7 najlepších dipov, ktoré si jednoducho urobíte sami doma

Mäso čerstvo vytiahnuté z grilu, dozlata opečené hranolčeky alebo taký domáci hamburger – k tomu všetkému potrebujete dip. Máme pre vás 7 rýchlych receptov na letné dipy, ktoré si dokonale rozumejú s chuťou šťavnatého mäsa aj chrumkavej zeleniny.

Čo je to dip? Hustá omáčka, do ktorej namáčate grilované a iné dobroty, aby dosiahli dvojnásobne lahodnú chuť. Namiesto toho, aby ste si v supermarkete kupovali hotový kečup alebo tatárku, pripravte si radšej domáci dip z vlastných surovín.

Príprava všetkých dipov vám nezaberie viac než 10 minút. Všetko, čo na ne okrem surovín potrebujete, je misa, nôž na krájanie, lis na cesnak a lyžica alebo vareška na miešanie.

Máte ku grilovanému mäsu ako prílohu hranolčeky? Do dipu môžete namáčať oboje.Máte ku grilovanému mäsu ako prílohu hranolčeky? Do dipu môžete namáčať oboje.

1. Horčicový dip s medom

Ingrediencie:

  • 1 kyslá smotana,
  • dijonská horčica,
  • med,
  • soľ a čierne korenie,
  • 1 strúčik cesnaku.

Postup: Do misky vyklopte jeden téglik kyslej smotany. Pridajte do nej lyžičku medu a na špičku noža dijonskú horčicu. Ak máte radi ostrejšie jedlá, pokojne pridajte horčice viac. Prelisujte jeden strúčik cesnaku a dochuťte soľou a čiernym korením.

2. Nivový dip

Ingrediencie:

  • 100 g postrúhanej nivy,
  • 200 g bieleho jogurtu,
  • 200 g kyslej smotany,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • soľ a čierne korenie,
  • pár lístkov čerstvej bazalky.

Postup: V miske zmiešajte jogurt s kyslou smotanou a pridajte nivu. Prelisujte strúčiky cesnaku, pridajte soľ, čierne korenie a bazalku a všetko dôkladne premiešajte.

Ak nemáte nivu radi, vymeňte ju v recepte za parmezán alebo váš obľúbený druh syra.Ak nemáte nivu radi, vymeňte ju v recepte za parmezán alebo váš obľúbený druh syra.

3. Pikantný karí dip

Ingrediencie:

  • 250 ml bieleho jogurtu,
  • 2 lyžice majonézy,
  • 1 lyžička karí,
  • 1 zväzok jarnej cibuľky,
  • soľ a čierne korenie.

Postup: V mise zmiešajte jogurt, majonézu a na drobné kúsky nakrájanú cibuľku. Okoreňte karí korením, soľou a čiernym korením. Pred podávaním nechajte chvíľu odležať. Podľa chuti môžete majonézu nahradiť tatárkou.

4. Guacamole dip

Ingrediencie:

  • 180 ml kyslej smotany,
  • 1 zrelé avokádo,
  • 1 menšia cibuľa,
  • 1 menšia rajčina,
  • soľ a čierne korenie.

Postup: Avokádo pozdĺžne prekrojte na polovicu a vyberte z neho kôstku. Pomocou lyžice vydlabte mäkkú dužinu a vidličkou ju roztlačte ako pučené zemiaky. Dajte avokádo do misy a zmiešajte ho s najemno nakrájanou cibuľou a rajčinou a kyslou smotanou. Dochuťte soľou a čiernym korením a všetko dôkladne premiešajte.

Guacamole sa výborne hodí nielen k mäsu a zelenine, ale aj k nachos a tortilám.Guacamole sa výborne hodí nielen k mäsu a zelenine, ale aj k nachos a tortilám.

5. Chrenový dip

Ingrediencie:

  • 2 lyžice kyslej smotany,
  • 4 lyžice majonézy,
  • 2 lyžice strúhaného chrenu,
  • čierne korenie a soľ.

Postup: V mise zmiešajte smotanu a majonézu a pridajte chren. Dip osoľte, okoreňte a dôkladne premiešajte. Pred podávaním nechajte dip na chvíľu odležať v chladničke.

6. Orientálny dip

Ingrediencie:

  • 100 g marhuľového džemu,
  • 1 citrón,
  • zázvor,
  • 1 chilli paprička alebo chilli korenie,
  • soľ.

Postup: Odkrojte zo zázvoru kúsok o veľkosti zhruba 1 cm a nastrúhajte ho. Zmiešajte zázvor s džemom a šťavou z celého citróna. Dochuťte chilli, osoľte a všetko dôkladne zamiešajte.

7. Tvarohový dip

Ingrediencie:

  • 120 g tvarohu,
  • 250 g kozieho syra,
  • 2 lyžice kyslej smotany,
  • 2 lyžice olivového oleja,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • pár lístkov bazalky a kôpru,
  • citrónová šťava podľa chuti,
  • soľ a čierne korenie.

Postup: Rozdrobte kozí syr a utrite ho s tvarohom. Do hladkej zmesi pridajte kyslú smotanu, olivový olej a citrónovú šťavu. Prelisujte cesnak a vmiešajte ho do zmesi. Podľa chuti osoľte, okoreňte a doplňte najemno posekanými bylinkami.

Mrknite tiež na naše tipy  ako správne grilovať šťavnaté steaky

Témy:
  dip, steaky, grilovanie, gril
 

Odporúčame