1. Skôr, než začnete nakladať
Prvý krok je vždy rovnaký, či už nakladáte hermelín, utopence alebo marhule. Vyčistite a sterilizujte poháre, nech sa vám na dobroty nevrhnú baktérie. Hermelín je na baktérie citlivý a môže sa kvôli nim rýchlo pokaziť.
Najprv dôkladne umyte poháre aj ich viečka a potom ich ponorte do hlbokého hrnca s vodou, kde ich povarte aspoň 10 minút. Potom ich položte na čistú utierku a nechajte preschnúť.
Náš tip: Ak máte doma umývačku, využite ju na sterilizáciu. Vyprázdnite zásobníky na tablety a leštidlo, vložte do umývačky poháre aj viečka a zapnite program s najvyššou teplotou.
Poháre na nakladanie hermelínov nájdete tu >>
2. Pripravte si ingrediencie
Aby mal hermelín správny šmrnc, naložte ho s korením, bylinkami a ďalšími prísadami. Vďaka tomu si chuť hermelínu vyladíte podľa svojich predstáv. Ak chcete nakladať na istotu, pridajte k hermelínu napríklad:
• cibuľu,
• cesnak,
• chilli papričky,
• sušené paradajky,
• vlašské orechy,
• olivy,
• chren,
• rozmarín,
• tymián,
• saturejku,
• nové korenie,
• celé korenie,
• bobkový list
• alebo mletú papriku.
Prísady pokojne v každom pohári obmieňajte a experimentujte s ich chuťami. Po naložení poháre označte etiketou, nech môžete porovnávať a objavovať obľúbené kombinácie. S korením a bylinkami nešetrite - aby mal hermelín výraznú chuť, potrebuje dôkladne ochutiť.
Prečítajte si naše tipy na nakladanie zeleniny. >>
3. Ide se nakladať
Hermelíny rozrežte na polovice a naplňte ich polplátkami cibule, korením a bylinkami. Dajte si pozor, nech sú všetky suroviny čerstvé a suché. Ak pridávate chilli papričky, pred nakladaním ich umyte a osušte.
Hermelíny vrstvite do pohárov a prekladajte ostatnými prísadami, napríklad cibuľou, olivami, sušenými paradajkami, chilli papričkami, vlašskými orechmi alebo bylinkami. Každú vrstvu nálože hneď osoľte a okoreňte.
Akonáhle pohár naplníte, zalejte ju slnečnicovým alebo repkovým olejom. Postrážte si, že sú všetky suroviny ponorené a že hladina oleja ostala približne 2 cm pod viečkom.
Náš tip: Ak vám zostal olej z olív alebo chilli papričiek, naplňte s ním pohár s hermelínmi a až potom dolejte slnečnicovým alebo repkovým olejom.
Skôr než pohár zatvoríte, párkrát s ním ľahko buchnite o dosku, nech z oleja odstránite bublinky. Okraje pohára tiež zvnútra utrite papierovou utierkou namočenou v alkohole, nech sa na stene nepokazí napríklad vyplavený kúsok suroviny.
4. Ako hermelín skladovať
Prvých 24 hodín ponechajte poháre s hermelínmi v izbovej teplote a raz za pár hodín ich ľahko pretrepte, nech sa korenie zdvihne z dna.
Potom hermelíny uložte do chladu, napríklad do chladničky alebo do pivnice. Po týždni môžete začať servírovať a spotrebujte je najneskôr do 2 mesiacov od naloženia. Hermelíny z pohára naberajte vždy čistým príborom, neumytým by sa do oleja mohli dostať baktérie.
Náš tip: Akonáhle hermelíny vyberiete, zvyšný olej nevylievajte, ale použite ho na vyprážanie.
A nezabudnite, že na MALL.SK pre vás máme všetko možné a urobíme aj nemožné, aby ste si leto spolu užívali.
A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame a YouTube.