Ako pripraviť báječný nakladaný hermelín | Blog Mall.sk

Recept na najlahodnejší nakladaný hermelín

Kto naložil raz, nakladá stále. Nakladané hermelíny perfektne sadnú k dobrému pivu alebo vínu a zažiaria na každej rodinnej oslave. Naložiť hermelín je pritom rýchle, jednoduché a v chladničke vydrží pokojne aj niekoľko mesiacov. Máme pre vás osvedčený postup, ktorý z vás urobí kráľa či kráľovnú hermelínov.

1. Skôr, než začnete nakladať

Prvý krok je vždy rovnaký, či už nakladáte hermelín, utopence alebo marhule. Vyčistite a sterilizujte poháre, nech sa vám na dobroty nevrhnú baktérie. Hermelín je na baktérie citlivý a môže sa kvôli nim rýchlo pokaziť.

Najprv dôkladne umyte poháre aj ich viečka a potom ich ponorte do hlbokého hrnca s vodou, kde ich povarte aspoň 10 minút. Potom ich položte na čistú utierku a nechajte preschnúť.

Náš tip: Ak máte doma umývačku, využite ju na sterilizáciu. Vyprázdnite zásobníky na tablety a leštidlo, vložte do umývačky poháre aj viečka a zapnite program s najvyššou teplotou.

Poháre na nakladanie hermelínov nájdete tu >> 

2. Pripravte si ingrediencie

Aby mal hermelín správny šmrnc, naložte ho s korením, bylinkami a ďalšími prísadami. Vďaka tomu si chuť hermelínu vyladíte podľa svojich predstáv. Ak chcete nakladať na istotu, pridajte k hermelínu napríklad: 

• cibuľu,

• cesnak,

• chilli papričky,

• sušené paradajky,

• vlašské orechy,

• olivy,

• chren,

• rozmarín,

• tymián,

• saturejku,

• nové korenie,

• celé korenie,

• bobkový list

• alebo mletú papriku.

Pikantné nakladané hermelíny frčia. Nebojte k nakladanému hemelínu pridať kúsky chilli papričiek. • 

Prísady pokojne v každom pohári obmieňajte a experimentujte s ich chuťami. Po naložení poháre označte etiketou, nech môžete porovnávať a objavovať obľúbené kombinácie. S korením a bylinkami nešetrite -⁠ aby mal hermelín výraznú chuť, potrebuje dôkladne ochutiť.

Prečítajte si naše tipy na nakladanie zeleniny. >>

3. Ide se nakladať

Hermelíny rozrežte na polovice a naplňte ich polplátkami cibule, korením a bylinkami. Dajte si pozor, nech sú všetky suroviny čerstvé a suché. Ak pridávate chilli papričky, pred nakladaním ich umyte a osušte.

Hermelíny vrstvite do pohárov a prekladajte ostatnými prísadami, napríklad cibuľou, olivami, sušenými paradajkami, chilli papričkami, vlašskými orechmi alebo bylinkami. Každú vrstvu nálože hneď osoľte a okoreňte.

Akonáhle pohár naplníte, zalejte ju slnečnicovým alebo repkovým olejom. Postrážte si, že sú všetky suroviny ponorené a že hladina oleja ostala približne 2 cm pod viečkom.

Náš tip: Ak vám zostal olej z olív alebo chilli papričiek, naplňte s ním pohár s hermelínmi a až potom dolejte slnečnicovým alebo repkovým olejom.

Skôr než pohár zatvoríte, párkrát s ním ľahko buchnite o dosku, nech z oleja odstránite bublinky. Okraje pohára tiež zvnútra utrite papierovou utierkou namočenou v alkohole, nech sa na stene nepokazí napríklad vyplavený kúsok suroviny.

4. Ako hermelín skladovať  

Prvých 24 hodín ponechajte poháre s hermelínmi v izbovej teplote a raz za pár hodín ich ľahko pretrepte, nech sa korenie zdvihne z dna.

Potom hermelíny uložte do chladu, napríklad do chladničky alebo do pivnice. Po týždni môžete začať servírovať a spotrebujte je najneskôr do 2 mesiacov od naloženia. Hermelíny z pohára naberajte vždy čistým príborom, neumytým by sa do oleja mohli dostať baktérie.

Náš tip: Akonáhle hermelíny vyberiete, zvyšný olej nevylievajte, ale použite ho na vyprážanie.

A nezabudnite, že na MALL.SK pre vás máme všetko možné a urobíme aj nemožné, aby ste si leto spolu užívali.

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame a YouTube.

 

Top 5