Ryža s tuniakom
Klasika, keď sa potrebujete najesť dosýta a rýchlo. Konzervovaný tuniak sa v špajze nepokazí, preto si ich nakúpte niekoľko do zásoby. Obsahuje veľa bielkovín a zdravých tukov.
Ryžu pre spestrenie nahraďte pšenom, pohánkou, bulgurom alebo kuskusom. A na ozdobu použite trebárs jarnú cibuľku.
Na 4 porcie potrebujete:
• dve konzervy tuniaka,
• 4 porcie jasmínovej ryže,
• dve hrste cherry paradajok,
• niekoľko reďkoviek,
• šalotku,
• ak používate tuniaka vo vlastnej šťave, tak olivový olej,
• morskú soľ a korenie.
Postup:
1. Ryžu uvarte podľa návodu.
2. Zeleninu a šalotku očistite a pokrájajte na malé kúsky.
3. Do uvarenej ryže nasypte tuniaka, šalotku, osoľte, okoreňte a premiešajte, prípadne pridajte trochu olivového oleja.
4. Naservírujte a obložte paradajkami a reďkovkou.
Tarhoňa so špenátom a kuracími rezancami
Viete, čo je to tarhoňa? Malé cestovinové guličky pochádzajúce z Maďarska. Pripravíte ich rovnako ako iné cestoviny za pár minút vo vriacej vode a vďaka ich tvaru si ich zamilujete vy aj vaše deti.
Náš tip: Aby ste recept ešte urýchlili, pripravte si kuracie rezančeky na panvici už večer dopredu. Príprava potom zaberie skutočne len pár minút.
Na 4 porcie potrebujete:
• 400 g kuracích rezancov,
• cca 300 g tarhone,
• sójovú omáčku,
• pokrájanú cibuľku,
• vaničku baby špenátu,
• olej,
• morskú soľ a korenie.
Postup:
1. Na sporák postavte hrniec s vodou a štipkou soli na uvarenie tarhone.
2. Rozpáľte panvicu s trochou oleja.
3. Kuracie rezance zmiešajte so sójovou omáčkou a s korením.
4. Do vriacej vody v hrnci nasypte tarhoňu a varte ju pár minút, kým nezmäkne.
5. Cibuľu pokrájajte na drobno.
6. Kuracie mäso vhoďte na rozpálenú panvicu a opečte.
7. Tesne pred dokončením k nemu pridajte pokrájanú cibuľku, aby zosklovatela.
8. A na poslednú minútu k mäsu prihoďte ešte baby špenát na zmäknutie.
9. Pomocou pokrievky alebo sitka opatrne zlejte tarhoňu a podávajte ako prílohu k rezancom so špenátom.
Náš tip: Tarhoňa bude chuťovo zaujímavejšia, keď ju povaríte vo vode pol napol s vývarom. Pokojne využite aj zeleninový vývar, ktorý vám zostal napríklad po varení brokolice.
Omeleta s kapustou
Kapustová omeleta je inšpirovaná japonskou kuchyňou a pokrmom zvaným okonomijaki, ktorý Japonci ozvláštňujú napríklad rybími vločkami alebo rezancami. Pre rýchly a chutný obed vám postačí zjednodušená verzia prispôsobená tomu, čo máte doma.
Na 4 porcie potrebujete:
• malý pohár bielej sterilizovanej kapusty,
• 8 vajíčok,
• trochu múky na zaprášenie,
• olej,
• morskú soľ a korenie,
• pečivo ako prílohu.
Postup:
1. Kapustu zlejte.
2. Rozpáľte veľkú panvicu s olejom.
3. V miske rozmiešajte vajíčka s múkou, soľou a korením.
4. Do vajíčok vmiešajte kapustu.
5. Celú zmes vlejte na rozpálený olej a opekajte, kým nestuhne.
6. Podávajte s vašim obľúbeným pečivom.
Náš tip: Kapustová omeleta dostane ešte výraznejšiu chuť, keď ju pred dokončením posypete nakrájanou nivou.
Thajské cícerové kari (veganské)
Tento recept je vhodný aj pre vegánov. A využijete v ňom hneď tri veci, ktorými sa doma môžete predzásobiť, pretože sa nepokazia: cícer, kokosové mlieko a kari pastu.
Výsledok bude pikantný a uvítate ho nielen, ak na vás ide bacil alebo nádcha. Mieru pálivosti prispôsobíte výberom karí pasty. Žltá je najmenej pálivá, zelená stredne a najpikantnejší zážitok zaistí červená.
Na 4 porcie potrebujete:
• veľkú plechovku cícera,
• plechovku kokosového mlieka,
• dve lyžice kari pasty,
• papriku,
• 4 porcie jasmínovej ryže,
• olej,
• morskú soľ a korenie.
Postup:
1. Na sporáku uvarte ryžu podľa návodu.
2. V hlbokej alebo wok panvici rozohrejte trochu oleja.
3. Do oleja pridajte kari pastu a rozmiešajte. Po chvíli začne voňať po celej kuchyni, to znamená, že do nej môžete pridať ďalšie suroviny.
4. Medzitým umyte a pokrájajte papriku na drobné kúsky.
5. Do panvice nasypte papriku a cícer, premiešajte a opekajte, kým paprika nezmäkne.
6. Pridajte kokosové mlieko a premiešajte.
7. Všetko priveďte do varu a nechajte dve minútky povariť.
8. Kari servírujte s hotovou ryžou.
Kuskusový šalát
Jedným z rýchlych jedál je aj šalát, dbajte ale na to, aby bol výživný. Po šaláte navyše nestratíte koncentráciu a získate energiu na zvyšok pracovného dňa.
Na 4 porcie potrebujete:
• 300 g kuskusu,
• dve lyžice masla,
• listy šalátu,
• paradajky,
• papriku,
• veľkú hrsť zelených olív,
• väčší balíček balkánskeho syra,
• dve lyžice olivového oleja,
• dve lyžice jablčného octu,
• dve lyžice trstinového cukru,
• malú lyžičku mletých semienok koriandru,
• morskú soľ a korenie.
Postup:
1. Do kuskusu vhoďte trochu masla, osoľte, okoreňte a zľahka ho poprášte koriandrom.
2. Takto pripravený kuskus zalejte vriacou vodou asi centimeter nad úroveň kuskusu.
3. Jemne premiešajte, priklopte tanierom a nechajte vsiaknuť vodu.
4. Pripravte zálievku: trochu trstinového cukru rozmiešajte v horúcej vode s jablčným octom, korením a soľou, potom pridajte olivový olej.
5. Zeleninu opláchnite a nakrájajte na drobno.
6. Nakrájanú zeleninu zmiešajte v mise s olivami, pokrájaným balkánskym syrom a zálievkou.
7. Na záver do misy nasypte odstatý kuskus a len veľmi krátko premiešajte.
Náš tip: Kuskus vždy zalievajte vriacou vodou, ak voda vychladne, nevsiakne sa tak dobre.
Nezabudnite, že sme v tom spolu. Rýchlo a s ohľadom na dodržanie bezpečnostných pravidiel vám dovezieme všetko, čo potrebujete v týchto neľahkých dňoch.