Škola hrou! Super tipy, ako sa s deťmi učiť, aby ich to bavilo | Blog Mall.sk

Škola hrou! Super tipy, ako sa s deťmi učiť, aby ich to bavilo

Bifľovať sa za stolom anglické slovíčka alebo trénovať matiku je nuda. Mnohokrát sú navyše malí školáci tak otrávení, že si z učenia aj tak nič nepamätajú. Čo takto vyskúšať školu hrou? Zabodujte u detí so skvelými metódami, pri ktorých sa zabavia a hravo sa naučia aj preberanú látku.

Ak vaše dieťa nemôžete udržať pri učení, skúste to chytrejšie. Vymyslite pre deti zábavné hry, pri ktorých si školáci zároveň precvičia mozgové závity. A napasovať ich môžete práve na to, čo sa v škole učia.

1. Pexesom k angličtine i zemepisu

Učiť sa slovíčko po slovíčku z učebnice nie je práve efektívne. A už vôbec nie zábavné. Skúste angličtinu inak. Pripravte svojim deťom pexeso:

  1. Rozstrihajte papier na menšie štvorčeky – ale pozor, nech sú všetky rovnaké!
  2. Na jednu kartičku napíšte anglický pojem a na druhú slovenský preklad.
  3. Hra môže začať – postupujete ako pri klasickom pexese, len namiesto rovnakých obrázkov hľadajte dvojice slovenských a anglických slov.

Podobne deťom pomôžte napríklad aj s učením zemepisu alebo prírodovedy. Dajte im hľadať štáty a ich hlavné mestá alebo priraďovať obrázky a názvy stromov.

Namiesto skúšania, čo si váš školák už zapamätal, si s ním zahrajte pexeso. Nezabudnite ho vždy prispôsobiť tomu, čo práve v škole preberá. • 

2. Počtové prstíky

Ak máte doma prváčika, ktorý ešte trochu bojuje s matematikou, naučte ho počítať na prstoch – papierových a zábavných.

  1. Obkreslite vám alebo vášmu dieťaťu ruky na farebný papier a vystrihnite ich.
  2. Vezmite si čistý papier a vystrihnuté ruky naň nalepte – lepidlo ale dajte iba doprostred dlane, nech sú prsty pohyblivé a dajú sa ohýbať.
  3. Dávajte deťom príklady a nechajte ich, nech počítajú na papierových prstoch. Funguje to rovnako ako počítanie na rukách – najprv dieťa všetky prstíky prehne smerom nadol. Ak bude sčítavať napríklad 2 + 3, postupne ohne nahor päť prstov.

3. Magnetické diktáty

Magnety nemusia slúžiť len ako ozdoba na chladničke, využijete ich aj ako učebnú pomôcku. Zaobstarajte si magnetickú sadu čísiel a písmeniek a precvičujte pravopis: skladajte spolu s deťmi na chladničke celé vety. Občas naschvál urobte chybu a nechajte dieťa, nech ju odhalí.

4. Bubliny, bubliny, bubliny

Zatiaľ čo v škole by pani učiteľka deťom bublifuk zabavila, doma ho pri učení určite využijete. Vyfúknite z neho bubliny a povedzte vašej ratolesti, nech ich rýchlo spočíta, než prasknú.

Nezabudnite sa pri hre aj vymeniť, nech chvíľu počítate i vy – len tak nebude mať malý huncút pocit, že ho skúšate. Ak máte deti dve, nechajte ich počítať bubliny navzájom. • 

5. Kreslená matematika

Máte doma malého umelca, ktorý omnoho radšej kreslí, než počíta? Využite to. Dajte mu papier a pastelky a matematické cvičenie môže začať. Predkreslite dieťaťu napríklad obchod so zmrzlinou a potom mu dajte domaľovávať kopčeky na kornútiky. Schválne, koľko kopčekov zje ktorý zákazník! Počítajte pri tom nahlas.

6. Čo si zapamätáš?

Učte svoje dieťa aj pomocou pamäťových hier – vyložte na stôl napríklad päť predmetov a dajte mu 10 sekúnd času na zapamätanie. Potom zase veci schovajte. Jeho úlohou je, aby si spomenulo na všetky.

Túto hru si schovajte, až sa bude vaše dieťa učiť napríklad štátne symboly na vlastivedu alebo druhy kvetín na prírodopis. A ak doma práve slovenskú vlajku ani kvetiny nemáte, nezúfajte – vystačíte si s obrázkami.

7. Rozhliadajte sa okolo seba

Ak sa vám nechce pripravovať pexeso ani kreslenie, vyrazte proste s deťmi von. Aj tam je veľa možností, ako sa učiť zábavne a originálne:

  • Ak chcete precvičiť čítanie, dajte vášmu potomkovi prečítať bilbord alebo plagát, na ktorý narazíte po ceste. A keď sa potom stavíte na obed, dajte mu prelistovať a prečítať jedálny lístok.
  • Matematiku trénujte napríklad na ihrisku. Koľko detí sa tam práve hrá? Koľko majú báboviek a lopatiek? A koľko drepov asi zvládne vaše dieťa urobiť za minútu? Nechajte ho pekne počítať všetko okolo seba.
  • Na učenie prírodopisu zase nie je nič lepšie než prechádzka po lese. Hľadajte rastliny alebo zvieratá, o ktorých sa práve v škole učí.

Napríklad v reštaurácii vám môže malý školák predčítať z obedového menu – precvičí si čítanie a navyše si bude pripadať ako dospelák s vlastným jedálnym lístkom. • 

8. Vymeňte si úlohy

Opravovaním a kontrolovaním sa človek tiež učí. Vymeňte si s malým uličníkom roly – vy sa zahráte na školáka a vaše dieťa na pani učiteľku alebo rodiča. Pokojne sa dajte vyvolať, napíšte diktát alebo matematický test. Nezabudnite tam ale vždy prepašovať nejakú tú chybičku. Ak je školák pozorný, odhalí ju.

9. Stavte na hry a aplikácie

A keď sa vám minú nápady, vezmite na milosť elektroniku a posaďte aspoň na chvíľku školáka pred tablet alebo počítač – aj tam nájde mnoho hier a aplikácií, ktorými si precvičí preberané učivo. Prejdite si náš zoznam hier, v ktorých sa deti priučia fyzike, prírodovede, či geometrii. A zábavnou formou!

>> Kúpte deťom hračky, ktoré ich učia.

Aj keď by deti nemali sedieť za počítačmi a tabletmi od rána do večera, dve alebo tri hry im neublížia. Nájdite také, ktoré rozvíjajú ich logické myslenie. • 

 

Top 5