6 tipov, ako uspať bábätko | Blog Mall.sk

6 tipov, ako uspať bábätko

Krik, červená tvár a krokodílie slzy. Nemôže vaše bábätko zaspať a namiesto spánku sa v postieľke len krúti a narieka? Vyskúšajte naše tipy na jednoduchšie zaspávanie.

1. Nebojte sa dieťatko držať v náručí

Počuli ste niekedy o pojme štvrtý trimester? Sú to prvé tri mesiace po pôrode, kedy si bábätko zvyká na nové prostredie mimo ohraničený, temný a teplý priestor v tele matky. V tomto období nič nenahradí držanie v náručí a hojdanie, pri ktorom bábätko zaspáva, pretože podobné pohyby zažívalo aj pred pôrodom.

Niektoré mamičky sa boja, že si ich bábätko zvykne na uspávanie „mojkaním” a neskôr nebude môcť zaspať v postieľke samé. Táto obava platí hlavne pre bábätká staršie ako 4 mesiace. Dovtedy ho noste, potom môžete začať vytvárať návyk na zaspávanie priamo v postieľke.

Niet nad teplú náruč rodičov. Bábätku je po narodení príjemná blízkosť a vôňa tela rodičov. • 

2. V zavinovačke je dobre

Zavinovačka nie je len tradičná pomôcka na nosenie bábätka – skvele mu pomáha aj zaspať. Ako je to možné?

V zavinovačke je bábätko pevne zabalené, ručičky má vo vnútri a von mu trčí len hlava. Pripadá si ako v tele matky – zase je v tesnom prostredí, ktoré má spojené s pocitom pokoja. Vďaka tomu sa bábätko cíti lepšie.

Tip: Ak premýšľate, ako dieťa najlepšie zavinúť, poraďte sa s detským lekárom. Ručičky by mali byť pevne pritlačené k telu, ale pri nohách môže mať dieťa trochu miesta na pohyb.

3. Opieranie o bok postieľky upokojuje

Bábätká občas zle zaspávajú v otvorenom priestore, pretože boli doteraz zvyknuté na prostredie maminho brucha. Riešením je vziať bábätko so sebou do postele rodičov. Niektorí rodičia sa tomu ale vyhýbajú – napríklad preto, že sa obávajú, aby bábätko nepriľahli. V tom prípade ho skúste oprieť o stenu postieľky, aby cítilo istotu.

S tým súvisí aj správna poloha pri spánku. Bábätko pred pôrodom nezažilo ležanie na chrbte, takže mu to môže byť v postieľke nepríjemné. Skúste ho položiť mierne na bok a oprieť chrbtom o postieľku.

Vďaka rituálu bábätko spozná, že je čas ísť spať, a bude zaspávať napríklad už pri prezliekaní do pyžama. • 

4. Vezmite si pomocníka – hračku alebo vreckovku

Niektoré deti sa učia zaspávať pomocou hračky, obľúbeného vankúšika, periny alebo deky. Obľúbená vec ich upokojí a pomôže navodiť tú správnu uspávaciu náladu.

Ak je to prípad aj vašich detí, skúste zohnať ešte jednu rovnakú hračku či dečku. Budete mať zálohu, keď sa milovaná vec stratí alebo roztrhne.

Tip: Niektoré deti pri zaspávaní milujú ľahké šteklenie na tvári. Prechádzajte prstom alebo vreckovkou od čela, pomedzi oči až na nos a uvidíte, ako to vaše bábätko upokojí.

S uspávacím plyšiakom deti niekedy spia aj niekoľko rokov. Preto sa poistite a majte jednu hračku náhradnú. • 

5. Ticho alebo hluk?

Kým niektoré bábätká potrebujú úplné ticho a tmu, iným sa perfektne spí za bieleho dňa, keď ich v kočíku veziete po kamenistej ceste alebo keď bábätko uložíte do postieľky a idete vysávať.

Obľúbeným pomocníkom mamičiek je biely šum. Je to monotónny zvuk, ktorý bábätko upokojuje. Zvyčajne sa deťom púšťa napríklad zvuk:

  • vĺn a mora,
  • fénu,
  • vtáčieho spevu,
  • jazdy vlakom,
  • či zrniacej televízie.

Úspech žne tiež farebný hrací kolotoč, ktorý bábätko pozoruje a počúva. Keď bábätko naťahuje ruky za kolotočom, dajte pozor, aby naň nedosiahlo a nezhodilo ho na seba. Bonusom je diaľkové ovládanie, vďaka ktorému kolotoč vypnete aj z chodby a bábätko omylom neprebudíte.

6. Sanie pomáha

Cumlík, prstíky v ústach, cmúľanie prsníka po dojčení. Ďalším veľkým pomocníkom je sanie.

Niektoré deti cumlík vypľúvajú a plačú, aj keď sú sýte, prebalené, pomojkané a sú v teple. V tom prípade je možno problém s technikou – skúste bábätku cumlík v ústach pridržať a trošku povytiahnuť. Bábätko sa tak naučí prisať cumlík späť.

Mnoho mamičiek sa bojí, že keď s cumlíkom začnú, nedokážu ho potom dieťaťu vziať. Citový vzťah k svojmu cumlíku si deti tvoria približne okolo 6 mesiacov od narodenia. V tom čase je vhodné začať s odvykaním od cumlíka a skúšať iné metódy pre ľahké zaspávanie.

Niektoré mamičky sa obávajú, že sa ich dieťa cumlíka len tak nevzdá. Ak si ale namiesto toho začne cmúľať palec, je to oveľa horšie – ten mu totiž na rozdiel od cumlíka nevezmete. • 

 

Top 5