5 koláčikov bez mlieka a vajec | Blog Mall.sk

Dezert ku káve trochu inak: bez mlieka a vajec

Pripravte si ku káve brownie či bublaninu bez mlieka a vajec

1. Brownies 

Na tomto lahodnom koláčiku z USA si pochutná každý milovník čokolády. Postačia vám suroviny čo nájdete bežne doma a za hodinu máte hotovo. 

Pripravte si: 

  • 2 hrnčeky polohrubej múky, 
  • 2 hrnčeky cukru, 
  • ¾ hrnčeka kakaa, 
  • 1 lyžičku prášku do pečiva, 
  • 1 lyžičku soli, 
  • 1 hrnček rastlinného oleje, 
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu alebo 2 balíčky vanilkového cukru, 
  • 1 hrnček vody 
  • a práškový cukor alebo strúhaný kokos na ozdobu. 

A pustite sa do pečenia

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. 
  2. V miske zmiešajte múku, cukor, kakao, prášok do pečiva a soľ. 
  3. Pridajte vodu, olej a vanilkový extrakt alebo cukor a poriadne premiešajte. 
  4. Cesto vylejte na pekáč vyložený papierom na pečenie. 
  5. Pečte zhruba 35 minút – až kým nie je povrch lesklý. 
  6. Nechajte aspoň 20 minút vychladnúť a nakrájajte na štvorčeky. 
  7. Servírujte len tak alebo posypané práškovým cukrom či strúhaným kokosom. 

TIP na kávu: K dezertu si pripravte lahodné epresso z mletej kávy Illy. 

2. Americké lievance 

Chcete hostí oslniť nadýchanými lievancami ako z reklamy alebo pripraviť luxusné raňajky s kávou pre vašu polovičku? Žiadny problém. 

Na 2 porcie nadýchaných lievancov si pripravte: 

  • 1 hrnček hladkej múky, 
  • 1 lyžicu kypriaceho prášku, 
  • 1 lyžicu práškového cukru, 
  • štipku soli, 
  • 1 hrnček rastlinného mlieka, 
  • 2 lyžice rastlinného oleja, 
  • javorový sirup a ovocie podľa chuti na ozdobu. 

Podľa chuti môžete do cesta primiešať kúsky jahôd alebo čučoriedky.

A pustite sa do toho

  • V miske zmiešajte múku, cukor, kypriaci prášok a soľ. 
  • Pridajte mlieko a olej a poriadne premiešajte. 
  • Na strednom plameni rozpáľte teflónovú panvicu. 
  • Naberačkou postupne nalievajte cesto do prostriedku panvice. 
  • Lievance opekajte zhruba 2 minúty z každej strany. 
  • Servírujte s nakrájaným banánom alebo jahodami preliatymi javorovým sirupom. 

Lievance ako z časopisu hravo zvládnete aj doma. • 

TIP na kávu: Pripravte si espresso Cafedirect 100% Arabica sosviežujúcou chuťou čierneho ríbezla.

3. Ovocná bublanina 

Obľúbenú klasiku ukuchtíte jednoducho aj bez mlieka a vajec a na chuti jej to vôbec neuberie.  

Pripravte si: 

  • 2 hrnčeky polohrubej múky, 
  • 1 hrnček práškového cukru, 
  • 1 vanilkový práškový puding, 
  • 1 prášok do pečiva, 
  • 1,5 hrnčeka rastlinného mlieka, 
  • 0,5 hrnčeka oleja 
  • a čerešne alebo jahody. 

A pustite sa do pečenia: 

  1. V miske zmiešajte múku, cukor, puding a prášok do pečiva. 
  2. Pridajte mlieko a olej a poriadne premiešajte. 
  3. Cesto nalejte na olejom vymazaný a múkou vysypaný plech. 
  4. Podľa chuti posypte čerešňami alebo jahodami. 
  5. Pečte na 180 °C zhruba 30 minút.     

TIP na kávu: Pripravte si lahodnú kávu Tchibo Cafissimo Espresso Brazil s jemne horkou vôňou s ľahučkým orieškovým tónom. 

4. Bábovka 

K poobednej káve sa skvele hodí bábovka. Už ste ju niekedy vyskúšali s banánom? Budete na potrebovať: 

  • 1,5 hrnčeka hladkej múky, 
  • 1 hrnček cukru krupice, 
  • 1 hrnček rastlinného mlieka, 
  • 1 banán, 
  • 0,5 hrnčeka oleja, 
  • 1 lyžicu prášku do pečiva, 
  • 0,5 lyžičky soli 
  • a 1 lyžicu kakaa. 

A pustite sa do príprav: 

  1. Vo väčšej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. 
  2. V malej miske rozmačkajte banán a zmiešajte ho s olejem a mliekom. 
  3. Zmes s banánom nalejte k ostatným ingredienciám a poriadne premíešajte. 
  4. 2/3 cesta prelejte do formy vymazanej olejom a vysypanej múkou. 
  5. Do zbytku vmiešajte kakao a nalejte ho do formy. 
  6. Aby vám vznikol pekný mramorový vzor, vmiešajte kakaové cesto špajdľou do toho svetlého. 
  7. Pečte na 170 °C zhruba 35 minút. 
  8. Nechajte chvíľu vychladnúť a bábovku vyklopte.
  9. Podávajte posypanú práškovým cukrom.     

TIP na kávu: Nameľte si čerstvú  kávu a pripravte si dokonalé espresso Cafédirect BIO Machu Picchu. Káva je jemne pražená a má bohatú a jemnú chuť s tónmi horkej čokolády a orieškov. 

5. Zmrzlina  

Ako dezert počas teplých letných dní sa skvele hodí takzvaná „nice cream“, teda zmrzlina bez mlieka, ktorej základom je mrazený banán. Výborná je len tak samostatne, ale vylepšíte si s ňou aj kávu alebo brownies.   

Základ urobíte zo zamrznutých banánov, ktoré zriedite rastlinným mliekom. A potom pridáte čokoľvek, na čo máte chuť.

Vyskúšajte napríklad tieto kombinácie: 

  • mrazený banán, kakao, rastlinné mlieko a vanilkový extrakt, 
  • mrazený banán, mrazené mango, rastlinné mlieko a vanilkový extrakt, 
  • mrazený banán, datle, arašidové maslo a rastlinné mlieko, 
  • mrazený banán, rastlinné mlieko a maliny. 

Alebo do zmrzliny primiešajte to, na čo máte práve chuť.

Všetky ingrediencie do hladka rozmixujte vo výkonnom mixéri a zmrzlinu máte hotovú. 

TIP na kávu: Ako posledný tip pre vás máme zrnkovú kávu BONKA Origen, ktorá sa hodí k na prípravu espressa alebo mliečnych espresso nápojov. Zaujme milovníkov kávy miernou aciditou a veľmi ľahkou horkosťou v dochuti.