Upečte si vlastné pečivo | Blog Mall.sk

Upečte si doma žemle, bagety či rožky. Recepty s droždím aj bez

Doprajte si čerstvé pečivo každý deň, bez toho, aby ste chodili do obchodu. Zostaňte v pokoji doma a upečte si vlastné žemle, rožky alebo bagetky. Vyskúšali sme za vás recepty s kvasnicami aj bez droždia.

Rady pred pečením

Pečivo vždy rýchlo mizne, preto sa vám určite naskytne dostatok príležitostí vyskúšať rôzne recepty. Pečenie žemlí, rožkov, bagetiek a najrôznejších hrčiek nie je žiadna veda a z vybavenia si vystačíte s misou, vareškou, plechom a papierom na pečenie. Pokiaľ ale svoju pekársku výbavu chcete rozšíriť, kúpte si napríklad:

Experimentujte aj s rôznymi druhmi posypov. Žemličky ochutíte napríklad makom, rascou, hrubozrnnou soľou, šalvia semienkami, lúpanou slnečnicou, sezamom alebo ľanovým semienkom. Na pečive lepšie drží, keď ho pred posypaním potriete rozšľahaným vajíčkom.

Dochuťte si žemle vlastnou bylinkovou soľou. >>

Miškine žemle z masti

Vyžadujú takmer dve hodiny kysnutia, ale zužitkujete do nich masť a majú luxusne vypečenú kôrku.

Potrebujete:

• 0,5 kila hladkej múky,

• 18 gramov čerstvého droždia alebo 9 gramov sušeného,

• 10 gramov soli,

• 55 gramov masti

• a 275 gramov vlažnej vody.

Postup:

1. V mise premiešajte múku so soľou. Do múky urobte jamku, nalejte do neho približne tretinu vody a nadrobte droždie.

2. Lyžicou v jamke miešajte vodu s drožím tak, aby sa do nej dostalo aj trochu múky a vzniklo tekuté cestíčko uprostred múky.

3. Misu s múkou a cestíčkom zakryte utierkou a nechajte pol hodiny kysnúť.

4. Pridajte do misy zvyšok vlažnej vody, masť a vypracujte hladké cesto. Ak sa príliš lepí, pridajte ešte trochu múky. Nechajte v mise pod utierkou kysnúť hodinu.

5. Rozdeľte cesto na bochníky a z nich upleťte žemle, vytvarujte veky alebo rožky.

6. Kúsky pečiva preneste na plech s papierom na pečenie, zakryte utierkou a nechajte ešte necelú polhodinu kysnúť.

7. Pečte v predhriatej rúre na 230 °C približne 10 minút.

Žemle po upečení pretiahnite aj s papierom na pečenie na mriežku a nechajte aspoň 20 minút vychladnúť. • 

Bagetky bez droždia podľa Martiny

Ak doma nemáte čerstvé ani sušené droždie, nezúfajte. Čerstvé pečivo zvládnete aj s kypriacim práškom a jogurtom.

Potrebujete:

• 200 gramov hladkej múky,

• 200 gramov špaldovej múky (ak nemáte, nahraďte hladkou múkou),

• 3 lyžičky kypriaceho prášku,

• 1 lyžičku soli,

• 2 veľké vajcia

• a 400 gramov tučného bieleho jogurtu.

Postup:

1. V mise dobre premiešajte múku, kypriaci prášok a soľ.

2. Pridajte vajcia a jogurt a vypracujte cesto.

3. Predhrejte si rúru na 180 °C.

4. Z cesta lyžicou odkrajujeme malé bochníčky a tie pomúčenými rukami vytvarujte.

5. Pečte približne 20 minút.

Maslové rožky od Hankinej babičky

Kombinácia masla a mlieka je naša najobľúbenejšia. Pečivo je dokonale vláčne a vôňa úžasná.

