Ako správne obliecť bábätko do mrazov | Blog Mall.sk

Ako správne obliecť bábätko do mrazov

Zima je v plnom prúde a vonku prituhuje. Vybrať teplé a pritom pohodlné oblečenie je často ťažké pre nás, nieto ešte pre malé deti. Poradíme, ako obliecť bábätko nielen na zimnú prechádzku.

Ako každá mamička chcete pre svoj uzlíček radosti len to najlepšie. Preto keď príde na zimné obliekanie, myslíte predovšetkým na zdravie a komfort. Obliecť malé dieťa do mrazov však môže byť ťažšie, než sa na prvý pohľad zdá.

3 zásady obliekania bábätiek do mrazov

Na rozdiel od starších detí bábätká jednoducho nepovedia, že im je zima. Našťastie existuje pár tipov, ktoré vám pomôžu.

1. Oblečte bábätko do viacerých tenkých vrstiev

Malé deti nemajú ešte vytvorenú tukovú zásobu a rýchlejšie strácajú teplo. Vrstvené oblečenie ho udrží pri tele. Pediatri na to majú jednoduchú pomôcku: dieťaťu oblečte o jednu vrstvu viac, než máte vy.

Ideálne sú kombinézy alebo fusaky, pod ktoré sa vojde body, tričko alebo dupačky.
Nezabudnite na čiapku a rukavičky. A to i keď práve nemrzne, ale fúka studený vietor. Najviac tepla totiž uniká cez hlavičku.

V neposlednom rade dbajte na kvalitu vybranej čapičky. Detská pokožka je veľmi citlivá – zvoľte preto čiapku ideálne z bavlny alebo hypoalergénnej látky. I keď vaše dieťa ešte nebehá, nezabudnite, že aj nožičky musí mať pekne v teple. Poslúžia hrubé ponožky alebo papučky s kožušinou.

Oblečenie na zimu voľte pozorne, aby vaše dieťa neprechladlo. • 

2. Kontrolujte mu zátylok

Studené ručičky a ružolíca tvárička sú v zime v poriadku. Prečo? Telo reaguje na okolitý mráz tým, že sústredí krvný obeh do životne dôležitých orgánov, ako je mozog a srdce. Periférne časti ako prsty, uši a nosprirodzene trochu chladnejšie.

Ako je na tom dieťa s teplotou najlepšie zistíte, keď mu siahnete na zátylok. Ak je teplý a ručičky studené, buďte pokojní, dieťaťu je dobre. Zvýšte pozornosť v prípade, keď za krkom zacítite pot. To už je mu pravdepodobne horúco, takže jednu vrstvu odoberte.

3. Dajte pozor na prehriatie

Termoregulácia dojčiat a batoliat nie je ešte celkom vyvinutá. Pri prudkých teplotných prechodoch hrozí bábätku prehriatie či prechladnutie bez toho, aby ste si to všimli. Myslite na to pri návrate do tepla a včas dieťa vyzlečte z väčšiny vrstiev.

Než deti vyrastú, je na vás, aby ste ich ochránili pred mrazom a horúčavou. • 

Ako dieťa obliecť, keď idete autom?

Na cestách sa riaďte nie vonkajšou, ale vnútornou teplotou v aute. V ideálnom prípade ho vopred vykúrte a dieťa posaďte do autosedačky bez zimnej bundy. Ak nemáte možnosť auto vykúriť, aj tak nechajte dieťa bez bundy a prikryte ho dekou, kým v aute nebude teplo.

Nemusíte ho potom za jazdy zložito vyzliekať, ale jednoducho deku odokryjete.

Kedy radšej zostať doma

Všeobecne platí, že za dobrého počasia môžete von s bábätkom už 14 dní po pôrode. Než sa vydáte na dlhú prechádzku v mraze, navyknite ho najprv na studené podmienky – krátkym vetraním v byte, chodením na balkón alebo záhradu.

Ak vonku veľmi mrzne, zostaňte s bábätkom radšej doma. • 

 

Top 5