Nádchovník urobí so zdravím divy | Blog Mall.sk

Nádchovník urobí so zdravím divy

Tiež ste to už počuli? Najlepší liek proti nádche a prechladnutiu je vraj nádchovník. Vzhľad tejto nenápadnej rastlinky vám dych asi nevyrazí, ale môžete sa na ňu spoľahnúť, keď na vás niečo lezie.

Niečo medzi mätou, eukalyptom a medovkou – tak vonia lístok nádchovníka, keď ho pošúchate medzi prstami. Vďaka svojej aróme má táto liečivá rastlina schopnosť odpudzovať mole aj ďalší hmyz a pomáha proti nádche.

Odkiaľ sa vzal nádchovník

Pod názvom nádchovník laebo "rýmovník" sa skrýva okolo 350 druhov, najčastejšie sa tak označuje austrálska rastlina Plectranthus argentatus.

V slovenských nivách a hájoch nádchovník len tak ľahko nenájdete – pôvodne totiž pochádza z teplých kontinentov ako Austrália, Afrika či Ázia. V našej prírode by sa mu darilo nebyť mrazu a zimy. Takže cez leto ho smelo nechajte vonku, ale na zimu ho zaneste naspäť dovnútra.

Nádchovník patrí do čeľade hluchavkovitých a vo svojej domovine rastie ako meter vysoký ker. Aj u vás doma ale môže dorásť do peknej výšky. Stačí mu dopriať vhodné podmienky.

Nádchovník je nenáročná izbová rastlina a zároveň užitočná súčasť domácej lekárničky. • 
 

Ak po nádchovníku pokukujete napríklad u kamarátky, poproste ju o desaťcentimetrový výhonok a dajte ho doma do pohára s vodou. Nádchovník sa ľahko zakorení a do mesiaca ho môžete sadiť do kvetináča.

Ako bude nádchovník vyzerať, záleží na vašom prístupe k tvarovaniu koruny. Pri zastrihávaní vrchných výhonkov sa budú rozdvojovať a miesto jedinej nepeknej podlhovastej stonky budete mať pekný košatý krík.

Pestovanie nádchovníka nie je náročné. Pamätajte na to, že neznáša chlad a príliš vody. • 

Ako s nádchovníkom naložiť

Nádchovník je neoddeliteľnou súčasťou mnohých kuchýň. Je totiž ideálny:

  • do sirupu a do čaju proti nachladnutiu,
  • pod mäso namiesto šalvie,
  • alebo ako korenie do polievok.

Naopak, horšie je to so sušením. Rýmovník totiž využíva svoje lístky ako zásobáreň vody, aby vydržal aj niekoľkodňové sucho. Takže trvá naozaj dlho, kým lístky uschnú. Našťastie môžete mať stále po ruke čerstvé lístky.

1. Nádchovníkový sirup

Do sirupu sa pustite, až keď budete mať väčšiu rastlinku, z ktorej môžete otrhať približne 30 lístkov.

Potrebujete:

  • 25 až 35 lístkov nádchovníka,
  • 1 bio pomaranč a citrón, alebo 2 citróny,
  • 1 kilo cukru,
  • 1 liter vody.

Postup:

Bio citrón a bio pomaranč poriadne vydrhnite pod horúcou vodou a nakrájajte aj s kôrou na plátky. Vďaka tomu, že na kôre nie je postrek, ju môžete bez obáv použiť.

Citrusy aj lístky nádchovníka vložte do hrnca a zalejte prevarenou vodou, ktorá je ešte horúca. Lístky a kolieska vo vode zaťažte napríklad pomocou menšej pokrievky a celý odvar nechajte odstáť do druhého dňa.

Za 24 hodín nálev preceďte – citrusy sa nebojte vyžmýkať, bola by škoda ich vyhodiť. Do tekutiny prisypte cukor a na miernom plameni varte jednu až dve hodiny, aby sa voda odparovala a sirup bol hustejší.

Sirup nezabúdajte často miešať, ale pozor na popálenie – obarenie horúcim cukrovým sirupom totiž veľmi bolí.

Hotový sirup prelejte do fliaš a je to.

Sladkým sirupom skvele ochutíte čaj a zároveň urobíte niečo pre svoje zdravie. • 

2. Nádchovníkový čaj

Na dobrý čaj proti nachladnutiu potrebujete 3 ingrediencie:

  • 1 lístok nádchovníka,
  • med,
  • a citrón.

Nádchovník zalejte, nechajte trošku vychladnúť a pridajte med a citrón. Na čaj naozaj stačí len jeden lístok – nádchovník má totiž veľmi intenzívnu a silnú vôňu i chuť.

3. Nádchovníková tinktúra

Z nádchovníka si ľahko pripravíte i výluh v podobe tinktúry – bylín naložených v alkohole. Ideálny pomer je 1 diel nasekaných byliniek na 5 dielov alkoholu.

Potrebujete:

  • 20 listov nádchovníka,
  • 500 ml 80% alkoholu.

Postup:

Lístky nádchovníka nasekajte a dajte do nádoby. Zalejte alkoholom a nechajte v temnej miestnosti lúhovať aspoň 1 mesiac. Každý deň nálev premiešajte a skontrolujte – ak by lístky začali hnednúť, okamžite ich odstráňte.

Hotovú tinktúru preceďte a uchovávajte v tmavej nádobe. Na posilnenie imunity si každý deň dajte 20 kvapiek do čaju alebo vody so šťavou.

Na tinktúru sa hodia tmavé fľaštičky napríklad od prípravkov z lekárne. • 

Tip: Očaril vás nádchovník? Vyskúšajte aj belancantu čiže angínovník. Žuvanie listov tejto rastliny pomáha rozpúšťať hlieny, pôsobí proti kašľu, angíne a krčným ochoreniam.

 

Top 5