7 najlepších dipov, ktoré si jednoducho urobíte sami doma | Blog Mall.sk

7 najlepších dipov, ktoré si jednoducho urobíte sami doma

Mäso čerstvo vytiahnuté z grilu, dozlata opečené hranolčeky alebo taký domáci hamburger – k tomu všetkému potrebujete dip. Máme pre vás 7 rýchlych receptov na letné dipy, ktoré si dokonale rozumejú s chuťou šťavnatého mäsa aj chrumkavej zeleniny.

Čo je to dip? Hustá omáčka, do ktorej namáčate grilované a iné dobroty, aby dosiahli dvojnásobne lahodnú chuť. Namiesto toho, aby ste si v supermarkete kupovali hotový kečup alebo tatárku, pripravte si radšej domáci dip z vlastných surovín.

Príprava všetkých dipov vám nezaberie viac než 10 minút. Všetko, čo na ne okrem surovín potrebujete, je misa, nôž na krájanie, lis na cesnak a lyžica alebo vareška na miešanie.

Máte ku grilovanému mäsu ako prílohu hranolčeky? Do dipu môžete namáčať oboje. • 

1. Horčicový dip s medom

Ingrediencie:

  • 1 kyslá smotana,
  • dijonská horčica,
  • med,
  • soľ a čierne korenie,
  • 1 strúčik cesnaku.

Postup: Do misky vyklopte jeden téglik kyslej smotany. Pridajte do nej lyžičku medu a na špičku noža dijonskú horčicu. Ak máte radi ostrejšie jedlá, pokojne pridajte horčice viac. Prelisujte jeden strúčik cesnaku a dochuťte soľou a čiernym korením.

2. Nivový dip

Ingrediencie:

  • 100 g postrúhanej nivy,
  • 200 g bieleho jogurtu,
  • 200 g kyslej smotany,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • soľ a čierne korenie,
  • pár lístkov čerstvej bazalky.

Postup: V miske zmiešajte jogurt s kyslou smotanou a pridajte nivu. Prelisujte strúčiky cesnaku, pridajte soľ, čierne korenie a bazalku a všetko dôkladne premiešajte.

Ak nemáte nivu radi, vymeňte ju v recepte za parmezán alebo váš obľúbený druh syra. • 

3. Pikantný karí dip

Ingrediencie:

  • 250 ml bieleho jogurtu,
  • 2 lyžice majonézy,
  • 1 lyžička karí,
  • 1 zväzok jarnej cibuľky,
  • soľ a čierne korenie.

Postup: V mise zmiešajte jogurt, majonézu a na drobné kúsky nakrájanú cibuľku. Okoreňte karí korením, soľou a čiernym korením. Pred podávaním nechajte chvíľu odležať. Podľa chuti môžete majonézu nahradiť tatárkou.

4. Guacamole dip

Ingrediencie:

  • 180 ml kyslej smotany,
  • 1 zrelé avokádo,
  • 1 menšia cibuľa,
  • 1 menšia rajčina,
  • soľ a čierne korenie.

Postup: Avokádo pozdĺžne prekrojte na polovicu a vyberte z neho kôstku. Pomocou lyžice vydlabte mäkkú dužinu a vidličkou ju roztlačte ako pučené zemiaky. Dajte avokádo do misy a zmiešajte ho s najemno nakrájanou cibuľou a rajčinou a kyslou smotanou. Dochuťte soľou a čiernym korením a všetko dôkladne premiešajte.

Guacamole sa výborne hodí nielen k mäsu a zelenine, ale aj k nachos a tortilám. • 

5. Chrenový dip

Ingrediencie:

  • 2 lyžice kyslej smotany,
  • 4 lyžice majonézy,
  • 2 lyžice strúhaného chrenu,
  • čierne korenie a soľ.

Postup: V mise zmiešajte smotanu a majonézu a pridajte chren. Dip osoľte, okoreňte a dôkladne premiešajte. Pred podávaním nechajte dip na chvíľu odležať v chladničke.

6. Orientálny dip

Ingrediencie:

  • 100 g marhuľového džemu,
  • 1 citrón,
  • zázvor,
  • 1 chilli paprička alebo chilli korenie,
  • soľ.

Postup: Odkrojte zo zázvoru kúsok o veľkosti zhruba 1 cm a nastrúhajte ho. Zmiešajte zázvor s džemom a šťavou z celého citróna. Dochuťte chilli, osoľte a všetko dôkladne zamiešajte.

7. Tvarohový dip

Ingrediencie:

  • 120 g tvarohu,
  • 250 g kozieho syra,
  • 2 lyžice kyslej smotany,
  • 2 lyžice olivového oleja,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • pár lístkov bazalky a kôpru,
  • citrónová šťava podľa chuti,
  • soľ a čierne korenie.

Postup: Rozdrobte kozí syr a utrite ho s tvarohom. Do hladkej zmesi pridajte kyslú smotanu, olivový olej a citrónovú šťavu. Prelisujte cesnak a vmiešajte ho do zmesi. Podľa chuti osoľte, okoreňte a doplňte najemno posekanými bylinkami.

Mrknite tiež na naše tipy  ako správne grilovať šťavnaté steaky

Témy:
  gril, grilovanie, dip, steaky