Ako správne grilovať šťavnaté steaky | Blog Mall.sk

Ako správne grilovať šťavnaté steaky

Nevhodné mäso a nesprávne marinovanie. To sú dve najčastejšie príčiny pokazenej grilovačky. Poradíme, ako vybrať steak, správne ho naložiť a rozpáliť gril tak, aby sa stravníci olizovali až za ušami.

Mäso: čím prerastenejšie, tým lepšie

V obchode alebo u mäsiara vyberajte prerastené kúsky, pretože je to práve tuk, ktorý dáva grilovanému mäsu chuť. Chudé mäso môže ísť na gril tiež, venujte však pozornosť správnemu marinovaniu. Tu sa totiž dostáva k slovu chémia – správna marináda naruší štruktúru mäsa a to bude jemnejšie a lahodnejšie.

V deň grilovania vytiahnite mäso z chladničky aspoň 2–3 hodiny vopred, aby nedostalo teplotný šok. Grilovať rozmrazované steaky nie je vhodné. Ak sa inak nedá, nechajte ich cez noc zmäknúť v chladničke, a to na mriežke, aby z nich mohla odkvapkávať voda. Tabu je ale rozmrazovanie steakov v mikrovlnnej rúre.

Takto prerastené hovädzie si s grilom dokonale rozumie. • 

Marinády: deň vopred naložiť, tesne pred grilovaním zotrieť

Zabudnite na potieranie steakov marinádou tesne pred naložením na gril. Aby marináda naozaj fungovala, zjemnila mäso a odovzdala mu chuť korenia a byliniek, potrebuje na prerastenom mäse pôsobiť aspoň 3 hodiny. Plnšiu chuť a zjemňujúci účinok ale dosiahnete, keď mäso do marinády naložíte 24 hodín vopred.

Tesne pred grilovaním ju naopak z mäsa zotrite, aby nekvapkala na uhlíky. Povzbudené olejom by začali horieť a do mäsa by uvoľnili rakovinotvorné látky.

Marinády si vždy vyrábajte domáce. Málokto totiž vie, že tie kupované často spôsobia stratu šťavy z mäsa. Obsahujú totiž soľ, ktorá z mäsa vyťahuje vodu. Soľničku teda vezmite do ruky, až keď je steak na tanieri.

Medom a cukrom v marinádach šetrite. • 

Pri domácej výrobe šetrite tiež medom a cukrom, ktorý v žiari tvrdne na karamel a zabraňuje preniknutiu tepla do mäsa. Delikátnej chuti grilovaného mäsa s medom sa ale nemusíte vzdávať – proste iba potrite steak medom priamo na grile chvíľu predtým, než ho z neho zložíte.

Gril: najprv na rozpálenom strede, potom na okraji 

Mäso je naložené, je čas rozpáliť gril. Ak je grilovačka variáciou na rýchlu letnú večeru, použite drevené uhlie. Rýchlo sa rozohreje, ale horí kratší čas. Ak čakáte väčšiu spoločnosť, odporúčame brikety, ktoré udržia gril rozpálený dlhší čas. S plynovým alebo elektrickým grilom, samozrejme, túto dilemu riešiť nemusíte.

Nechajte uhlíky horieť tak dlho, až sa na nich vytvorí vrstva popola sfarbená dobiela. Trvá to asi 40 minút a že nastal správny čas, spoznáte jednoduchým testom.

Ak ruku nad grilom neudržíte vôbec, hrozí, že sa mäso spáli. Radšej počkajte. • 

Steaky vložte najskôr do stredu grilu, kde je najvyššia teplota. Mäso sa zatiahne a potom ho môžete presunúť ku kraju. Na tieto manévre používajte grilovacie kliešte, nikdy nie vidličku - ak mäso prepichnete, vytečie šťava.

Ak má váš gril poklop, využite ho. Uhlie nezačne horieť, steak sa urobí rýchlejšie a bude chutnejší. Len odolajte pokušeniu poklop každú chvíľu nadvihovať a voňavé mäso kontrolovať.

Hovädzie mäso sa griluje asi 20–30 minút a počas tohto času ho stačí otočiť iba raz. Bravčové je na tom podobne, kratší čas stačí rybám a kuraciemu mäsu.

Ku steaku sa najviac hodí čerstvá alebo aj grilovaná zelenina. • 

Pred zložením z grilu ale nezabudnite hlavne pri kuracom a bravčovom mäse skontrolovať teplotu:

  • Bravčové mäso by malo mať 71 °C.
  • Kuracie 75 °C v prsnej časti a 80 °C okolo krídla. Mäso by nikde nemalo byť ružové.

Po odstavení z grilu nechajte mäso ešte 5–10 minút dôjsť pod alobalom. Šťava sa znovu stiahne do mäsa, chute sa prepoja a delikatesa je na svete.

Potom už neostáva nič iné než prihodiť na gril zeleninu, steaky osoliť a servírovať spolu s dipmi a obľúbenou prílohou. Dobrú chuť!

 

Top 5