Spoznajte klady a zápory plávania s bábätkom | Blog Mall.sk

Spoznajte klady a zápory plávania s bábätkom

Dojčenské plávanie sa už dlho teší obľube a o kurze uvažuje nejedna novopečená mamička. Ako však zistíte, či je to to pravé pre vaše bábätko? Urobte si prehľad o kladoch a záporoch.

Zoznámiť bábätko v ranom veku s vodným prostredím je preň v mnohých smeroch dobré. Prvé mesiace po narodení je na vodu prirodzene zvyknuté, a tak si vyvádzanie vo vode ľahko osvojí.

Pre úplne najmenších je tu „vaničkovanie“

S dojčaťom začnite objavovať vodný svet pokojne už od 6. až 8. týždňa veku. Do veľkého bazéna vás s malým bábätkom zatiaľ nepustia, existuje však možnosť, ako začať s dojčenským plávaním čo najskôr.

Metóda, ktorá sa volá „vaničkovanie“, baví rodičov aj bábätká. Zvládnete ju s lektorkou na súkromnej hodine alebo doma vo vlastnej vani. Napustite ju vodou s teplotou medzi 34 - 37 °C až po okraj.

1. Bábätko pomaly ponorte do vody a neustále ho držte. Jedna ruka podopiera hlavičku, druhá ho drží pod zadočkom.

2. Ak je bábätko spokojné, začnite s ním pomaly pohybovať v polohe do klbka. Je to odpočinková poloha, pri ktorej bábätko relaxuje.

3. Splývanie, držanie pod zátylkom, potápanie a ďalšie tréningové postupy si aspoň po prvýkrát nechajte predviesť odborníčkou na vaničkovanie.

>> Kúpte deťom na vodné radovánky hračky do vody na MALL.sk. <<

Ak si bábätko vaničkovanie obľúbi, znižujte postupne teplotu vody až na 32 °C. Uľahčíte mu tak prechod z vaničkovania do veľkého bazéna na kurz dojčenského plávania.

Vaničkovanie ocenia hlavne rodičia s deťmi, ktoré trpia nespavosťou alebo bolesťou bruška. Pohyb vo vode bábätko príjemne unaví a uvoľní bruško.

Vaničkovanie deti pripraví do veľkého bazéna – zvyknú si a nebudú sa tak vody báť. • 

S dojčenským plávaním začnite v 6 mesiacoch

Kúpanie vo vaničke sa bábätku zapáčilo? Keď oslávi polročné narodeniny, vezmite ho na ozajstný kurz do veľkého bazéna. Zvyčajne sa na kurze účastní zopár detí s rodičmi.

Mamičky sa zhodujú, že veľkú rolu pri výbere kurzu plávania hrá zázemie:

  • šatňa s dostatočným priestorom na prebaľovanie,
  • odpočinková miestnosť po plávaní kvôli adaptácii na prechod z vyhriateho bazéna,
  • možnosť oddelenia najmenších detí od starších.

Kým sa zapíšete, chcite prvú lekciu zadarmo. Vopred asi ťažko zistíte, ako vám bude konkrétny bazén vyhovovať. Dobré kurzy ponúkajú možnosť ukážkovej hodiny zadarmo.

Ďalej si zistite:

  • či je personál zaškolený,
  • aké používa metódy,
  • spokojnosť ostatných rodičov s konkrétnym kurzom.

Nepodceňte výber inštruktora. Dobrý lektor neskáče z jedného cvičenia na druhé, ale plynule smeruje k nejakému cieľu, čo môže byť aj hra. Počas lekcie by mal s rodičmi komunikovať a jasne im vysvetliť, čo a ako majú s dieťaťom robiť a na čo je to dobré.

Dbá na detaily? Chce, aby sa deti na ďalšej hodine niekam posunuli? Dáva pozor na techniku a bezpečnosť? Pozorujte inštruktora na prvej hodine a overte si, že má osvedčenie o spôsobilosti.

 >> Kúpte bábätku plienky na plávanie na MALL.sk. <<

Na čo si dať pozor

Než bábätko vezmete prvýkrát do bazéna, zamyslite sa nad možnými rizikami:

1. Citlivosť na chlór

Každé dieťa má inak citlivú pokožku. Nielen po prvej lekcii v bazéne sledujte, ako koža vášho bábätka reaguje na chlór. Alergia či precitlivenosť na dezinfekciu sa môže rozvinúť až po čase.

2. Oslabená imunita

Bábätko berte do bazéna len vtedy, keď je zdravé. Predovšetkým v zimných mesiacoch dbajte na plynulosť prechodu medzi bazénom a vonkajškom a správne ho oblečte. Ak je dieťa po chorobe či očkovaní, radšej plávanie vynechajte. Kvalitné kurzy nahrádzajú vymeškané lekcie alebo vracajú financie.

Pomocou zoznamu si overte, že kurz spĺňa väčšinu dôležitých kritérií. • 

Dojčenské plávanie začína potápaním

Na kurze dojčenského plávania sa bábätko samozrejme nenaučí plávať. To ho čaká až od 3 rokov. Inšpirovať sa potom môžete v článku 8 tipov, ako naučiť deti plávať. Na dojčenskom kurze sa bábätká naučia zadržať dych pri ponorení. Túto schopnosť majú po narodení, ale po asi troch mesiacoch ju strácajú.

Bábätká sa rozvíjajú zábavnou formou prostredníctvom hier, ktoré lektori vymýšľajú. Zvykajú si na ostatné deti a celkovo získavajú k vode kladný vzťah.

Pri plávaní si bábätko prehlbuje dôveru k rodičovi. • 

Klady plávania s bábätkami

Dojčenské plávanie pozitívne ovplyvňuje vývoj dieťaťa, pretože:

  • rozvíja motoriku, koordináciu pohybu, trénuje správne držanie tela
  • vytvára zdravý vzťah k pohybu a posilňuje imunitu (dieťa sa otužuje),
  • učí deti nadväzovať kontakt medzi sebou,
  • zlepšuje trávenie a chuť do jedla, skvalitňuje spánok,
  • dáva rodičom i deťom možnosť zaviesť pravidelný režim,
  • prehlbuje dôveru k rodičom a robí im to radosť.

Zdravotné prínosy a riziká plávania s dojčatami zhrnula MUDr. Taťána Florianová. • 

Radosť, ktorá deťom pri plávaní srší z očí, hovorí za všetko. Dojčenské plávanie je pre bábätko aj rodiča úžasný zážitok, ktorý rozvíja vzájomné puto.

Zápory dojčenského plávania

Aby ste si vy i bábätko plávanie poriadne užili a neodniesli si ekzém či podráždenie dýchacích ciest, vyhnite sa prechlórovaným bazénom. Zvýšte opatrnosť predovšetkým vtedy, ak máte v rodine dedičné predpoklady na:

  • astmu,
  • alergie,
  • atopický ekzém.

Určite nič nepokazíte, keď sa pred plávaním poradíte s detským lekárom.

V neposlednom rade sledujte, či vaše bábätko plávanie vôbec baví. Aj preto je rozumnejšie vyskúšať prvú lekciu zadarmo, než sa zapíšete na celý kurz. Ak dieťa na kurz nedáte, nič sa nedeje, dojčenské plávanie rozhodne nie je nevyhnutnosť, bez ktorej vaše dieťa nemôže byť.

 

Top 5