Lahodná a zdravá: spoznajte výhody varenia s cuketou

Je zdravá, je trendy a nikdy jej nie je dosť. Presne taká je cuketa. S touto zeleninou vyčarujete v kuchyni množstvo zázrakov. Prezradíme vám, ako cuketa prospeje vášmu organizmu, pre koho je ideálna a aké gastronomické klenoty z nej vyrobíte.

Z cukety sa rýchlo stane vaša osobná domáca lekárka. Obsahuje totiž veľké množstvo provitamínu A, ktorý prenikne až do jadra buniek v tele a upevní tak vaše celkové zdravie. Práve preto sa o cukete často hovorí ako o najzdravšom druhu zeleniny.

Cuketové špagety sa výborne hodia napríklad s krevetami.Cuketové špagety sa výborne hodia napríklad s krevetami.

Cuketa je taktiež výborným jedlom na detoxikáciu organizmu. Vyčistí telo od toxínov a vďaka vysokému obsahu vody je málo kalorická. Preto je tradičnou súčasťou veľkého množstva diét na redukciu váhy. Ak cuketu podusíte na panvici, získate 20 kalórií na približne 100 g jedla, takže sa dobre najete a nepriberiete.

Grilujte i zavárajte

V obchode sa poobzerajte po tenkých, svetlo zelených cuketách s bielymi škvrnami. Tieto cukety sú mladé, obsahujú najviac vitamínov a živín a majú ideálne množstvo vody. Cuketu vždy pripravujte v šupke. Aj tá totiž obsahuje množstvo minerálov a živín.

Cukety sú chuťovo neutrálne, a preto ich pripravíte na množstvo spôsobov. Hlavne cuketu nezabudnite dôkladne okoreniť, pretože sama o sebe nie je chuťovo výrazná. Cuketu môžete:

  • dusiť,
  • piecť,
  • smažiť,
  • grilovať
  • aj zavárať.
Cukety môžete plniť mäsom a syrom. Do zmesi sa výborne hodí čerstvý tymian a oregano.Cukety môžete plniť mäsom a syrom. Do zmesi sa výborne hodí čerstvý tymian a oregano.

Špagety alebo cukríky?

Medzi najväčšie lahôdky z cukety patria cuketové zemiakové placky, vydlabané cukety s mletým mäsom alebo cuketové špagety. Na cukete si pochutíte aj surovej, napríklad v šalátoch.

Cuketa je taktiež súčasťou sladkých jedál a múčnikov. Existujú cuketové placky aj cuketové bábovky. Obľúbenou pochúťkou sú napríklad cuketové cukríky.

Recept na cuketové zemiakové placky:

Ingrediencie:

  • 450 g cukety,
  • 450 g zemiakov,
  • 2 vajcia,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 8 lyžíc ovsených vločiek,
  • majoránka, soľ, čierne korenie
  • a hladká múka na zahustenie.

Postup:

Zemiaky a cuketu (vrátane šupky) nastrúhajte do misy. Pridajte vločky, premiešajte a nechajte pár minút odležať. Prelisujte cesnak a pridajte ho do misy spolu s vajcami, múkou a korením. Všetko dôkladne premiešajte a pripravte sa na smaženie. Vytvorte z cesta placky a usmažte ich z obidvoch strán.

Cuketové zemiakové placky môžete skvele spárovať s jogurtovým dipom.Cuketové zemiakové placky môžete skvele spárovať s jogurtovým dipom.

Recept na cuketové cukríky:

Ingrediencie:

  • 5 dielov cukety,
  • 1 diel kryštálového cukru,
  • 1 diel vody,
  • ovocný sirup podľa chuti,
  • kyselina citrónová podľa chuti.

Postup:

Cuketu nakrájajte na kocky o veľkosti približne 2 cm, ale nebojte sa, v priebehu varenia sa scvrknú. Do hrnca dajte vodu, cukor, kyselinu citrónovú a sirup. Nakoniec pridajte cuketu. Varte pod pokrievkou 30 minút a potom nechajte asi 20 minút odstáť. Kúsky cukety vyberte a nechajte ich vysušiť, kým sa nescvrknú. Môžete použiť sušičku na ovocie, rúru alebo slnko. V sušičke zaberie sušenie cukríkov zhruba 5 až 6 hodín. Ak chcete mať cukríky ešte sladšie, vyváľajte ich v práškovom cukre so škrobom v pomere 1:1.

 

 

Odporúčame