Pripravte si dobroty z hrušiek | Blog Mall.sk

Pripravte si hruškové dobroty

Sezóna hrušiek vrcholí, a preto je ideálny čas premeniť ich na nejaké dobroty. Prezradíme vám, prečo sú hrušky zdravé, ako si ich pripravíte a priložíme pár receptov na sladké i slané jedlá.

V hruškách sa ukrýva množstvo prospešných látok a vitamínov, takže príslovie o tom, že jablko denne vás uchráni pred doktorom, platí aj pre hrušky. Hrušky sú plné trieslovín a pektínu, vďaka čomu čistia črevá, odstraňujú zápchu a chránia pred ďalšími ťažkosťami s tráviacou sústavou.

Hruškou k zdraviu

Veľká časť vitamínov sa nachádza tesne pod šupkou, takže hrušky zbytočne nešúpte. A na čo vám hrušky budú dobré?

  • Kyselina listová pomáha s krvotvorbou,
  • vitamíny C a B posilnia vašu imunitu (napríklad odvar z hrušiek je vhodný pri teplotách),
  • vysoký obsah vápnika prospeje vášmu tráveniu
  • a draslík pomôže pri poruchách srdcovej činnosti.

Surové hrušky jedzte vždy so šupkou, lebo je veľmi zdravá. Iba pri varení hrušky kvôli lepšej konzistencii ošúpte. • 

I keď sú hrušky sladké, majú nízku energetickú hodnotu a nízky obsah cukru. Ide teda o ideálnu stravu pri redukčných diétach.

Koláč i kotletka

A čo si s hruškami počať? Môžete ich jesť surové, variť, piecť, kompótovať aj sušiť. Z hrušiek pripravíte celý rad lahodných dezertov a múčnikov, ale výborne sa hodí aj k mäsu a slaným pokrmom. Sú veľmi obľúbené ako pyré, čatní alebo lekvár.

1. Hruškový koláč

Nudia vás už jablkové koláče? Vyskúšajte hruškový! Príprava je rovnako jednoduchá a výsledná dobrota je chuťovo výraznejšia.

Ingrediencie:

  • 6 zrelých hrušiek,
  • 150 g hladkej múky,
  • 100 g krupicového cukru,
  • 125 ml mlieka,
  • 2 vajcia,
  • 3 lyžice oleja,
  • 1 kypriaci prášok,
  • 80 g masla a kúsok masla na vymastenie,
  • citrónová šťava,
  • rum,
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • a štipka soli.

Postup:

  1. Ošúpte hrušky, odstráňte z nich jadrovníky a nakrájajte ich na polovice. Potom ich pokvapkajte citrónovou šťavou a dajte odležať.
  2. V mise rozšľahajte krupicový cukor a vajíčka so štipkou soli. Po častiach vmiešajte múku, kypriaci prášok, mlieko a olej.
  3. Formu vytrite maslom a vysypte múkou. Nalejte do nej ⅔ cesta a rovnomerne naň položte hrušky. Následne dolejte zvyšok cesta.
  4. Predhrejte si rúru na 180 stupňov a pečte koláč zhruba 45 minút.
  5. Maslo rozpustite s pár kvapkami rumu a kryštálovým cukrom a zmesou koláč prelejte.

Jablkový koláč pozná každý, tak skúste návštevu okúzliť hruškovým koláčom. • 

2. Bravčové kotlety na hruškách

Hrušky sa výborne hodia ku kuraciemu a bravčovému mäsu, a preto by bola škoda to nevyužiť. Túto jednoduchú dobrotu si pripravíte do 30 minút a pochutíte si na nej napríklad so zemiakom.

Ingrediencie:

  • 4 bravčové kotlety,
  • 2 väčšie hrušky,
  • 2 červené cibule,
  • 50 g plesňového syra,
  • 1 lyžica slnečnicového oleja,
  • soľ, čierne korenie a rozmarín.

Postup:

  1. Ošúpte hrušky, vyberte z nich jadrovníky a nakrájajte ich na štvrtiny. Nakrájajte tiež cibuľu na kúsky a syr na kocky.
  2. Menší pekáč pokvapkajte olejom a rozohrejte na platni (môžete aj cez dva horáky). Pridajte doň cibuľu, hrušky, nasekaný rozmarín a všetko osoľte a okoreňte.
  3. Hneď ako začne zmes karamelizovať, pridajte do pekáča osolené a okorenené kotletky a z každej strany ich zhruba dve a pol minúty opekajte.
  4. Nakoniec mäso posypte syrom a vložte do rúry rozohriatej na 220 stupňov. Hneď ako sa syr začne rozpúšťať, môžete pekáč vybrať a jedlo podávať.

Hrušky vynikajúco chutia aj so šunkou a syrom. Túto kombináciu môžete využiť napríklad pri príprave chlebíčkov. • 

3. Hruškový lekvár

Oslaďte si príchod nového dňa a poraňajkujte hruškový lekvár napríklad s pečivom. Výborne sa tiež hodí ako náplň do kysnutých knedličiek alebo ako poleva na koláč.

Ingrediencie:

  • 2 kg hrušiek,
  • 200 g trstinového cukru,
  • 200 ml vody,
  • 1 citrón,
  • 1 palička škorice
  • a 2 klinčeky.

Postup:

  1. Hrušky ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kúsky.
  2. Vložte ich do hrnca s približne 200 ml vody a 20 minút ich varte.
  3. Pridajte do hrnca cukor, korenie a šťavu z citróna. Všetko premiešajte a obsah hrnca prelejte do pekáča.
  4. Rozohrejte si rúru na 90 stupňov a pekáč do nej vložte. Nechajte zmes asi tri hodiny odparovať do zhustnutia a občas ňou zamiešajte. Po vytiahnutí z rúry nezabudnite zvyšnú škoricu a klinčeky.
  5. Lekvárom naplňte zaváracie poháre a po uzatvorení ich postavte viečkom nadol. Hneď ako vychladnú, môžete ich začať skladovať v chladnej miestnosti.