3 jednoduché recepty na najlepšie jahodové guľky | Blog Mall.sk

Zúžitkujte úrodu: Jahodové guľky 3× inak

Jún a júl patria jahodám. Ak už aj vy máte nazbierané a neviete, ako úrodu zúžitkujete, stavte na klasiku. Jahodové knedle zožnú úspech medzi malými aj veľkými stravníkmi. Inšpirujte sa 3 jednoduchými receptami, ktoré zvládnu aj začiatočníci.

1. Rýchle jahodové guľky z tvarohového cesta

Jednoduchší recept na jahodové knedle z tvarohového cesta nenájdete. Ocenia ich hlavne nedočkavci. Kým kysnuté knedle potrebujú zhruba hodinku na vykysnutie, tvarohové máte do rovnakej doby pripravené na tanieri.

Na tvarohové guľky potrebujete:

• 250 gramov tučného tvarohu

• 200 gramov hrubej múky

• 1 žĺtok

• 26 stredne veľkých jahôd

• štipku soli

Na ozdobenie:

• nastrúhaný tvrdý tvaroh

• práškový cukor

• rozpustené maslo

• jahodový rozvar

• lístky bazalky

Z tohto množstva pripravíte približne 26 malých guličiek.

Hrnce všetkých veľkostí nájdete tu >>

Ako na to:

1. Tvaroh, múku, žĺtok a štipku soli zmiešajte a vypracujte z nich nelepivé cesto. Ak by cesto lepilo až moc, prisypte trochu múky.

2. Z cesta vypracujte valčeky 3 × 24 cm. Potom ich rozvaľkajte na placku.

3. Cesto narežte na štyri diely a na každý položte jahodu.

4. Prstami postupne vyťahujte cesto, spojte ho nad jahodou a po stranách. Spoje zahlaďte, pogúľajte v dlani a vypracujte do guľky.

5. Guľky varte vo vriacej osolenej vode 8 až 10 minút. Hotové sú vo chvíli, keď vyplávajú na hladinu.

A potom ich už len dozdobte podľa chuti rozpusteným maslom, nastrúhaným tvrdým tvarohom a práškovým cukrom. 

2. Kysnuté jahodové guľky k nedeľnému obedu

Kysnuté guľky sú síce pracnejšie na prípravu, ale niektorí na ne nedajú dopustiť. Tento recept navyše nie je nijako zložitý a potrebujete len pár surovín.

Na kysnuté guľky potrebujete:

• 500 gramov polohrubej múky

• 275 mililitrov vlažného mlieka

• 1 vajce

• 1 lyžicu cukru

• 20 gramov čerstvého droždia

• 24 väčších jahôd

• štipku soli

Na ozdobenie:

• nastrúhaný tvrdý tvaroh

• práškový cukor

• rozpustené maslo

• kakao

• kyslá smotana

• čerstvé jahody

Z tohto množstva pripravíte približne 24 guliek.

Ako na to:

1. Mlieko vyberte z chladničky zhruba hodinu pred prípravou, aby bolo v izbovej teplote. Kvasnice inak nevykysnú.

2. Medzitým zmiešajte múku, cukor a soľ.

3. Uprostred zmesi vytvorte jamku a nalejte do nej približne polovicu mlieka, do ktorého potom rozdrobte droždie. Obsah jamky rozmiešajte na riedke cestíčko.

4. Zmes zakryte utierkou a nechajte vzísť kvások asi na 20 minút.

5. Pridajte zvyšné mlieko a vajcia. Celý obsah misy hnetieme približne 7 minút, potom cesto opäť prikryte a nechajte kysnúť 60 minút.

6. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na doske na 1 centimeter silný obdĺžnik. Nožom ho rozdeľte na štvorce (približne 4 rady, 6 stĺpcov), na každý štvorec položte jahodu a vytvarujte do knedle.

7. Knedle dajte na múkou posypanú dosku a dajte im ešte 10 až 20 minút na dokysnutie.

8. A potom už len knedle uvarte vo vriacej osolenej vode približne 8 minút. V polovici varenia obsah hrnca opatrne premiešajte, aby sa knedle neprilepili ku dnu.

Chuť jahodových guličiek skvele podčiarkne opražená strúhanka s práškovým cukrom.Chuť jahodových guličiek skvele podčiarkne opražená strúhanka s práškovým cukrom. • 

Zdobeniu sa medze nekladú. Stavte na klasiku v podobe rozpusteného masla a práškového cukru alebo tanier ozdobte čerstvo nakrájanými jahodami a posypte kakaom.

Ďalší podarený recept na sladké knedle pre vás pripravil Radek David, šéfkuchár reštaurácie La Veranda. Recept nájdete v relácii Ide to aj bez mäsa na MALL.TV:

Misy na miešanie a kysnutie cesta nájdete tu >>

3. Jahodové guľky zo zemiakového cesta

Ak u vás doma frčia zemiakové knedle s údeným, prekvapte svoju rodinu sladkou alternatívou. Jahodové knedle zo zemiakového cesta podľa tohto receptu vyzerajú krásne a v ústach sú nádherne vláčne.

Na jahodové knedle zo zemiakového cesta potrebujete:

• 300 gramov hrubej múky

• 700 gramov zemiakov

• 2 vajcia

• pol sáčku kypriaceho prášku

• trochu mlieka

• 15 až 20 stredne veľkých či väčších jahôd

• štipku soli

Na ozdobenie:

• 200 gramov perníku

• krupicový alebo práškový cukor

• rozpustené maslo

• čerstvé jahody

Z tohto množstva pripravíte približne 15 až 20 guliek.

Ako na to:

1. Zemiaky uvarte deň vopred v neosolenej vode.

2. Nasledujúci deň ich nastrúhajte do misy a prisypte múku, kypriaci prášok a soľ.

3. Do vzniknutej zmesi pridajte vajcia a toľko mlieka, aby ste vytvorili tuhšie, ale vláčne cesto.

4. Z cesta vytvorte valček, ktorý nakrájame na pol centimetrové kolieska. Tie v dlani prstom sploštite a pridajte na ne jahodu.

5. Knedle vložte do vriacej neosolenej vody tak, aby mohli voľne plávať.

6. Knedle varte 5 až 7 minút podľa veľkosti a hrúbky cesta. Že sú knedle hotové spoznáte vo chvíli, keď vyplávajú na hladinu.

Guľky potom dozdobte trebárs strúhaným perníkom, práškovým cukrom alebo rozpusteným maslom.

Všetky kuchynské pomôcky nájdete na jednom mieste. >>

Nezabudnite, že pre vás máme všetko možné a urobíme aj nemožné, aby ste si to spolu užívali.

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame a YouTube.