Netradičné dobroty z karfiolu | Blog Mall.sk

Netradičné dobroty z karfiolu

Vyprážané ružičky alebo karfiolový mozoček sú klasikou. Akonáhle sa na pultoch objaví karfiol, vyskúšajte pre zmenu recepty, ktoré ešte nepoznáte. Na týchto neobvyklých variáciách si pochutí celá rodina. 

Sezóna karfiolu štartuje na prelome mája a júna, vtedy zoženiete ružica karfiolu takmer vo všetkých obchodoch a za pár desiatok centov.

Navyše, stačí jedna porcia karfiolu a urobíte veľa pre svoje zdravie. Karfiol totiž obsahuje vitamíny A, B a E a minerály, ako je draslík, vápnik, horčík alebo železo. Nájdete v ňom tiež antikarcinogénne látky. Karfiolové pokrmy sú preto skvelou prevenciou proti rakovine.

Aké ďalšie účinky má karfiol na zdravie:

•       usmerňuje tráviaci proces, takže sa hodí aj pre ľudí so žalúdočnými problémami,

•       zbaví vás zápchy a hnačky,

•       zlepšuje funkciu srdca,

•       pomáha pri problémoch s obličkami, pretože odvodňuje,

•       a je skvelým pomocníkom pri chudnutí, zasýti, ale pritom je v ňom minimum sacharidov a skoro žiadny tuk.

Karfiol pripravíte na mnoho spôsobov. Pokojne ho varte, vyprážajte, zapekajte, duste alebo použite surový len tak do šalátu. Inšpirujte sa napríklad týmito netradičnými receptami.

Pri príprave karfiolu začnite tým, že odrežete tvrdú spodnú časť a odlúpnite zelené listy. Väčšina ľudí zelené listy vyhadzuje, ale pokojne ich použite ako listovú zeleninu alebo ich vypražte a pripravte si z nich zemiačiky. • 

1. Karfiolová pizza

Urobte si doma taliansky večer na slovenský spôsob. Upečte si domácu pizzu, ale bežné pizzové cesto nahraďte plackou z karfiolu. Na dve pizze potrebujete:

•       1 karfiol,

•       1 vajce,

•       40 gramov parmezánu,

•       70 gramov mozzarelly,

•       lyžičku soli,

•       lyžičku oregana,

•       cesnak,

•       olivový olej,

•       paradajkovú omáčku

•       a suroviny na obloženie podľa vlastnej chuti.

Ako na to:

1.     Karfiol rozlámte alebo rozkrájajte na malé ružičky, opláchnite a rozmixujte na jemnú drť. Tú dajte do misky a nechajte zmäknúť, buď v mikrovlnke, alebo v pare.

2.     Drvinu vysypte na utierku, a až trochu vychladne, vytlačte z nej čo najviac vody. Dajte si záležať, len tak sa cesto nerozpadne a pizza bude chrumkavá.

3.     K roztlačenému karfiolu nastrúhajte mozzarellu a parmezán, vylisujte strúčik cesnaku a pridajte vajcia a koreniny. Všetko premiešajte.

4.     Akonáhle máte vypracované cesto, vytvorte z neho dve tenké placky (vysoké asi 8 milimetrov) a dajte na plech. Potrite ich kvapkou olivového oleja a pečte na 200 °C.

5.     Po desiatich minútach korpusy vytiahnite, potrite paradajkovou omáčkou a navrstvite suroviny podľa svojho gusta. Skvele karfiolová pizza chutí napríklad s mozzarellou, olivami a bazalkou.

6.     Nakoniec nechajte ešte na ďalších 10 minút zapiecť, nech sa syr rozpustí.

Aby sa vám pizza podarila a cesto bolo chrumkavé, vymačkajte na začiatku varenia z karfiolu čo najviac vody a vytvarujte veľmi tenkú placku. • 

 

2. Karfiolová ryža

Ak si potrpíte na ryžovú prílohu, skúste karfiolový variant. Je ešte zdravšia a nachystáte ju za pár minút. Navyše obsahuje minimum kalórií a na prípravu potrebujete len karfiol.

