Pripravte si dokonalé palacinky nasladko aj naslano | Blog Mall.sk

Ako si pripraviť perfektné palacinky naslano aj nasladko?

Pripraviť dokonalé palacinky so sladkou alebo slanou náplňou nie je žiadna veda. Stačí sa držať pár jednoduchých krokov.

Pripravte si kráľovské raňajky, s ktorými vám môžu pomôcť aj vaši školáci. Dokonalé palacinky zvládnete s pár jednoduchými krokmi. Vyskúšajte naše osvedčené recepty a vyberte si z tipov na sladké aj slané náplne. 

Čo potrebujete na perfektné palacinky 

Či už si chcete zamlsať na sladkých alebo slaných, základ zostáva rovnaký. Na 8-12 palaciniek budete potrebovať:

  • 250 g hladkej múky 
  • 2 väčšie vajcia 
  • 0,5 l mlieka 
  • štipku soli 
  • olej 

Ak ste sa rozhodli pre sladkú variantu, môžete do cesta pridať aj sáčok vanilkového cukru, ale nie je to nutné. Sladkú chuť docielite najmä náplňou.     

Ako na prípravu?

  1. Múku, mlieko, vajce a soľ dôkladne rozšľahajte, až kým nebude cesto hladké Môžete použiť metličku alebo kľudne ručný mixér. 
  2. Nádobu s cestom zakryte a nechajte zhruba 30 minút odpočívať pri izbovej teplote, aby sa aktivoval lepok a cesto sa lepšie spojilo. Cesto si môžete pripraviť napríklad večer a nechať ho cez noc odpočívať v chladničke. 
  3. Panvicu rozohrejte na strednú teplotu a ľahko ju potrite olejom. 
  4. Nalejte zhruba jednu naberačku cesta do stredu panvice, panvicu hneď zdvihnite a krúživými pohybmi cesto rozprestrite po celej panvici do jednej spojenej vrstvy. 
  5. Akonáhle palacinka na okrajoch mierne zhnedne, zasuňte pod ňu obracačku a otočte. Nechajte ju krátko opiecť aj z druhej strany. 
  6. Pod hotovú palacinku znovu zasuňte obracačku a presuňte ju na tanier.

Čo robiť, aby sa palacinky podarili? 

Základom je veľká nepriľnavá panvica, napríklad s teflónovou úpravou - palacinky sa na ňu nelepia a jednoducho sa obracajú. Skvelú službu vám urobí aj panvica so širokým dnom a nízkym okrajom. Ak patríte medzi skutočným milovníkov palaciniek, môžete si kúpiť rovno špeciálnu panvicu na prípravu palaciniek. 

Špeciálne panvice na palacinky >> 

Ďalšou dôležitou vecou pri príprave je nepreháňať to s olejom. Na prípravu palaciniek vám postačí pár kvapiek, ktoré rozotriete maslovačkou. Panvicu potrite po každej tretej alebo štvrtej palacinke.   

Pred tým, ako cesto nalejete na panvicu, ho najprv premiešajte naberačkou. Na dne misky sa totiž občas usadzuje múka, ktorá sa oddeľuje od zbytku cesta. 

Všetci asi vieme, že prvá palacinka sa nikdy nepodarí. Nezúfajte a využite to ako príležitosť. Ak si pri prvej palacinke všimnete, že sa cesto pri obracaní trhá, potom je cesto príliš nariadené mliekom a potrebuje zahustiť múkou. Ak sa naopak cesto zle rozteká, narieďte ho troškou mlieka. 

Ak sú vaše palacinky príliš vysoké, jednoducho dávajte na panvicu menej cesta. Nerozlievajte ho z naberačky po celej panvici, ale len na stred. Následne panvicu zdvihnite a otáčajte ňou pokiaľ cesto nepokryje celú panvicu.

Zrolované alebo trojuholníčky? Každý to má rád inak • 

3 sladké náplne, ktoré musíte vyskúšať 

Horúce ovocie a zmrzlina 

Vyberte z mrazničky akékoľvek lesné ovocie ako napríklad maliny, jahody či čučoriedky, zohrejte ich v hrnci zhruba so 4 lyžicami cukru na 400 g ovocia. Potom dajte do palacinky trochu zmrzliny a prelejte ju horúcim ovocím. Odporúčame palacinky s ovocím dochutiť ešte šľahačkou. 

Lemon curd 

Citrónový krém pripravíte rýchlo a jednoducho. Umyte si 2 bio citróny a nastrúhajte ich kôru - pozor, len žltú vrstvu a zmiešajte ju vo vodnom kúpeli so: 

  • 4 žĺtkami 
  • 70 g trstinového cukru 
  • 70 ml citrónovej šťavy 
  • 50 g masla. 

Všetko zahrievajte, až kým krém nezhustne. Potom ho nechajte odležať, kým nevychladne a môžete ho natierať do palaciniek.   

Jablkové pyré 

Ošúpte a nakrájajte jablká a varte ich približne 30 minút spolu s cukrom a citrónovou šťavou. Potom ich rozdlávte a rozmixujte dohladka a dochuťte škoricou. Akonáhle pyrém naplníte palacinky, nezabudnite na šľahačku.     

3 vynikajúce slané náplne 

Smažené huby 

Huby si s palacinkami skvele rozumejú. Najprv na panvici orestujte cibuľku a pridajte k nej huby podľa vášho výberu spolu s jedným rozšľahaným vajíčkom. Všetko zamiešajte, ako keď pripravujete praženicu a na záver dochuťte soľou a korením.   

Syr a slanina 

Deti majú síce najradšej sladké palacinky, ale pri tejto slanej náplni určite urobia výnimku. Nastrúhajte obľúbený tvrdý syr, pridajte k nemu plátky natvrdo uvareného vajíčka a nakrájanú slaninu. Nakoniec všetko spojte pomocou smotany a nechajte odležať. 

Niečo pre fajnšmekrov 

Najjednoduchšia náplň, ktorou potešíte najmä pánov - zmiešajte mletú pečienku s vajcom a nakrájanou cibuľou a všetko krátko opražte. Nakoniec dochuťte obľúbeným korením.

Vyskúšaje ďalšie recepty, napríklad na kávové dobroty  >> 

 

Top 5