Naleštite doma všetky povrchy, pomôže citrón alebo ocot | Blog Mall.sk

Naleštite doma všetky povrchy, pomôže citrón alebo ocot

Nerezové hrnce sa blýskajú ako nové, škáry v kúpeľni žiaria čistotou a z podlahy by sa dalo jesť. A na toto generálne upratovanie s perfektnými výsledkami vám stačí len pár kuchynských ingrediencií.

Upratovanie celého bytu je občas pekná fuška. Každý materiál vyžaduje inú starostlivosť a neodbytnú špinu častokrát nezastavia ani drahé čistiace prostriedky. Dajte na odskúšané rady. Vyrobte si vlastné čistiace prostriedky do celej domácnosti a poraďte si so všetkými povrchmi. 

Sklo

Riaďte sa receptom našich babičiek a umyte sklenené tabule octovou vodou. Ak práve ocot doma nemáte, zvládnete to aj s pudingom. Rozpustite jeden sáčok v 5 litroch vody. Nakoniec použite čistič okien alebo noviny, ktoré okná dokonale vyleštia.

Nechajte ich v dreze odmočiť v teplom octe alebo vo vode s dvoma lyžičkami čpavku. Nakoniec použite obyčajnú bielu zubnú pastu. Jemnou handričkou ňou zvyšky škvŕn vyčistite a poháre budú ako nové.

Potrápiť dokáže aj vysoká váza, v ktorej sa na dne usádzajú kalné škvrny od vody na kvetiny. Nalejte do vázy ocot a nechajte ho cez noc pôsobiť. Ráno prisypte ryžu a poriadne pretrepte. Zrniečka zvyšky špiny obrúsia.

S tromi ingredienciami a vodou zvládnete celé upratovanie. • 

Drevo

Drevené prvky dodávajú interiéru prírodný ráz. Aby ste si nepripadali ako vonku aj so všetkými nečistotami, musíte sa o tieto prvky poriadne starať. Nábytok utierajte handričkou navlhčenou v mydlovom čističi a následne mu dodajte lesk vlastným leštidlom. Zmiešajte pol hrnčeka octu s hrnčekom olivového oleja a šťavou z polovice citróna.

Špeciálnu starostlivosť vyžadujú aj drevené podlahy. Umývajte ich octovou vodou, ktorá ich zbaví špiny a nepoškodí ich. Na 4 litre vody stačí pol šálky octu.

Plast

Drevená výbava bytov je stále častejšie vytláčaná tou plastovou. Výnimkou nie je ani kuchynský riad. Po častom používaní však na plaste niekedy zostávajú škvrny od jedla. Posypte ich kypriacim práškom na pečenie, vydrhnite špongiou a opláchnite octovou vodou. Riad bude ako nový.

Krájanie ovocia a zeleniny narobí podobnú paseku aj na drevených doskách. Pomôže citrónová šťava s trochou oleja. Nechajte zmes chvíľu pôsobiť a následne ju umyte čistou vodou. Fľaky zmiznú.

Majte doma vždy zásobu citrónov. Nehodia sa len do čaju, ale aj ako pomocníci pri upratovaní domácnosti. • 

Koža

Koženú sedačku čistite opatrne len bielou vlhkou handričkou. Ak ste neustrážili deti a tie vám v nestráženej chvíli gauč počmárali fixami, nezúfajte. Ocot s liehom vám vytrhnú tŕň z päty a čiary odstránia.

Podobne funguje aj gumovanie klasickou školskou gumou. Vygumované miesto ošetrite rozkrojenou cibuľou alebo zemiakom. Skúste si vždy najprv daný postup na nejakom menej viditeľnom mieste, aby ste zistili, ako sedačka na prostriedky reaguje.

Ak máte doma ošúchané kožené topánky, vezmite na ne mäkkú handričku s kvapkou rastlinného oleja. Vráti im starý lesk.

Nerez

Nerezové riady pekne vyzerájú, s údržbou je to ale horšie. Sú na nich vidieť odtlačky prstov aj každá kvapka vody. Pomocnú ruku vám pri upratovaní kuchyne podá obyčajný olivový olej. Nalejte trochu oleja na papierovú utierku  alebo mäkkú handričku a povrch nerezových spotrebičov či riad preleštite.

Zašlé nerezové hrnce skúste prejsť rozrezaným zemiakom a vyleštiť handričkou. Ak sa vám na noži objavujú stopy hrdze, niekoľkokrát hrniec prejdite čerstvou cibuľou. Bude ako nový.

A keby vám kvôli vyprážaniu jedál popraskal múr za sporákom, namažte ho klasickou školskou kriedou a nechajte cez noc pôsobiť. Potom stenu opatrne vykefujte mäkkou kefkou, aby ste ju nepoškriabali. Výsledkom bude krásne čistý múr.

Zašlý lesk nerezovému riadu navráti olivový olej, ale aj náter rozrezaným zemiakom alebo cibuľou. • 

Keramika

Zamerajte sa aj na keramické vybavenie kúpeľne. Umývadlo je náchylné na vodný kameň a zvyšky mydla. Zbavíte sa ich pripravením kašičky z vody a jedlej sódy. 5 lyžíc sódy rozmiešajte v 5 lyžiciach vody. Vzniknutá pasta je univerzálnym čistiacim prostriedkom.

Na škáry namiešajte vodu s práškom do pečiva a vyčistite špinavé miesta kefkou. Samotné dlaždičky utrite octom, tým z nich odstránite vodný kameň.

Ako na zašlú toaletnú misu? Použite kolové nápoje, ktoré obsahujú veľa kyselín. Stačí ich naliať do misy a nechať pol hodiny pôsobiť. Potom spláchnite a uvidíte ten rozdiel.

Koberce a matrace

Začnite s upratovaním od podlahy a nevynechajte ani koberce. Namiešajte si octový roztok z 3,5 litra vody a pol hrnčeka octu a pomocou handričky ho jemne naneste na koberec. Po zaschnutí poriadne povysávajte. Nezabudnite vysávať proti smeru vlasov, aby ste sa zbavili špiny nielen na povrchu, ale aj hlboko v štruktúre.

Pokiaľ máte už starý a trochu zatuchnutý koberec, nasypte na neho sódu a nechajte asi hodinu pôsobiť. Potom povysávajte.

Aby sa vám dobre spalo, potrebujete aj čisté matrace. Preosejte jedlú sódu cez sitko po celej ploche a nechajte desať minút pôsobiť. Sóda zbaví posteľ baktérií a vyčistí ju. Nakoniec matrac povysávajte a pomocou rozprašovača postriekajte vodou s pár kvapkami esenciálneho oleja.

Základom spokojného života je kvalitný spánok. Nezabudnite pri veľkom upratovaní ani na matrac. Vyčistíte ho pomocou jedlej sódy. • 

 

Top 5