Ryža 4× inak: slané aj sladké recepty | Blog Mall.sk

Ryža 4× inak: slané aj sladké recepty

Nahromadila sa vám doma ryža? Urobte si doma hody, v ktorých hrá ryža hlavnú úlohu. Vybrali sme slané aj sladké recepty, ktoré nepoznáte.

Ryžu milujú hlavne v Ázii, ale svoje miesto si našla aj v slovenskej kuchyni. Obzvlášť v čase koronavírusu zmizli krabice s ryžou z obchodov ako prvé. Niet divu, ryža je totiž lacná, trvanlivá potravina, ktorá sa dobre skladuje. A navyše ju pripravíte na desiatky spôsobov.

Než sa pustíte do varenia, overte si, akú ryžu doma máte. Každý druh sa totiž hodí na prípravu iného jedla. Druhov existuje viac, vám ale stačí, keď si zapamätáte základné rozdelenie na:

guľatozrnnú ryžu - drobné guľaté zrná sú po uvarení veľmi mäkké a lepivé, hodí sa preto skôr na prípravu krémových pokrmov, nákypov alebo mliečnych kaší, typickým druhom je ryža arborio alebo carnaroli,

dlhozrnnú ryžu - aj po uvarení sú dlhšie špicaté zrnká stále sypké a oddelené, dlhozrnná ryža je ideálna na dusenie alebo ako príloha k mäsu, v obchode hľadajte potrebnú basmati alebo jasmínovú ryžu.

Pripravte si ryžu naslano

Už dávno neplatí, že sa ryža hodí len ako obyčajná príloha k pečenému kurčaťu. Pripravíte z nej trebárs polievku alebo plnohodnotný hlavný chod.

Orientálna ryžová polievka

Ak máte radi orientálna chute, uvarte si čínsku ryžovú polievku - svojou jemne pikantnou zázvorovou chuťou vás dostane. Nachystajte si na ňu:

• hrnček ryža (ideálne jazmínová),

• 4 hrnčeky vody,

• kuracie mäso,

• zázvor,

• jarnú cibuľku,

• sójovú omáčku

• a soľ.

Ako na to:

1. Ryžu prepláchnite a dajte do hrnca. Zalejte vodou, osoľte a nechajte variť.

2. Pridajte kúsky kuracieho mäsa a trochu zázvoru - ten nijako nekrájajte, vhoďte do hrnca pokojne časť koreňa vcelku.

3. Všetko premiešajte a priveďte do varu. Akonáhle polievka prebubláva, stiahnite plameň na minimum a varte asi hodinu, až bude ryža aj mäso mäkké.

4. Hotovú polievku nalejte do misky, posypte nakrájanou jarnou cibuľkou a tenkými plátkami zázvoru. Nakoniec ešte dochuťte sójovou omáčkou.

Niektorí kuchári podávajú čínsku ryžovú polievku aj s vajíčkom.Niektorí kuchári podávajú čínsku ryžovú polievku aj s vajíčkom. • 

Vyprážaná ryža s vajcom

Ak vám ostala uvarená ryža zo včerajšej večere, táto vyprážaná pochúťka je najlepší spôsob, ako ju spracujete. Na 4 porcie potrebujete:

• 300 gramov dlhozrnnej ryže,

• 2 vajcia,

• slaninu,

• jarnú cibuľku,

• 100 gramov cukrového hrášku,

• olej,

• soľ a korenie.

Ako na to:

  1. Do panvičky kvapnite trochu oleja. Keď sa rozpáli, osmažte na ňom nakrájané plátky slaniny dochrumkava.
  2. Pridajte uvarenú ryžu a orestujte ju, vhoďte do panvice tiež nasekané hráškové struky a jarnú cibuľku.
  3. Zatiaľ si pripravte vajíčka a v oddelenej nádobe ich rozšľahajte s trochou soli a korenia.
  4. Akonáhle je ryžová zmes v panvici orestovaná, odhrňte ju smerom ku krajom panvice tak, aby vám uprostred vznikol priestor. Tam vajíčka nalejte a postupne zmiešajte s ryžou.
  5. Keď sú vajcia hotové (majú podobnú konzistenciu, ako keď robíte miešané vajíčka), panvicu odstavte a servírujte.

Na vypráženie ryže je ideálna panvica wok >> 

Vyskúšajte sladké ryžové recepty

Ryžu pripravíte rovnako chutne aj ako dezert alebo sladkú desiatu. Vyskúšajte napríklad domácu mliečnu ryžu alebo čokoládové rizoto.

