Špiralizér: premeňte zeleninu na špagety

Aj v kuchyni môžete čarovať. Králika z klobúka síce nevytiahnete, ale pomocou špiralizéra premeníte zeleninu na špagety, na ktorých si pochutíte. Tento šikovný prístroj si obľúbia všetci milovníci zdravej stravy, fotogenického jedla aj tí, čo sa márne snažia nakŕmiť svoje deti zeleninou.

Špiralizér, často prezývaný taktiež ako špagetovač, na prvý pohľad pripomína také pokročilejšie strúhadlo. Stačí, keď nasadíte čepeľ, vložíte zeleninu alebo ovocie a potom už iba otáčate kľukou a sledujete, ako zo špiralizéra padajú pestrofarebné špagety. V balení nájdete niekoľko čepelí, z ktorých si vyberiete podľa toho, ako široké chcete mať špirály.

Odteraz budú deti milovať zeleninu

A na čo je takýto špiralizér dobrý? Po prvé oživí a rozveselí vaše gastronomické výtvory. Aj tie najnudnejšie kúsky zeleniny zmení na nepoznanie a siahnu po nich i tí, ktorí zelenine bežne neholdujú. Vďaka hravým tvarom je taktiež väčšia šanca, že sa vám podarí dostať poriadnu dávku vitamínov do vášho dieťaťa.

Zeleninové rezance zo špiralizéra sa ľahko namotávajú na vidličku.Zeleninové rezance zo špiralizéra sa ľahko namotávajú na vidličku.

Špirálky sa na rozdiel od neupravenej zeleniny tiež lepšie naberajú na vidličku. Vytvoríte tak ideálnu prílohu aj oblohu k všetkým pokrmom. Vhod prídu aj počas návštev, kedy na taniere naaranžujete krásne farebné hniezda s dobrotami.

Cestoviny? Nie, radšej zeleninu

Zeleninovými špagetami bez problémov nahradíte klasické cestoviny. Napríklad rezance z cukety sa rýchlo stanú novými cestovinovými špagetami a môžete ich podávať pokojne aj s bolonskou omáčkou. Na rozdiel od cestovín sú však omnoho zdravšie a chuťovo výraznejšie. Špiralizér zvládne urobiť rezance aj z repy, jabĺk, hrušiek, manga, mrkvy, zemiakov alebo batatov.

Rezance podávajte surové alebo tepelne upravené. Obľúbenou pochúťkou sú napríklad pečené zemiakové špirálky a krúžky. Ovocné špirálky zase prídu vhod napríklad pri pečení buchiet alebo muffinov.

Na prvý pohľad sú cuketové špagety na nerozoznanie od cestovinových.Na prvý pohľad sú cuketové špagety na nerozoznanie od cestovinových.

Recept: Cuketové špagety s bolonskou omáčkou

Ak už špiralizér máte a hľadáte tip na nejakú dobrotu, vyskúšajte cuketové špagety. Ak zvažujete zaobstarať špiralizér, pozrite sa, aké gastronomické bomby s ním zvládnete.

Ingrediencie:

  • 2 cukety,
  • 300 g mletého mäsa,
  • 100 g ementálu,
  • 1 konzerva lúpaných paradajok,
  • 1 cibuľa,
  • 1 stopka zeleru,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1 mrkva,
  • 2 lyžice bazalky,
  • olivový olej,
  • soľ, čierne korenie.

Postup:

  1. Vložte cuketu do špiralizéra a urobte z nej rezance.
  2. Očistite a nastrúhajte mrkvu a nadrobno nakrájajte cibuľu, cesnak a zeler.
  3. Orestujte na oleji cibuľku, a hneď ako zosklovatie, pridajte mrkvu a zeler.
  4. Zvýšte teplotu a pridajte mäso. Všetko osoľte a okoreňte a mäso opražte kým nezhnedne. Len čo začne hnednúť, prihoďte cesnak.
  5. Do zmesi pridajte rajčiny, bazalku a približne deciliter vody. Varte hodinu a pol za stáleho miešania.
  6. Špagety krátko sparte vriacou vodou a servírujte ich s omáčkou a nastrúhaným syrom.
 

Odporúčame