Potrebujete:

• 260 gramov polohrubej múky,

• 120 mililitrov vlažného mlieka,

• 25 gramov masla,

• 15 gramov čerstvého droždia,

• 1 lyžičku cukru,

• 1 lyžičku soli

• a 1 veľké vajce.

Postup:

1. Do polovice mlieka rozdrobíme droždie, pridajte cukor a nechajte 20 minút na teplom mieste pracovať.

2. V mise zmiešajte múku so soľou, pridajte zamiesený kvások z mlieka, droždia a cukru, zvyšok vlažného mlieka, vajcia a zmäknuté maslo. Spracujte pružné cesto.

3. V mise nechajte hotové cesto ešte 40 minút kysnúť.

4. Predhrejte rúru na 200 °C.

5. Z cesta vyvaľkajte rožky, naskladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečte približne 15 minút.

Náš tip: Na tieto rožky sa skvele hodí kombinácia bielych a čiernych sezamových semienok.

Budete možno prekvapený, že vám domáce pečivko zachutí viac ako to z obchodu. • 

Radkine jednoduché žemle

Žiadne pletenie ani váľanie. Z vykysnutého cesta lyžicou vykrojíte kúsok, ktorý v ruke rýchlo upravíte do tvaru malého bochníka a máte hotovo. Navyše si vystačíte s minimom prísad.

Potrebujete:

• 0,5 kila hladkej múky,

• 1 kocku čerstvého droždia,

• 1 lyžičku soli

• a 300 mililitrov vody.

Postup:

1. Vo vlažnej vode rozmiešajte droždie, pridajte múku so soľou a vypracujte cesto.

2. Hotové cesto nechajte 90 minút kysnúť.

3. Lyžicou z misy odoberajte cesto, ľahko ho uváľajte do tvaru hrčiek a pokladajte na plech s papierom na pečenie. Dajte žemliam ešte približne 10 minút, počas ktorých si predhrejete rúru na 200 °C. Do spodnej časti rúry umiestnite pekáčik s vodou.

4. Stlmte teplotu na 180 °C a hrčky pečte približne 25 minút.

Upečte veľkú dávku a časť zamrazte

Ak ešte máte miesto v mrazničke, užijete si čerstvo vláčne pečivo denne aj bez každodenného pečenia. Z veľkej várky napečených žemlí či rožkov časť zamrazte. Dodržujte pri tom ale tri pravidlá.

1. Nemrazte príliš staré pečivo

Vyhnete sa tým riziku, že zamrazíte kúsky, na ktorých už pomaly vzniká pleseň. A s rozmrazovaním neotáľajte. Pečivo spotrebujte ideálne do 4 týždňov od zamrazenia. Čím dlhšie v mrazničke je, tým skôr nasaje pachy z ďalšieho jedla a vy sa ochudobníte o krásny voňavý zážitok.

Pečivo, ktoré už bolo raz zamrazené druhýkrát nerozmrazujte. • 

2. Pečivo zamrazujte, až keď je dokonale vychladnuté

Teplé žemle či rožky do mrazničky nepatria. Spôsobili by totiž námrazu. Navyše by para unikajúca z rýchlo chladnúceho pečiva zmrzla a poškodila vláčnu štruktúru žemlí alebo rožkov.

3. Každý kúsok zamrazte zvlášť

Ak ste v izolácii sami alebo len s partnerom a každý deň rozmrazujete iba jeden či dva kúsky pečiva, zabaľte každý zvlášť do alobalu. Ráno zabalené pečivo dáte do rúry a za pár minút vyberiete a rozbalíte dokonale chrumkavú žemľu alebo rožok.

Náš tip: Ak sa vám nechce baliť s každým kúskom zvlášť, nachystajte porcie pečiva do uzatvárateľnej krabičky. Každý deň len vytiahnete krabičku, várku rozmrazíte a máte postarané.

Domáce pečivo krásne prevonia dom a zlepší náladu. Nikam nechoďte, všetko potrebné pre domáce kuchtenie vám bezpečne privezieme. Nezabudnite, že sme v tom spolu.

 

Top 5