Vychytávky pre bábätká, ktoré naše maminky nemali | Blog Mall.sk

Vychytávky pre bábätká, ktoré naše maminky nemali

Radosť z bábätka je stále rovnako veľká – dnes aj pred sto rokmi. Lenže dnešné mamičky majú k dispozícii omnoho viac pomocníkov, ktorí im uľahčia prípravu na pôrod, zotavovanie sa po pôrode aj starostlivosť o bábätko. Prečítajte si, ako si uľahčiť krásne, ale náročné obdobie s bábätkom.

Aniball: cvičte aj tesne pred pôrodom

Pohyb je zdravý – či už čakáte bábätko alebo nie. Ale aj veľké športovkyne musia kvôli povoľujúcim väzom v tehotenstve zmeniť svoje zvyky a začať sa hýbať trochu inak – napríklad namiesto behania chodiť na prechádzky.

Okrem toho sa tiež zamerajte na posilňovanie svalov panvového dna. Pomôže vám to s ľahším pôrodom a s regeneráciou po pôrode. K najznámejším metódam posilňovania patria Kegelove cviky, ktoré sú vhodné, aj keď práve bábätko nečakáte.

Obľúbenou cvičebnou pomôckou na spevnenie svalov pred pôrodom je Aniball. Používa sa od 36. týždňa tehotenstva a cvičenie s ním zaberie asi 20 minút denne. Pomocou Aniballu sa pripravia pôrodné cesty na priechod dieťaťa a vy sa naučíte kontrolovať svoje telo, vnímať dych a uvoľniť sa – a všetko toto potom využijete pri pôrode.

Pred pôrodom je potrebné sa hýbať – pre trénované svaly je pôrod ľahší. • 

Pre pokojný spánok uložte bábätko do hniezda

Bábätko po narodení nedokáže natiahnuť chrbát a ľahnúť si rovno. A nie je to ani potrebné – príroda to zariadila tak, že mu trvá pokojne aj 4 mesiace, než si ľahne rovno.

Bábätko je totiž z brucha zvyknuté na obmedzený priestor, v ktorom musí byť stočené. Zároveň zo všetkých strán cíti mamino telo, takže po pôrode je preň šok byť zrazu vo veľkom otvorenom priestore a môcť sa natiahnuť.

Aby si bábätko dobre zvykalo a aklimatizovalo sa, uložte ho do hniezda. Môže pohodlne spať a zároveň cíti, že je v jasne ohraničenom priestore, v ktorom je v bezpečí – tak ako u mamičky v brušku.

V hniezdočku sa bábätko cíti isto a bezpečne. • 

S košom na plienky nemusíte 5× denne k smetiaku

Predovšetkým v šestonedelí je pre mamičku všetko komplikované a omnoho náročnejšie než kedykoľvek predtým. Zápasí s pôrodnými poraneniami a okrem toho ju trápia bolesti pŕs a hormonálna smršť v jej tele. K tomu všetkému má 24 hodín denne na starosti svoje bábätko.

Preto nie je zbytočným luxusom kúpiť si akéhokoľvek pomocníka, ktorý vám zjednoduší život – napríklad špeciálny kôš na plienky.

Špinavé jednorazové plienky zvyčajne musíte čo najrýchlejšie vyhodiť, pretože veľmi zapáchajú. Malé bábätko spotrebuje denne pokojne aj 15 plienok a chodiť s každou do smetiaka je neúnosné – napríklad keď bývate na 5. poschodí bez výťahu.

V špeciálnom koši sa každá plienka zabalí do igelitového vrecka, takže ich pohodlne stačí vyniesť bez problémov až večer alebo raz za dva dni. Zároveň nemusíte chodiť oblúkom okolo klasického odpadkového koša. A to všetko je v prvých mesiacoch bábätka na nezaplatenie.

>> Koše na plienky nájdete na MALL.sk <<

Čo skôr, dať čistú plienku alebo letieť k smetiaku? • 

Dajte si pozor na syndróm náhleho úmrtia novorodenca

Pediatri zvyčajne len krčia ramenami a hovoria, že nikto presne nevie, prečo a ktoré bábätko postihne syndróm náhleho úmrtia novorodencov. Dojča proste prestane dýchať a v spánku sa zadusí.

Jedinou možnou pomocou bábätku je včasné prebudenie a resuscitácia. Lenže ako na to, keď rodičia spia alebo sú vo vedľajšej izbe a nemôžu si všimnúť, že ich bábätko zrazu prestalo dýchať a ani neplače?

S monitorom dychu máte istotu, že keď sa vaše bábätko dostane do problémov, okamžite vás prebudí húkanie a vy môžete hneď:

  • bábätko zdvihnúť z postieľky,
  • pobúchať ho po zadočku,
  • vybrať zvratky z úst,
  • masírovať po chrbte,
  • dýchať z úst do úst
  • a volať sanitku.

Oproti predchádzajúcim generáciám dnes môžu maminky kontrolovať bábätká pomocou monitoru dychu a vedia, že sú v poriadku, i keď práve nie sú spolu v jednej miestnosti. • 

Biely šum upokojí vaše bábätko

Pre dobrý spánok bábätka je najdôležitejšia blízkosť rodičov a dotyk. I keď chcete mať zo svojho drobca nezávislé a samostatné dieťa, sparťanskú výchovu si určite nechajte na neskôr. Bábätko potrebuje pri zaspávaní cítiť rodičov, aby mu bolo dobre.

Lenže niekedy ani to nestačí. Potom prichádza na rad biely šum – zvuk, ktorý bábätko upokojuje a pomáha mu zaspať. Druh zvuku si jednoducho vyberte na internete alebo kúpte hračku s uspávacím zvukom a potom skúšajte, ako naň vaše bábätko reaguje.

>> Hračky pre pokojné zaspávanie nájdete na MALL.sk <<

Prečítajte si aj náš ďalší článok o tom, ako uspať bábätko.

Biely šum je tak účinný, že bez problémov uspí okrem bábätka aj vás! • 

Namiesto kočíka nosič: noste bábätko na tele

Zatiaľ čo pred 20 rokmi sa vozili všetky deti v kočíku, dnes na uliciach stretnete omnoho viac mamičiek so šatkami alebo nosičmi. Oboje majú svoje výhody a nevýhody. Najdôležitejšie je, čo vyhovuje vášmu bábätku a čo vám schváli pediater.

Zvyčajne je to ako s jedlom – striedať kočík, nosenie a voľný pohyb bábätka na podložke bez oblečenia a bez plienky.

>> Kúpte si nosiče a šatky na MALL.sk <<

Poistite sa proti pádu z postele alebo hraniu v kuchyni

Mať dieťa na očiach 24 hodín denne je proste nemožné – maminka nie je superhrdina, ktorý nepotrebuje na záchod, sprchovať sa alebo uvariť obed. Preto nezabudnite na ohrádky a zábrany, ktoré znemožnia dieťaťu prístup:

  • k sporáku,
  • do kuchyne
  • alebo k balkónovým dverám.
 

Top 5