3 recepty na šípkové dobroty | Blog Mall.sk

Jesenné pečenie: 3 recepty na šípkové dobroty

Už ste niekedy piekli zo šípok? Táto jesenná plodina má výbornú chuť, je zdravá a nájdete ju rásť v prírode. Pripravili sme pre vás recepty na nepečené šípkové sušienky, šípkový crumble a piškótovú roládu zo šípkovej marmelády.

Šípky sú plné vitamínov, ale nie každého napadne, že sú aj vhodnou surovinou do koláčikov. Prekvapte svoje chuťové poháriky lahodnými šípkovými dezertami.

Kedy je vhodný čas na zbieranie šípok? Tieto jesenné plody dozrievajú v septembri a dajú sa zbierať až do obdobia prvých mrazov. Zbierajte tie, ktoré sú pekne červené. Narozdiel od iných plodov sa tentokrát neriaďte mäkkosťou plodu, pretože práve mäkkšie šípky obsahujú o niečo menej vitamínov. Zemerajte sa preto na tvrdšie kúsky.

Šípkový crumble

Crumble je trochu netradičný typ koláčika, ktorý má svoj pôvod v Anglicku. Spája v sebe ovocie a chrumkavú vrstvu drobenky. Je skrátka dokonalý a navyše vám jeho príprava zaberie len pár minút.

Pečte ho v väčšej forme, z ktorej ho vydlabete lyžičkou alebo ho pripravte v malých zapekacích mištičkách po porciách.

Budete potrebovať:

  • 4 jablká
  • škoricu
  • hrnček šípok
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžice vlašských orechov
  • 2 lyžice ovsených vločiek
  • 2 lyžice hrubej celozrnnej múky
  • 3 lyžice studeného masla
  • štipku soli
  • pol hrnčeka vody.

Ako na to:

1. Šípky očistite, odkrojte zadnú a prednú stranu, rozkrojte a odstráňte semienka.

2. Očistite jablká a pokrájajte ich na kúsky.

3. Očistite šípky a jablká dajte do hrnca, podlejte vodou a poduste so škoricou, štipkou soli a dvomi lyžicami cukru.

4. Zmäknuté ovocie dajte do koláčovej formy vymazanej maslom alebo do menších formičiek.

5. Pripravte si drobky a zo zvyšného cukru, vločiek, orechov, masla a múky.

6. Drobkami zaspte ovocie vo forme.

7. Pečte do zlatista na 180 °C.

Formy na pečenie nájdete tu >>

Nezabudnite šípky zúžitkovať aj na zdravý šípkový čajík, ktorý je ako stvorený pre sychravé jesenné dni. • 

Nepečené šípkové sušienky

Základ týchto sušienok pripomína marcipán, ktorý je ozvláštnený šípkovou marmeládou.

Budete potrebovať:

  • 3 lyžice šípkovej marmelády
  • 100 g blanšírovaných mandlí
  • 70 g práškového cukru
  • vanilkovú arómu
  • štipku soli.

Ako na to?

  • Mandle pomeľte na jemnú múčku.
  • Pridajte všetky ostatné suroviny vrátane marmelády a poriadne premieste, aby vzniklo cesto.
  • Cesto vyvaľkajte a vykrojte vykrajovátkami.
  • Sušienky nechajte jeden deň uschnúť.
  • Na záver ich poprášte cukrom a dobrú chuť!

Jednoduchá piškótová roláda so šípkovou marmeládou

Táto dobrota sa skladá len z pár ingrediencií a budete ju mať hotovú raz-dva. Kombinácia šípkovej marmelády a lieskových orieškov je to pravé pre každý mlsný jazýček.

Budete potrebovať:

  • 5 vajíčok
  • 5 lyžíc cukru
  • 5 lyžíc polohrubej múky
  • šípkovú marmeládu
  • nasekané lieskové oriešky.

Ako na to:

  1. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
  2. Žĺtky rozšľahajte s cukrom.
  3. Do žĺtkov zľahka votrite sneh.
  4. Pomaly prisypte múku a spojte, až kým vám nevznikne jednotné cesto.
  5. Na plech položte papier na pečenie a na papier rozotrite cesto.
  6. Pečte na 180 °C stupňoch doružova, trvá to približne 10 minút.
  7. Keď vychladne, rozotrite po ceste marmeládu a posypte ho orieškami. Marmeládou nešetrite.
  8. Roládu zaviňte a pred podávaním nechajte odpočívať v chladničke.

Ďalšie dobroty zo šípiek nájdete tu >>