3 jednoduché recepty, ktoré uvaríte v jednej panvici | Blog Mall.sk

Rýchlo a zdravo: 3 jednoduché recepty, ktoré uvaríte v jednej panvici

Unavuje vás, keď po varení vždy zostane plná linka špinavého riadu? Inšpirujte sa našimi jednoduchými a zdravými receptami, ktoré pripravíte kompletne v jednej panvici. Nakoniec vám ešte poradíme, ako vybrať správnu veľkosť a povrch panvice.

1. Pad thai s kuracím mäsom

Smažené rezance pad thai sú pokladom thajskej kuchyne. Tento chuťový tobogan v sebe mieša sladké, slané, kyslé aj pikantné chute. Pripravíte ich rýchlo, a okrem kuracieho mäsa ich môžete doplniť napríklad krevetami alebo tofu.

Na 2 porcie si pripravte:

  • 250 g ryžových rezancov,
  • 300 g kuracích pŕs,
  • 4 lyžice sójovej omáčky,
  • 4 lyžice rybacej omáčky,
  • 2 vajcia,
  • 1 cibuľu,
  • 1 mrkvu,
  • 1 jarnú cibuľku,
  • 1 chilli papričku,
  • 1 limetku,
  • plechovku sójových klíčkov,
  • 2 lyžice oleja,
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • a hrsť arašidov a čerstvých byliniek (napr. koriander, bazalku či pažítku).

A pusťte sa do toho:

  1. Rezance uvarte podľa návodu na obale. Hotové rezance sceďte a v cedidle prelejte studenou vodou. Kvapnite na ne trochu oleja a prikryte, aby sa rezance nelepili a nevyschli.
  2. Kuracie mäso očistite, umyte, osušte a nakrájajte na kocky. V miske zmiešajte rybaciu omáčku, sójovú omáčku a chilli papričku a do tejto marinády namočte mäso na približne 10 minút.
  3. Nakrájajte cibuľu na polovičné krúžky, mrkvu na rezančeky a jarnú cibuľku na šikmé kolieska. Sójové klíčky z plechovky sceďte, prepláchnite a nechajte odkvapkať. Potom nasekajte bylinky, podrvte arašidy a do malej misky vytlačte šťavu z limetky.
  4. Rozpáľte panvicu (ideálne wok) a zohrejte olej. Vlejte naň mäso aj s marinádou a opekajte prudko asi 2 minúty. Pridajte cibuľu a mrkvu a znovu 2 minúty smažte. Potom pridajte hnedý cukor, šťavu z limetky a všetko približne minútu miešajte.
  5. Zmes odhrňte na jednu stranu a na druhú rozbite vajce. Niekoľkokrát ho premiešajte, ako keď smažíte omeletu, a potom ho spojte s ostatnými ingredienciami.
  6. Pridajte rezance a zamiešajte. Prihoďte ešte jarnú cibuľku, klíčky, premiešajte a servírujte. Na tanieri pad thai posypte bylinkami a drvenými orechmi.

 

2. Paella s kuracím mäsom

Z Thajska zamierime do Španielska. Tradičná paella sa zvyčajne podáva s morskými plodmi, ale odporúčame ju vyskúšať aj s kuracím mäsom. Výborne sa hodí s ryžou a zeleninou.

Na 4 porcie si pripravte:

  • 4 kuracie stehná,
  • 1 hrnček guľatozrnnej ryže,
  • 1 cibuľu,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1 hrnček hrášku,
  • 1 červenú papriku,
  • 2 lyžice citrónovej šťavy,
  • 50 ml suchého bieleho vína,
  • 2 hrnčeky kuracieho vývaru,
  • pol lyžičky šafranu,
  • pol lyžičky citrónovej kôry,
  • 1 vetvičku tymiánu a petržlenu,
  • olivový olej, soľ a čierne korenie.

A pusťte sa do toho:

  1. Zmiešajte nastrúhanú citrónovú kôru s citrónovou šťavou a mletým šafranom. Túto zmes dajte nabok odležať.
  2. Kuracie stehná osoľte a okoreňte. V hlbokej panvici zohrejte olej a dozlatista na ňom mäso z oboch strán osmažte. Na zlatistý povrch si počkáte asi 10 minút, potom kura z panvice vyberte.
  3. Medzitým nakrájajte nahrubo cibuľu a najemno cesnak. Cibuľku pridajte do panvice s výpekom a osmažte, až kým zosklovatie. Potom pridajte cesnak a tymián.
  4. K cibuli pridajte ryžu, premiešajte a podlejte vínom. Vmiešajte citrónovú šťavu so šafranom, podlejte kuracím vývarom a osoľte.
  5. Mäso vtlačte do ryže, prikryte pokrievkou a približne 15 minút poduste na miernom plameni.
  6. Papriku nakrájajte na malé kúsky a pridajte ju spolu s hráškom do ryže. Všetko premiešajte a odstavte. Pred podávaním posypte petržlenovou vňaťou.

