Zvládnite prvý školský deň v pohode | Blog Mall.sk

Zvládnite prvý školský deň v pohode

Prvý deň školy je poriadna zaberačka pre malých školákov, ale aj pre rodičov. Nový režim, povinnosti i strach z neznámeho. Pripravili sme pre vás pár jednoduchých tipov, s ktorými si školské začiatky malých nezbedníkov si užije celá rodina. Prečítajte si, ako prechod z prázdnin do školských lavíc hravo zvládnuť.

Staršie deti už dobre vedia, čo ich prvý školský deň čaká. Pre malých prváčikov je však začiatok školy výnimočný. A tiež náročný.

Myslite na to už na konci prázdnin a snažte sa novopečených školákov na nový režim pripraviť. Len tak urobíte z prvého školského dňa udalosť, na ktorú bude vaše dieťa spomínať v dobrom.

1. Zistite si vopred všetky informácie

Šťastie praje pripraveným. A ak ide o školské povinnosti, platí to dvojnásobne. Aby vás ani vášho potomka 2. septembra nič neprekvapilo, zistite si dopredu, ako to v škole chodí.

Majú mať so sebou deti už prvý deň prezuvky? A ako dlho vlastne v škole budú? To všetko sa väčšinou dočítate na webe alebo na výveske školy. Ak máte kamarátku, ktorej deti chodia na rovnakú školu, skúste ju vyspovedať. Povie vám svoje skúsenosti.

Na niektorých školách sa navyše ustálila tradícia uvítacích kornútov: prváčikovia donesú prvý deň kornút plný sladkostí. Spýtajte sa v okolí alebo priamo v škole, či máte kornút pripravovať.

Všetky potreby pre školákov nájdete tu >>

Uvítacie kornúty môžete vyrobiť a naplniť spoločne so svojou ratolesťou – napríklad cukríkmi, orieškami alebo sušeným ovocím. Uvidíte, že sa pri tom dobre zabavíte. • 

2. Rozprávajte sa

Doteraz sa dieťa staralo len o svoje bábovky na pieskovisku, teraz ho čaká hŕba nových povinností s úlohami a učením. Ukážte mu, že sa nie je čoho báť, a popíšte, ako to v škole chodí a čo ho čaká.

Zdôraznite, aké pekné chvíle môže v škole prežiť, napríklad s kamarátmi alebo na hodinách telocviku. Ak máte vlastné veselé zážitky zo školských lavíc, sem s nimi. Deti ich ocenia. A iba tak sa budú do školy naozaj tešiť.

Ako sa učiť s deťmi, aby ich to bavilo? >>

3. Vytvorte doma správnu atmosféru

Prípravu na školu veľmi nepreháňajte – bohato stačí, keď správnu školskú atmosféru začnete vytvárať 2–3 dni pred koncom prázdnin. Spoločne:

  • nachystajte aktovku a ostrúhajte pastelky,
  • pripravte nástenku v izbičke a nakreslite rozvrh hodín,
  • upracte písací stôl a urobte miesto na učebnice v knihovničke.

Nezabudnite ani na tie príjemnejšie veci – čo takto naplánovať oslavu na začiatok školského roka?

Na školu začnite dieťa intenzívne chystať až pár dní pred koncom prázdnin. Skôr má aj tak plnú hlavu výletov a hrania a škola by ho moc nezaujímala. • 

4.Nachystajte si všetko už večer

Nechávať veci na poslednú chvíľu sa nevypláca. Aktovka, desiata, sviatočné oblečenie – to všetko sú veci, ktoré môžete mať prichystané už večer. Ráno sa aspoň vyhnete zmätkom aj vyberaniu šiat alebo trička na poslednú chvíľu.

Nachystajte prváčikovi oblečenie na prvý školský deň podľa nášho návodu.

Aký outfit zvoliť na prvý školský deň? >>

5. Privstaňte si

Nie je nič horšieho než ráno zúrivo pobehovať po byte, hľadať aktovku a utekať do školy na poslednú chvíľu – samozrejme bez raňajok a pravej ponožky. Vyhnite sa rannému chaosu a na prvý školský deň si radšej privstaňte. Budete mať dosť času na prípravu, i keď sa malému nezbedníkovi nebude chcieť z postele. A všetko zvládnete bez problémov.

Časovú rezervu si nechajte aj na cestu do školy. Zase tam však nebuďte príliš skoro! Keď budete hodinu prešľapovať predo dvermi, dieťaťu to nepomôže.

6. Vezmite si voľno

Ak môžete, zariaďte si v práci na prvý školský deň voľno – prváčik bude rád, že nie je na všetko sám a vy si s ním užijete jedinečné chvíle, na ktoré nikdy nezabudnete.

Odprevaďte deti ráno do školy a skočte si niekam na kávičku a vášh prváčika zase vyzdvihnite. Bude plné zážitkov a rady vám všetko hneď porozpráva.

Vezmite si v práci voľno a užite si sviatočný deň spolu s vašou ratolesťou. Nezabudnite ani na foťák, aby ste mohli všetko poriadne zdokumentovať. • 

7. Nezabudnite na maličkosť pre šťastie

Mami, a zvládnem to? Uistite ešte ráno pred školou vaše dieťa, že sa nemá čoho báť a všetko bude v poriadku. Ak mu chcete urobiť radosť, dajte mu malý talizman pre šťastie – kamienok z dovolenky, obrázok alebo napríklad malý prívesok na kľúče budú to pravé.

8. Po škole na zmrzlinu

Prvý školský deň je sviatočná udalosť, nedovoľte, aby skončila sotva dieťa vybehne zo školy von. Naplánujte pekné popoludnie a zájdite spoločne napríklad do cukrárne alebo do kina. Môžete z toho pokojne urobiť novú rodinnú tradíciu a chodiť na zmrzlinu alebo film každý rok prvý deň školy. Malý uličník tak bude mať zase o dôvod viac, aby sa na školu tešil.

 

Top 5