8 vychytaných spôsobov, ako využiť použité čajové vrecúška | Blog Mall.sk

8 vychytaných spôsobov, ako využiť použité čajové vrecúška

Pochutili ste si na horúcom čaji a s vrecúškom šup do koša? Chyba! Vylúhovaním do šálky čajové účinky zďaleka nekončia. Inšpirujte sa, kde všade môžete s použitými čajovými vreckami čarovať.

Domácnosť, záhrada i kozmetika – tam všade oceníte silu čajových vrecúšok. A najmä tých zo zeleného alebo čierneho čaju, pretože práve tie majú najsilnejšie účinky.

1. Dokonalý pohlcovač pachov

Čaj neutralizuje a absorbuje zápach. Ak z vašej chladničky vanie nepríjemná vôňa, recept je jednoduchý – dajte niekoľko použitých čajových vrecúšok do misky a umiestnite ich do chladničky. Po pár dňoch všetky nežiaduce vône zmiznú.

A ak často v kuchyni pracujete s cibuľou alebo rybami, oceníte čaj aj ako najúčinnejšie mydlo. Vydrhnite si ním ruky a rybia aróma bude preč.

Ako preventívny osviežovač vzduchu funguje čaj aj v odpadkovom koši. Zaveste na veko niekoľko vlhkých vrecúšok a zápach nebude mať šancu. Podobne vás čaj zbaví aj zápachu z topánok – stačí do nich pár vrecúšok vložiť a nechať pôsobiť. • 

2. Na hmyzie štípance aj slniečko

Teplo je plné nástrah – komáre i páliace slnko. Aj proti nim vám ale pomôže čajové vrecúško. Stačí ho nechať vychladnúť a ešte vlhké priložiť na podráždenú pokožku. Či už ste spálení od slnka alebo vás trápi štípanec od hmyzu, čaj kožu upokojí, zbaví ju začervenania aj svrbenia.

3. Prírodné hnojivo na rastliny

Aby vám rastliny krásne bujneli, nemusíte hneď kupovať hnojivá a postreky. Využite silu čaju. Použité vrecúška vhoďte do kanvice s vodou, ktorou záhony zalievate. Zbavíte sa tak škodcov aj plesní.

Alebo vrecúška rovno zahrabte do hliny. Obsahujú dusík, ktorý pôsobí ako prírodné hnojivo. Pri zalievaní sa živiny z čaju uvoľnia priamo do pôdy. Ale pozor – nezabudnite vrecká pravidelne vymieňať. Dlhšie ako týždeň ich v záhone nenechávajte.

Čajové vrecká udržia vlhkosť v pôde a dodajú kvetinám živiny. Vďaka obsahu dusíka je čaj výborný aj na kompost. • 

4. Pes na mastný riad

Špinavý riad dá niekedy poriadne zabrať – ale nie, keď do práce zapojíte čajové vrecúška:

  1. Naplňte mastný alebo pripálený hrniec horúcou vodou.
  2. Vhoďte do nej niekoľko čajových vrecúšok.
  3. Nechajte ich pôsobiť cez noc.

Čajové vrecká obsahujú kyselinu trieslovú, ktorá rozpúšťa tuky a zvyškov jedla vás jednoducho zbaví – ráno potom riad iba opláchnete.

5. Relaxovanie v čajovom kúpeli

Doprajte si kompletný relax s čajovými vreckami:

  • Nachystajte si výživný kúpeľ – do teplej vody vhoďte niekoľko vrecúšok čaju. Využiť môžete i bylinkové čaje, napríklad kamilkový. Vďaka antioxidantom kúpeľ upokojí celé telo a zregeneruje pokožku.
  • Umyte si vlasy čajovým odvarom – čajové vrecká znovu prevarte a odvar nechajte vychladnúť. Na záver kúpeľa si ním prelejte vlasy, budú krásne vyživené a lesklé. Svetlým vlasom prospeje odvar z kamiliek, na tmavé je najlepší čierny čaj.
  • Zbavte sa kruhov pod očami – ak vás trápia opuchnuté a unavené oči, priložte na ne vlhké chladné vrecko z čaju. Postačí niekoľko minút a zbaví vás opuchov aj podráždenia.

Čajové vrecká sa postarajú kompletne o celé telo a pomáhajú liečiť aj akné a ekzémy. Ak chcete zregenerovať svoju pleť, vezmite vytlačené vrecúško čierneho čaju a jemne ním prechádzajte po tvári. • 

6. Proti hlodavcom

Bojujete na chalupe s hlodavcami? Nastražte použité čajové vrecká ako pasce. Hlodavce totiž vôňu čaju priam neznášajú. Stačí vrecúška umiestniť do skríň, špajze alebo pod posteľ a myši sa k vám neodvážia. Čajová aróma navyše odpudzuje aj pavúkov a mravcov.

7. Čajový čistič okien

Aby vám išlo upratovanie pekne od ruky, potrebujete pomocníka – čajové vrecká. Použité vrecúška znovu vyvarte, po vychladnutí nalejte odvar do rozprašovača a nastriekajte na okná alebo zrkadlá. Uvoľní špinu a mastnotu a zbaví okná odtlačkov prstov aj šmúh. Nakoniec len sklo utrite suchou handričkou a hotovo.

Odvar z vylúhovaných čajových vrecúšok je najlepším pomocníkom na umývanie skiel aj zrkadiel. • 

8. Nado všetko korenie

Soľ je nad zlato. A čo potom čajové vrecúška! Aj v kuchyni sú totiž hotovým pokladom – dodajú jedlu chuť lepšie než kadejaké korenie. Ak pripravujete ryžu alebo cestoviny, dajte najprv povariť vodu s použitými čajovými vreckami. Po 10 minútach vrecúška vyberte a varte prílohu, ako ste zvyknutí. Rozdiel v chuti spoznáte ihneď.

Vychytané triky s čajom môžete doma vyskúšať, i keď práve vrecúška nemáte. Ak ste milovníci čaju, použite pokojne sparené čajové lístky. Alebo si pozrite ďalšie tipy, ako doma vyleštiť každý povrch a upratať ako profík.

 

Top 5