Vedeli ste, že podľa tradičného španielskeho receptu sa paella pripravovala s králičím mäsom? Dnes ju však najčastejšie nájdete s morskými plodmi či kuracím mäsom.

3. Chilli con carne

Táto mexická pochúťka je populárna po celom svete. Ľudia si ju obľúbili aj vďaka tomu, že sa jednoducho pripravuje. Ak máte radi štipľavé jedlá, pusťte sa do nej.

Na 4 porcie si pripravte:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa,
  • 400 g krájaných paradajok (z plechovky),
  • 400 g červených fazúľ (z plechovky),
  • 2 lyžice passaty (paradajkového pretlaku),
  • 1 cibuľu,
  • 300 ml vody,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 červenú papriku,
  • 1 lyžičku mletého chilli,
  • 1 lyžičku štipľavej papriky,
  • 1 lyžičku mletej rasce,
  • 1 štvorček horkej čokolády,
  • pol lyžičky sušenej majoránky,
  • soľ a čierne korenie.

A pusťte sa do toho:

  1. V hlbokej panvici rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu. Potom pridajte cesnak, červenú papriku, všetko korenie (okrem majoránky) a opekajte asi 5 minút.
  2. Pridajte mleté mäso a prudko ho opečte zo všetkých strán.
  3. Zmes zalejte 300 ml horúcej vody a pridajte plechovku paradajok, majoránku, čokoládu, passatu a všetko osoľte a okoreňte.
  4. Nechajte približne 20 minút prebublávať. Ak máte čas, môžete pokrm dusiť aj dlhšie, jedlu tým zaistíte obzvlášť jemnú konzistenciu, vďaka ktorej sa bude rozplývať na jazyku. Potom pridajte fazule a premiešajte.

 

Vybavte sa na varenie správnou panvicou

Ak radi varíte na panvici, myslite na to, že nie každá panvica sa hodí na všetky pokrmy. Zároveň nie každá panvica má odolný povrch a rovnomerne rozvádza teplo po celom svojom povrchu. Tie spoľahlivé a odolné nájdete napríklad v novom rade od značky Tefal, ktoré majú tieto prednosti:

  • Odolný povrch Titanium Anti-Scratch – Panvice s najodolnejším povrchom Titanium 6X sú vhodné pre jedlá, ktoré treba často obracať a miešať (napríklad zmienené pad thai). A odolajú kovovým obracačkám aj pinzetám.
  • Dno Thermo-Fusion – Materiál zaisťuje rýchly a rovnomerný rozvod tepla, takže napríklad hrianku dozlatista osmažíte uprostred panvice aj na kraji.
  • Funkciu Thermo-Signal – Panvice sú vybavené kontrolkou s presýpacími hodinami, ktorá vám ukáže, kedy je panvica optimálne zahriata a pripravená na smaženie. Vďaka tomu sa vyhnete napríklad nezdravému prepaľovaniu tuku na príliš rozohriatej panvici.

Hneď ako presýpacie hodiny zmiznú, panvica je optimálne zohriata a pripravená na smaženie.

V novom rade Tefal nájdete panvice, ktoré sa líšia farbou, hĺbkou či zaoblením okraja panvice pre ľahké servírovanie. Vyberte si podľa potravín, ktoré najčastejšie na panvici pripravujete, napríklad:

  • wok panvicu na ázijské pokrmy,
  • palacinkovú panvicu,
  • grilovaciu panvicu na steaky či zeleninu
  • alebo multifunkčnú panvicu, ktorá obsahuje výlevku napríklad na krémy, mliečne omáčky a ďalšie tekutiny, ktoré sa rady pripaľujú.

Všetky panvice Tefal použijete na plynových, elektrických aj sklokeramických varných doskách. Pozor dávajte len pri indukčných doskách, ktoré si vyžadujú panvice určené pre indukčný ohrev (čo je väčšina panvíc Tefal).

>> Kúpte si panvice z nového radu Tefal na MALL.SK. <<

Ak chcete pomôcť prírode, vyberte si panvicu z radu So Recycled, ktorý obsahuje iba panvice s telom vyrobeným zo 100% recyklovaného hliníka.

A aby vám nič neušlo, sledujte nás na sociálnych sieťach – sme na Facebooku, Instagrame aj na YouTube.

 

Top 5