1. Brownies
Na tomto lahodnom koláčiku z USA si pochutná každý milovník čokolády. Postačia vám suroviny čo nájdete bežne doma a za hodinu máte hotovo.
Pripravte si:
- 2 hrnčeky polohrubej múky,
- 2 hrnčeky cukru,
- ¾ hrnčeka kakaa,
- 1 lyžičku prášku do pečiva,
- 1 lyžičku soli,
- 1 hrnček rastlinného oleje,
- 1 lyžičku vanilkového extraktu alebo 2 balíčky vanilkového cukru,
- 1 hrnček vody
- a práškový cukor alebo strúhaný kokos na ozdobu.
A pustite sa do pečenia:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- V miske zmiešajte múku, cukor, kakao, prášok do pečiva a soľ.
- Pridajte vodu, olej a vanilkový extrakt alebo cukor a poriadne premiešajte.
- Cesto vylejte na pekáč vyložený papierom na pečenie.
- Pečte zhruba 35 minút – až kým nie je povrch lesklý.
- Nechajte aspoň 20 minút vychladnúť a nakrájajte na štvorčeky.
- Servírujte len tak alebo posypané práškovým cukrom či strúhaným kokosom.
TIP na kávu: K dezertu si pripravte lahodné epresso z mletej kávy Illy.
2. Americké lievance
Chcete hostí oslniť nadýchanými lievancami ako z reklamy alebo pripraviť luxusné raňajky s kávou pre vašu polovičku? Žiadny problém.
Na 2 porcie nadýchaných lievancov si pripravte:
- 1 hrnček hladkej múky,
- 1 lyžicu kypriaceho prášku,
- 1 lyžicu práškového cukru,
- štipku soli,
- 1 hrnček rastlinného mlieka,
- 2 lyžice rastlinného oleja,
- javorový sirup a ovocie podľa chuti na ozdobu.
Podľa chuti môžete do cesta primiešať kúsky jahôd alebo čučoriedky.
A pustite sa do toho:
- V miske zmiešajte múku, cukor, kypriaci prášok a soľ.
- Pridajte mlieko a olej a poriadne premiešajte.
- Na strednom plameni rozpáľte teflónovú panvicu.
- Naberačkou postupne nalievajte cesto do prostriedku panvice.
- Lievance opekajte zhruba 2 minúty z každej strany.
- Servírujte s nakrájaným banánom alebo jahodami preliatymi javorovým sirupom.
TIP na kávu: Pripravte si espresso Cafedirect 100% Arabica sosviežujúcou chuťou čierneho ríbezla.
3. Ovocná bublanina
Obľúbenú klasiku ukuchtíte jednoducho aj bez mlieka a vajec a na chuti jej to vôbec neuberie.
Pripravte si:
- 2 hrnčeky polohrubej múky,
- 1 hrnček práškového cukru,
- 1 vanilkový práškový puding,
- 1 prášok do pečiva,
- 1,5 hrnčeka rastlinného mlieka,
- 0,5 hrnčeka oleja
- a čerešne alebo jahody.
A pustite sa do pečenia:
- V miske zmiešajte múku, cukor, puding a prášok do pečiva.
- Pridajte mlieko a olej a poriadne premiešajte.
- Cesto nalejte na olejom vymazaný a múkou vysypaný plech.
- Podľa chuti posypte čerešňami alebo jahodami.
- Pečte na 180 °C zhruba 30 minút.
TIP na kávu: Pripravte si lahodnú kávu Tchibo Cafissimo Espresso Brazil s jemne horkou vôňou s ľahučkým orieškovým tónom.
4. Bábovka
K poobednej káve sa skvele hodí bábovka. Už ste ju niekedy vyskúšali s banánom? Budete na potrebovať:
- 1,5 hrnčeka hladkej múky,
- 1 hrnček cukru krupice,
- 1 hrnček rastlinného mlieka,
- 1 banán,
- 0,5 hrnčeka oleja,
- 1 lyžicu prášku do pečiva,
- 0,5 lyžičky soli
- a 1 lyžicu kakaa.
A pustite sa do príprav:
- Vo väčšej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
- V malej miske rozmačkajte banán a zmiešajte ho s olejem a mliekom.
- Zmes s banánom nalejte k ostatným ingredienciám a poriadne premíešajte.
- 2/3 cesta prelejte do formy vymazanej olejom a vysypanej múkou.
- Do zbytku vmiešajte kakao a nalejte ho do formy.
- Aby vám vznikol pekný mramorový vzor, vmiešajte kakaové cesto špajdľou do toho svetlého.
- Pečte na 170 °C zhruba 35 minút.
- Nechajte chvíľu vychladnúť a bábovku vyklopte.
- Podávajte posypanú práškovým cukrom.
TIP na kávu: Nameľte si čerstvú kávu a pripravte si dokonalé espresso Cafédirect BIO Machu Picchu. Káva je jemne pražená a má bohatú a jemnú chuť s tónmi horkej čokolády a orieškov.
5. Zmrzlina
Ako dezert počas teplých letných dní sa skvele hodí takzvaná „nice cream“, teda zmrzlina bez mlieka, ktorej základom je mrazený banán. Výborná je len tak samostatne, ale vylepšíte si s ňou aj kávu alebo brownies.
Základ urobíte zo zamrznutých banánov, ktoré zriedite rastlinným mliekom. A potom pridáte čokoľvek, na čo máte chuť.
Vyskúšajte napríklad tieto kombinácie:
- mrazený banán, kakao, rastlinné mlieko a vanilkový extrakt,
- mrazený banán, mrazené mango, rastlinné mlieko a vanilkový extrakt,
- mrazený banán, datle, arašidové maslo a rastlinné mlieko,
- mrazený banán, rastlinné mlieko a maliny.
Alebo do zmrzliny primiešajte to, na čo máte práve chuť.
Všetky ingrediencie do hladka rozmixujte vo výkonnom mixéri a zmrzlinu máte hotovú.
TIP na kávu: Ako posledný tip pre vás máme zrnkovú kávu BONKA Origen, ktorá sa hodí k na prípravu espressa alebo mliečnych espresso nápojov. Zaujme milovníkov kávy miernou aciditou a veľmi ľahkou horkosťou v dochuti.