniec mäso posypte syrom a vložte do rúry rozohriatej na 220 stupňov. Hneď ako sa syr začne rozpúšťať, môžete pekáč vybrať a jedlo podávať.
Hrušky vynikajúco chutia aj so šunkou a syrom. Túto kombináciu môžete využiť napríklad pri príprave chlebíčkov. • MALL.sk
3. Hruškový lekvár
Oslaďte si príchod nového dňa a poraňajkujte hruškový lekvár napríklad s pečivom. Výborne sa tiež hodí ako náplň do kysnutých knedličiek alebo ako poleva na koláč.
Ingrediencie:
- 2 kg hrušiek,
- 200 g trstinového cukru,
- 200 ml vody,
- 1 citrón,
- 1 palička škorice
- a 2 klinčeky.
Postup:
- Hrušky ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kúsky.
- Vložte ich do hrnca s približne 200 ml vody a 20 minút ich varte.
- Pridajte do hrnca cukor, korenie a šťavu z citróna. Všetko premiešajte a obsah hrnca prelejte do pekáča.
- Rozohrejte si rúru na 90 stupňov a pekáč do nej vložte. Nechajte zmes asi tri hodiny odparovať do zhustnutia a občas ňou zamiešajte. Po vytiahnutí z rúry nezabudnite zvyšnú škoricu a klinčeky.
- Lekvárom naplňte zaváracie poháre a po uzatvorení ich postavte viečkom nadol. Hneď ako vychladnú, môžete ich začať skladovať v chladnej miestnosti.