Mliečna ryža s ovocím

Je ako stvorená na desiatu a pripravíte ju v mnohých príchutiach. Stačí pridať ovocie, na ktoré máte práve chuť. Pre 4 uvaríte mliečnu ryžu z:

• 300 gramov ryže (ideálne carnaroli),

• 1 litra mlieka,

• 2 lyžíc práškového cukru,

• vanilkového struku (alebo vanilkového cukru).

Ako na to:

1. Do hrnca nasypte ryžu, nalejte mlieko a zohrejte. Až mlieko začne prebublávať, pridajte cukor a vyškrabte do hrnca semienka z vanilkového struku. Ak ho nemáte, použite namiesto neho trochu vanilkového cukru.

2. Všetko varte, kým ryža nezmäkne. Zaberie vám to okolo 20-30 minút. Mlieko sa rado pripaľuje, stále ho preto miešajte.

3. Strážte si tiež konzistenciu, jedlo by malo vyzerať ako hustá kaša. Ak sa mlieko vyvarila, pokojne trochu prilejte.

4. Servírujte s nakrájaným ovocím, hodia sa napríklad jahody, čerešne, marhule alebo slivky.

Čokoládovo-hruškové rizoto

Rizoto varí z ryže veľa ľudí, ale skúste ho raz pripraviť nasladko. Na 4 porcie si nachystajte:

• 2 hrušky,

• citrón,

• 100 gramov ryže (ideálne arborio),

• 500 mililitrov mlieka,

• 250 gramov cukru krupica,

• 100 gramov čokolády,

• 2 lyžice masla,

• vodu

• a celú škoricu.

Ako na to:

1. Do misky nalejte vodu a vytlačenú šťavu z citróna. Potom olúpte hrušky, prekrojte ich na pol, zbavte jadrovníka a vhoďte do studenej vody s citrónom. Vďaka tomu vám hrušky nezhnednú.

2. Medzitým priveďte do varu 750 mililitrov vody s krupicou a škoricou. Počkajte, až sa cukor rozpustí, a prihoďte do hrnca hrušky. Varte, kým nezmäknú, trvá to asi 10-15 minút. Potom hrniec odstavte z plameňa a hrušky nechajte v sladkom náleve vychladnúť.

3. V kastróliku rozpustíme maslo a zhruba 2-3 minúty na ňom za stáleho miešania restujte ryžu.

4. Prilejte do rajnice časť horúceho mlieka a priveďte do varu. Akonáhle sa mlieko vyvarí, prilejte ďalšiu časť a varte, kým ryža nezmäkne. Poslednú várku mlieka nenechajte vyvariť úplne, nech je rizoto krémové.

5. Nakoniec vmiešajte do rajnice nalámanú čokoládu (čím viac percent má, tým lepšie) a nechajte rozpustiť.

6. Čokoládové rizoto podávajte s povarenou hruškou. A ak chcete, tanier ešte posypte plátkami mandlí.

Čokoládové rizoto chutí skvele s hruškou, ale aj iným ovocím. Vyskúšajte ho napríklad s čerstvými jahodami.Čokoládové rizoto chutí skvele s hruškou, ale aj iným ovocím. Vyskúšajte ho napríklad s čerstvými jahodami. • 

Všetkých pomocníkov na varenie najdete tu >>

Ryža pomáha aj vášmu zdraviu

Doprajte si ryžové hody častejšie. Okrem toho, že si pochutnáte, urobíte aj niečo pre svoje zdravie. Táto obilnina totiž obsahuje vitamíny B a E, a navyše aj minerály ako železo, zinok alebo vápnik. Navyše:

• posilňuje imunitu,

• zlepšuje trávenie a zbavuje telo škodlivín,

• znižuje krvný tlak,

• je prevenciou proti obličkovým kameňom.

Ryžu si pre jej skvelé vlastnosti obľúbili aj kulturisti. Má nízky obsah cholesterolu a je dobrým zdrojom sacharidov, takže pomáha naberať svalovú hmotu. Navyše neobsahuje lepok, takže si na ryžových dobrotách môžu pochutnať aj ľudia, ktorí držia bezlepkovú diétu.

Inšpirujte sa receptami na rýchle obedy >> 

Nezabudnite, že sme v tom spolu. Rýchlo a s ohľadom na dodržanie bezpečnostných pravidiel vám dovezieme všetko, čo vám doma chýba.

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame, YouTube.