Ako na to:

1.     Karfiol opláchnite, rozlámte na ružičky a nasekajte na drobné kúsky, ktoré veľkosťou pripomínajú ryžu. Použite na to elektrický sekáčik alebo sa do toho pustite ručne treba pomocou strúhadla. Radšej ale nepoužívajte ponorný mixér, ktorý by karfiol nasekal až moc.

2.     Aby karfiolové zrnká zmäkli, nasypte ich do panvice, osoľte a duste pod pokrievkou asi 10-15 minút. Karfiol nepodlievajte, sám pustí vodu. Na záver pokrievku oddeľte a nechajte karfiol ešte 5 minút na ohni, nech sa vyvarí prebytočná tekutina.

3.     Hotovú ryžu podávajte napríklad k mäsu alebo omáčkam.

Karfiolovú ryžu dochuťte pokojne len soľou. Ak máte ale radi pikantnejšie chute, pripravte si ju napríklad na indický spôsob: orestujte na kokosovom oleji a do panvice pridajte kari, kurkumu a kokosové mlieko. • 

Aké slané aj sladké dobroty pripravíte z klasickej ryže? >>

3. Karfiolový krém

Ak máte radi zeleninové polievky, recept na karfiolový krém nesmie vo vašej kuchárke chýbať. Na varenie hustej karfiolovej polievky pre 4-6 ľudí si nachystajte:

•       1 karfiol,

•       1 cibuľu,

•       väčší zemiak,

•       30 gramov masla,

•       1 liter zeleninového vývaru,

•       100 mililitrov smotany,

•       bobkový list

•       a muškátový oriešok.

Ako na to:

1.     V hrnci rozohrejte maslo a vypražte na ňom nakrájanú cibuľu do zlatista. Medzitým si nakrájajte zemiak na kocky, a akonáhle je cibuľa hotová, prisypte ich do hrnca.

2.     Karfiol opláchnite, rozdeľte na ružičky a nasekajte na väčšie kúsky. Vhoďte ho k zmesi, pridajte bobkový list a štipku nastrúhaného muškátového orieška. Varte asi 5-10 minút.

3.     Potom prilejte do hrnca vývar a nechajte bublať ďalších 20-30 minút. Keď je karfiol mäkký, vyberieme bobkový list, prilejte smotanu a rozmixujte tyčovým mixérom.

4.     Na tanieri poprášte krém ešte štipkou nastrúhaného muškátového orieška a dozdobte malými ružičkami surového karfiolu.

Aby mala polievka výraznejšiu chuť, karfiol vopred upečte v rúre a ďalej postupujte podľa receptu. Krém potom získa pečenú, ľahko orieškovú príchuť. • 

4. Karfiolové lievance

Táto vyprážaná dobrota je ideálnym maškrtením na leto. Hodí sa totiž ku grilovanému mäsu ako príloha. Na karfiolové lievance si pripravte:

•       1 karfiol,

•       2 vajcia,

•       200 gramov polohrubej múky,

•       250 mililitrov mlieka,

•       muškátový oriešok,

•       prášok do pečiva,

•       olej

•       a soľ.

Ako na to:

1.     Karfiol očistite, opláchnite a rozdeľte na ružičky. Ponorte ich do osolenej vody a varte, kým nezmäknú. 10 minút väčšinou stačí. Keď je karfiol mäkký, vodu zlejte a roztlačte ružičky vidličkou.

2.     Medzitým si v mise rozšľahajte vajcia s múkou, mliekom, soľou, práškom do pečiva a štipkou muškátového orieška. Ak máte radi ostré, pokojne vylisujte do misy aj cesnak. Nakoniec pridajte roztlačený karfiol a všetky ingrediencie zmiešajte v cestíčko.

3.     Cesto naberajte lyžicou a na panvici vždy roztiahnite do placky, smažte na rozohriatom oleji z oboch strán do zlatista.

4.     Placky maškrťte len tak alebo ich podávajte ku grilovanému mäsu. Najlepšie sú v kombinácii s domácim jogurtovým dipom.

Karfiolové cesto na lievance ozvláštnite trebárs nastrúhaným syrom alebo nadrobno nakrájanou šunkou.

Skúste ďalšie karfiolové recepty, trebárs pyré zo skaramelizovaného karfiolu - videonávod nájdete na MALL.TV. >>

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame a YouTube.

 

Top 5