Hotové domáce úlohy za pár minút? Naučte svoje dieťa udržiavať poriadok na stole | Blog Mall.sk

Hotové domáce úlohy za pár minút? Naučte svoje dieťa udržiavať poriadok na stole

Len máloktoré dieťa má rado domáce úlohy. Keď mu však vytvoríte príjemné pracovné prostredie a naučíte ho udržiavať na stole poriadok, bude so všetkým hotové za niekoľko minút. A to už je slušná motivácia na to, aby vás v tomto ohľade poslúchlo, čo poviete?

Základom je bezpečie

Aby vaše dieťa mohlo odškrtávať jednu domácu úlohu za druhou, musí sa za svojím „pracovným“ stolom cítiť bezpečne.

Detský stôl preto umiestnite v izbičke tak, aby dieťa malo výhľad do celej miestnosti a zároveň videlo na vstupné dvere. Malí školáci sa cítia bezpečnejšie tiež v prípade, kedy majú za chrbtom pevnú stenu. Naopak sedenie chrbtom k dverám je pre nich nepríjemné.

Myslite tiež na to, aby na pracovnú plochu detského stola dopadal dostatok prirodzeného svetla, ideálne z boku. Sedenie priamo proti oknu alebo naopak chrbtom k oknu nie je vhodné. V prvom prípade budú vaše dieťa bolieť oči, v tom druhom sa mu svetlo bude nepríjemne odrážať od displeja notebooku či monitoru.

Ideálne umiestnenie stola: dieťa sedí chrbtom k stene a z boku má okno. • 

Hlavne, nech sa za stolom nehrbí

Vyberajte stôl so šírkou aspoň 60 cm a dĺžkou aspoň 100 cm. Myslite pri tom do budúcnosti – dnes vášmu dieťaťu možno stačí menší stôl, ale už o pár rokov bude mať vlastný notebook alebo počítač s monitorom. A v takom prípade musí byť stôl tak široký, aby sa dieťa na obrazovku nepozeralo z 20 cm.

Problematickým rozmerom pri detských stoloch je výška, pretože tá by sa mala odvíjať od výšky vášho dieťaťa. Najlepšie preto bude, keď zaobstaráte „rastúci“ stôl s polohovateľnými nohami a sklápacou doskou, pretože taký vášmu školákovi vydrží celú základnú školu, bez toho aby ste museli každé dva roky kupovať nový.

V poriadku ide všetko lepšie

Na efektivitu spracovania domácich úloh má vplyv tiež poriadok na stole. Odnaučte dieťa, aby si na stole nechávalo hračky alebo ďalšie veci, ktoré nesúvisia s jeho „prácou“ – zbytočne by ho zvádzali a zdržiavali. Takisto aj mobil alebo tablet, takže dohliadnite, nech ich počas písania úloh školáci odložia.

Na stôl patria len veci, ktoré súvisia s aktuálnymi domácimi úlohami. • 

Najlepšie je, keď má dieťa na stole len tie veci, ktoré bezprostredne súvisia s jeho domácimi úlohami na daný deň. To znamená zošity, učebnice, pomôcky na písanie a rysovacie potreby. Na detskom stole ešte nesmie chýbať lampička, ktorú umiestnite k opačnej ruke, než ktorou dieťa píše, aby si netienilo.

Hneď ako dieťa domáce úlohy dokončí, chcite po ňom, aby si stôl upratalo, zošity s učebnicami naskladalo do komínov a potreby na písanie uložilo do držiaka. Keď si z toho urobíte rituál, uvidíte, že vaše dieťa bude poriadok na stole udržiavať úplne automaticky.

 

Top 5