Čo je to dip? Hustá omáčka, do ktorej namáčate grilované a iné dobroty, aby dosiahli dvojnásobne lahodnú chuť. Namiesto toho, aby ste si v supermarkete kupovali hotový kečup alebo tatárku, pripravte si radšej domáci dip z vlastných surovín.
Príprava všetkých dipov vám nezaberie viac než 10 minút. Všetko, čo na ne okrem surovín potrebujete, je misa, nôž na krájanie, lis na cesnak a lyžica alebo vareška na miešanie.
1. Horčicový dip s medom
Ingrediencie:
- 1 kyslá smotana,
- dijonská horčica,
- med,
- soľ a čierne korenie,
- 1 strúčik cesnaku.
Postup: Do misky vyklopte jeden téglik kyslej smotany. Pridajte do nej lyžičku medu a na špičku noža dijonskú horčicu. Ak máte radi ostrejšie jedlá, pokojne pridajte horčice viac. Prelisujte jeden strúčik cesnaku a dochuťte soľou a čiernym korením.
2. Nivový dip
Ingrediencie:
- 100 g postrúhanej nivy,
- 200 g bieleho jogurtu,
- 200 g kyslej smotany,
- 2 strúčiky cesnaku,
- soľ a čierne korenie,
- pár lístkov čerstvej bazalky.
Postup: V miske zmiešajte jogurt s kyslou smotanou a pridajte nivu. Prelisujte strúčiky cesnaku, pridajte soľ, čierne korenie a bazalku a všetko dôkladne premiešajte.
3. Pikantný karí dip
Ingrediencie:
- 250 ml bieleho jogurtu,
- 2 lyžice majonézy,
- 1 lyžička karí,
- 1 zväzok jarnej cibuľky,
- soľ a čierne korenie.
Postup: V mise zmiešajte jogurt, majonézu a na drobné kúsky nakrájanú cibuľku. Okoreňte karí korením, soľou a čiernym korením. Pred podávaním nechajte chvíľu odležať. Podľa chuti môžete majonézu nahradiť tatárkou.
4. Guacamole dip
Ingrediencie:
- 180 ml kyslej smotany,
- 1 zrelé avokádo,
- 1 menšia cibuľa,
- 1 menšia rajčina,
- soľ a čierne korenie.
Postup: Avokádo pozdĺžne prekrojte na polovicu a vyberte z neho kôstku. Pomocou lyžice vydlabte mäkkú dužinu a vidličkou ju roztlačte ako pučené zemiaky. Dajte avokádo do misy a zmiešajte ho s najemno nakrájanou cibuľou a rajčinou a kyslou smotanou. Dochuťte soľou a čiernym korením a všetko dôkladne premiešajte.
5. Chrenový dip
Ingrediencie:
- 2 lyžice kyslej smotany,
- 4 lyžice majonézy,
- 2 lyžice strúhaného chrenu,
- čierne korenie a soľ.
Postup: V mise zmiešajte smotanu a majonézu a pridajte chren. Dip osoľte, okoreňte a dôkladne premiešajte. Pred podávaním nechajte dip na chvíľu odležať v chladničke.
6. Orientálny dip
Ingrediencie:
- 100 g marhuľového džemu,
- 1 citrón,
- zázvor,
- 1 chilli paprička alebo chilli korenie,
- soľ.
Postup: Odkrojte zo zázvoru kúsok o veľkosti zhruba 1 cm a nastrúhajte ho. Zmiešajte zázvor s džemom a šťavou z celého citróna. Dochuťte chilli, osoľte a všetko dôkladne zamiešajte.
7. Tvarohový dip
Ingrediencie:
- 120 g tvarohu,
- 250 g kozieho syra,
- 2 lyžice kyslej smotany,
- 2 lyžice olivového oleja,
- 2 strúčiky cesnaku,
- pár lístkov bazalky a kôpru,
- citrónová šťava podľa chuti,
- soľ a čierne korenie.
Postup: Rozdrobte kozí syr a utrite ho s tvarohom. Do hladkej zmesi pridajte kyslú smotanu, olivový olej a citrónovú šťavu. Prelisujte cesnak a vmiešajte ho do zmesi. Podľa chuti osoľte, okoreňte a doplňte najemno posekanými bylinkami.
Mrknite tiež na naše tipy ako správne grilovať šťavnaté steaky.