Zväčša sa domáce dipy vyrábajú z majonézy, tatárskej omáčky alebo napríklad kečupu. Takéto omáčky sú ale ťažké a na grilovačke vám veľkú parádu neurobia. Nezdravý základ pritom môžete hravo nahradiť napríklad bielym jogurtom, ktorý vám zostal v chladničke. Takéto dipy sú zdravšie - obsahujú totiž bielkoviny a menej tuku.
A navyše - jogurtový dip sa hodí takmer ku všetkému. Naservírujte ho k rybe, grilovanej zelenine, steaku alebo hubám a neurobíte chybu. Tak si ich poďte pár pripraviť.
Osvedčená klasika s cesnakom a pažítkou
Je to najjednoduchší variant, ak nemáte doma viac ako jogurt a bylinky v kvetináči. Na dip budete potrebovať len:
• téglik bieleho jogurtu,
• pár vetvičiek pažitky,
• cesnak,
• soľ a korenie.
Do misky vyklopte biely jogurd a zmiešajte ho s prelisovaným cesnakom – začnite s 1-2 strúčkami a podľa chuti pridávajte. Prisypte nasekanú pažítku, ochuťte soľou a korením a všetko premiešajte. Ak chcete mať dip krásne hladký, použite mixér. A môžete servírovať.
Náš tip: Namiesto pažítky použite aj ďalšie bylinky. Do dipu sa hodí napríklad koriander, petržlen alebo šalvia.
Parmezánový dip
Ideálny pre milovníkov syrov. Na taliansku variáciu si nachystajte:
• téglik bieleho jogurtu,
• parmezán,
• bylinky podľa chuti,
• soľ a korenie.
K bielemu jogurtu pridajte najemno nastrúhaný parmezán - množstvo záleží na vás. Dip postupne ochutnávajte, až dovtedy, kým bude mať pre vás ideálnu syrovú príchuť. Pridajte nasekané bylinky (bazalku alebo napríklad cesnakové výhonky - dip dodá ten správny šmrnc) a nakoniec dochuťte soľou a čerstvo namletým korením.
Náš tip: K dipom sa skvele hodí osviežujúca chuť citrónovej alebo limetkovej šťavy. Pridajte k jogurtovej omáčke vždy pár kvapiek.
Všetko portebné na grilovanie nájdete tu >>
Jogurtové tzaziki
Preneste k sebe na záhradu na chvíľu vôňu Grécka a pripravte si uhorkový dip. Pripravíte ho z:
• téglika bieleho jogurtu,
• šalátové uhorky,
• 1-2 strúčikov cesnaku,
• citrónovej šťavy,
• soli a korenia.
Uhorku očistite, olúpte a nastrúhajte nahrubo. Chvíľu ju nechajte v miske odležať, až pustí vodu. Tú potom vylejte, aby nebol váš dip veľmi vodnatý. Pridajte biely jogurt, najemno prelisovaný cesnak, lyžičku citrónovej šťavy a štipku soli s mletým korením. Ak máte na záhrade kôpor, pridajte pár najemno nasekaných vetvičiek. Pred podávaním nezabudnite dip vychladiť.
Náš tip: Aby bola omáčka jemnejšia a chuťovo príjemnejšia, zbavte uhorky ešte pred strúhaním uhorky zrniečok - pozdĺžne uhorku rozpoľte a vnútro so semienkami nožom vyrežte. Potom nastrúhajte a pokračujte podľa receptu.
Špenátovo-mandľový dip
Zelenú pochúťku si nemusíte dopriať len na Veľkú noc. Špenát je totiž skvelá príloha aj ku grilovanému mäsu. Pripravte si z neho dip. Budete naň potrebovať:
• 1-2 kelímky bieleho jogurtu,
• pol kila baby špenátu,
• 80 gramov olúpaných mandlí,
• mätu,
• citrónovú kôru,
• citrónovú šťavu,
• soľ a korenie.
Začnite s prípravou špenátu - ponorte ho do vriacej osolenej vody a nechajte ho tam asi pol minúty. Akonáhle lístky získajú jasnejšiu farbu, vodu vylejte a špenát rýchlo schlaďte pod studenou vodou.
Medzitým najemno rozmixujte mandle. Pridajte k nim do mixéra odkvapkaný špenát (trochu ho ešte vytlačte z neho zvyšky vody), pár lístkov mäty, šťavu z citróna a nastrúhanú citrónovú kôru. Ochuťte soľou a korením a všetko dôkladne rozmixujte.
Ako posledný krok pridajte jogurt a premiešajte.
Zahviezdite na grilovačke štýlovou karafou >>
Kôprový dip
Ďalšia jednoduchá kombinácia, s ktorou pri grile zažiarite. Využite úrodu z vlastnej záhradky a pripravte dip z kôpru - hotovo budete mať do 10 minút. Nachystajte si:
• téglik bieleho jogurtu,
• kôpor,
• strúčik cesnaku,
• soľ a korenie.
Do misky vyklopte jogurt a zmiešajte ho s najemno nasekaným kôprom a prelisovaným cesnakom. Nezabudnite ani na štipku soli a korenia. Podávajte vychladené.
Dip so sušenými paradajkami
Aj jogurtový dip môže byť jemne pikantný a zmeniť svoju farbu na červenú. Skvleý je napríklad dip zo sušených paradajok. Nachystajte si:
• téglik bieleho jogurtu,
• asi 150 gramov sušených paradajok v oleji,
• strúčik cesnaku,
• bazalku,
• prípadne kapary.
Sušené paradajky rozmixujte najemno, až do jemnej pasty. Tú potom zmiešajte s bielym jogurtom, prelisovaným cesnakom a nasekanou bazalkou. Ak máte radi výraznú chuť kapár, neváhajte ich do dipu pridať - najprv ich ale posekajte na naozaj drobné kúsky. Dôkladne premiešajte a máte hotovo. Soľ tentokrát vynechajte, sušené paradajky sú samé o sebe dosť slané.
Pamätajte na to, že dipy sú najlepšie vychladené - pripravte si ich preto vždy pár hodín pred grilovačku a dajte do chladničky.