Sladké grilovanie: vyskúšajte grilované ovocie | Blog Mall.sk

Sladké grilovanie: vyskúšajte grilované ovocie

Grilované mäso alebo zelenina patria k jarným klasikám. Čo tak skúsiť niečo nové? Pripravte si na grile ovocný zákusok! Poradíme vám, ako grilovať nasladko, a ktoré druhy ovocia si vybrať.

Na grile dokážete pripraviť nielen skvelý hlavný chod, ale tiež dezert. Keď dokončíte obľúbené steaky alebo burgre, gril neodkladajte. Stačí, ak rošt dôkladne utriete – zabránite tak miešaniu chutí a môžete sa pustiť rovno do prípravy teplého ovocia.

Aké druhy ovocia môžete grilovať?

Prekvapivá odpoveď – takmer všetky. Pri výbere však radšej stavte na také kúsky, ktoré sú tvrdšie a menej zrelé. Tie sa totiž na grile nerozpadnú a budú držať pohromade. Ak máte chuť na mäkšie druhy ako napríklad jahody či maliny, poradíte si aj s nimi. Stačí ak ich podložíte alobalom.

Medzi najobľúbenejších ovocných adeptov na grilovanie patrí ananás, broskyňa alebo hruška. Kľudne ale vyskúšajte vodný melón či banány.

Ako pripraviť gril

Ideálna doba na grilovanie ovocia je vtedy, keď plameň už pomaly vyhasína. Teplota už nie je taká silná a ovocie nespáli. Vhodnú teplotu na ovocné grilovanie spoznáte tak, keď podržíte ruky asi 12-13 centimetrov nad ohňom a udržíte ich tam bez problémov 6-7 sekúnd.

>> Doplňte si výbavu na grilovanie na MALL.sk. <<

Ovocie grilujte na nižších teplotách, nespáli sa a zostane v ňom viac vitamínov.Ovocie grilujte na nižších teplotách, nespáli sa a zostane v ňom viac vitamínov. • 

A ide sa na to

Každé ovocie vyžaduje odlišnú opateru a iný spôsob prípravy. Pred tým než sa pustíte do krájania, rozmyslite si, na aký spôsob chcete sladkú dobrotu pripraviť, možností je totiž dosť:

  1. V marináde – základom marinády na ovocie je med, ďalšie prísady môžete pridávať podľa fantázie. Napríklad pridajte trochu citrónovej šťavy a prisypte klinčeky, škoricu či vanilku. Ak máte radi netradičné chute pridajte do medu biele korenie a prelisovaný cesnak. Ovocie nechajte v marináde 30-50 minút.
  2. V zmesi byliniek a korenia – posypte ovocné kúsky zmesou klinčekov, škorice, mäty alebo medovky
  3. S alkoholom – ak máte chuť na niečo ostrejšie, pripravte si opitý dezert. Ovocie naložte do likéru a nechajte marinovať, osvedčenou kombináciou je napríklad tmavý rum, limetková šťava či med. Pre ešte výraznejšiu chuť pridajte korenie.

 

Ak nemáte chuť na marinádu, stačí ak ovocie posypete cukrom alebo korením.Ak nemáte chuť na marinádu, stačí ak ovocie posypete cukrom alebo korením. • 

Ako nakrájať a grilovať jednotlivé ovocia?

  • Ananás očistite a nakrájajte na silnejšie kolieska. Nezabudnite tvrdý stred vykrojiť nožom. Grilujte ho z obidvoch strán asi 3 minúty a umiestnite ho na okraj grilu, nech sa pečie pozvoľna.
  • Broskyňu rozpoľte a odstráňte kôstku. Šupku nemusíte lúpať, udrží ovocie pekne pohromade. Grilujte najprv na strane rezu (odkiaľ ste vybrali kôstku), potom otočte a grilujte aj stranu so šupkou pokiaľ nebude mať zlatohnedú farbu. Rovnakým spôsobom môžete grilovať aj marhuľu.
  • Banán rozrežte pozdĺžne aj so šupkou a položte rezom na gril. Nenechajte ho na ohni viac ako 1-2 minúty. Potom ho obráťte a dopečte zo strany, kde má šupku. Keď stmavne a začne sa oddeľovať, budete vedieť, že máte hotovo.
  • Hrušku a jablko  môžete, ale nemusíte ošúpať. Rozpoľte ich a odstráňte jadierka. Potom opečte z oboch strán.
  • Melón obsahuje veľké množstvo vody, pri grilovaní je to s ním preto trochu zložitejšie. Nakrájajte ho na veľké polmesiace a grilujte 2-3 minúty z oboch strán.

Kúsky ovocia položte voľne na mriežku grilu, napichnite ich na grilovacie ihly a vytvorte z nich ovocný špíz alebo ich dajte do alobalu. Nikdy od grilovania neodchádzajte a na ovocie dávajte pozor, ohňu stačí niekedy len pár minút.

Hotové grilované ovocie podávajte napríklad so zmrzlinou, hoblinkami čokolády a skvele sa hodí aj k palacinkám či lievancom.

>> Potrebujete nový gril? U nás si vyberiete! <<

 

Okrem klasického melóna si na grile môžete pripraviť aj iné odrody, napríklad žltý melón alebo melón cantaloupe.Okrem klasického melóna si na grile môžete pripraviť aj iné odrody, napríklad žltý melón alebo melón cantaloupe. • 

Recepty na sladké grilovanie

Prekvapte svojich kamarátov na grilovačke neodolateľným ananásovým zákuskom. Grilovaním sa prirodzene kyslejšia chuť ananásu premení na sladkú. Na grilovaný ananásový dezert budete potrebovať:

  • ananás,
  • plechovku kokosového mlieka,
  • pol hrnčeka hnedého cukru,
  • lyžičku škorice,
  • pre dokonalý chuťový zážitok vanilkovú zmrzlinu a mätu.

Ako na to:

  1. Ananás si pripravte podľa hore uvedeného postupu, nakrájajte ho na kolieska a vyrežte stred.
  2. Kokosové mlieko pretrepte a nalejte do misky. V druhej nádobke zmiešajte cukor so škoricou.
  3. Každé koliesko namočte do kokosového mlieka. Potom vložte ananás do misky so škoricovým cukrom a obaľte ho.
  4. Plátky dajte na gril a opečte z oboch strán. Ananás nenechajte na ohni príliš dlho – cukor by mal len skaramelizovať.
  5. Hotový ananás vyberte na tanie a pridajte kopček vanilkovej zmrzliny ozdobený mätou.